Debat: Der er så fuld af sjov - inde i en skov

Af
Else Brask, Grenaa,

Mor til en pige og en dreng der begge har gået i Grenaa Skovbørnehave

DEBAT Grenaa har meget at byde på. Vi skal værne om de styrker vi har – styrker som ikke findes mage til ret mange andre steder. En af disse styrker er Grenaa Skovbørnehave, som ligger dejligt i udkanten af plantagen. En skovbørnehave hvor børnene er midt i skoven straks de er afleveret.

Skovbørnehaven er et markant anderledes pasningstilbud som byder på helt andre muligheder for børnene. Når vi i Grenaa har dette unikke tilbud, skal vi for alt i verden bevare og udvikle det.

Skovbørnehaven er et aktiv for Grenaa når det drejer sig om at tiltrække og fastholde børnefamilier. Et vigtigt parameter når det handler om bosætning.

Hvad kan en skovbørnehave i modsætning til en traditionel børnehave?

Skovbørnehaven kan det samme og en hel masse til. Motorisk får børnene udfordringer både grov motorisk ved at færdes på et ujævnt underlag, klatre i træer osv. Finmotorisk ved at observere med øjnene – bruge fingrene til at undersøge og pille.

Sanser, muskler, balance og kroppen generelt bliver styrket og udviklet. En god motorik er vigtig for senere indlæring. Naturen er i sig selv en stor læreplads hvor meget kan forklares og sættes i perspektiv.

Naturen pirrer til børnenes nysgerrighed og kreativitet. Det er spændende at gå på opdagelse. Fantasi og fri leg sættes helt naturligt i spil. Børnene kommer tæt på årstiderne og følger naturens gang; heraf følger et forhold og et ansvar for naturen. Lær børnene at være glade for den natur, vi har så meget af i Grenaa – det er en væsentlig grund til at bo her.

Og så kan man alt det som man også kan i en traditionel børnehave. Man kan få læst en historie i skyggen af et træ, man kan spille teater med træstubbe som kulisser, man kan tegne og male, man kan spise sin madpakke ved skovsøen, man kan slå katten af tønden – alt sammen i det fri.

Skovbørnehaven er et vigtigt alternativ for de drenge og piger som har krudt i måsen og brug for højt til loftet.

Endnu en fordel ved skovbørnehaven er at sygefravær både blandt børn og personale er lavere end ellers.

Jeg skrev dette indlæg i 2012 da Skovbørnehaven også var lukningstruet. Jeg skriver det igen i håb om at gentagelse fremmer forståelsen.

Pral med og vær stolt over at bo i en by hvor børnene har fantastiske udfoldelsesmuligheder.

Grenaa bliver fattigere uden Grenaa Skovbørnehave.

Publiceret 20 February 2021 16:29