Bygningen 'Kedlen' er stedet, hvor dampkedlen arbejdede, da mosebruget stadig var aktivt. Nu er bygningen en væsentlig del af det samlede koncept, som blandt andre Ikki Lyng Knudsen og Daniel Skjødt gennem MiN Landbyklynge vil forme til områdets nye samlingspunkt. Arkivfoto: Simon Carlson 

Bygningen 'Kedlen' er stedet, hvor dampkedlen arbejdede, da mosebruget stadig var aktivt. Nu er bygningen en væsentlig del af det samlede koncept, som blandt andre Ikki Lyng Knudsen og Daniel Skjødt gennem MiN Landbyklynge vil forme til områdets nye samlingspunkt. Arkivfoto: Simon Carlson 

Midtens mødesteder har masser af medvind

Der er økonomisk opbakning på vej til flere af de projekter, der skal føre til nye lokale samlingspunkter. Vigtig anerkendelse, lyder det fra ildsjælene bag

Af
Simon Carlson

Bønnerup/Stenvad  I den midterste del af Norddjurs Kommune har borgerne jævnligt givet udtryk for, at fokus for ofte har været på den østlige og vestlige del af kommunen. 

Det har blandt andet været med til at lokalsamfundet selv har iværksat en række initiativer for at skabe aktivitet i området, og engagementet begynder nu for alvor at bære frugt. 

På det sidste kommunalbestyrelsesmøde i 2020 gav politikerne således tilsagn om millionstøtte til to projekter, som både har til formål at skabe lokale samlingspunkter, men som også kan vise sig at være fordelagtige i forhold til at tiltrække turister. 

Det er projekterne 'Folkets Fabrik' i Stenvad og 'Det Maritime Hus' i Bønnerup, som kan se frem til kommunal støtte på henholdsvis 3,3 millioner kroner og 2 millioner millioner kroner.

Anerkender lokalt arbejde

I Stenvad er det landsbyfællesskabet MiN Landsbyklynge (Midten i Norddjurs, red.), som igennem flere år har arbejdet på at omdanne Stenvad Mosebrugscenter til et kulturelt og historisk samlingspunkt. Den gamle tørvefabrik skal således have en markant opgradering med henblik på at tiltrække flere besøgende og i højere grad gøre mosebrugscenteret til et attraktivt helårligt opholdssted for lokalsamfundet.

Derfor er den kommunale økonomiske opbakning enormt vigtig for realiseringen af projektet i Stenvad, fortæller forkvinde for MiN Landsbyklynge Ikki Lyng Knudsen. 

"Det har en kæmpe betydning i forhold til at komme i mål med projektet, fordi det er et vigtigt signal til de fonde, vi skal søge, at kommunen bakker op. Samtidig er der en stærk signalværdi til os. Det er blevet set, hvor professionelt, vi rent faktisk arbejder med tingene, og det er en stor politisk anerkendelse af vores arbejde, at der bliver lyttet til, hvad der betyder noget for os her i midten af kommunen," siger Ikki Lyng Knudsen. 

Genfundet identitet

Netop det er vigtigt for områdets selvopfattelse som et sted, der har sin berettigelse og ikke mindst masser af tilbud til såvel nuværende som potentielt kommende beboere, mener forkvinden. 

"Vi har genfundet noget af vores geografiske identitet i, at vi er nogen, der bor her og har vores dagligdag her, og der har landsbyklyngen været en fælles platform for at skabe en stærk midte. Det synes jeg også, at politikerne har fået øje på, at byen kan noget, og landet kan noget andet, og vi har også set under hele covid-19-perioden, at livet på landet efterspørges, så vi synes naturligvis, det er vigtigt at prioritere og synliggøre, hvad hele kommunen kan," mener Ikki Lyng Knudsen. 

Maritimt samlingssted

I Bønnerup har 'Det Maritime Hus' på ganske få år formået at gøre opmærksom på en af områdets helt store styrker. Foreningen har naturen og livet ved vandet som det helt store fokus. I 'Det Maritime Hus' kan medlemmerne låne udstyr som kajakker, paddle boards, motorjolle og grej til at udforske det maritime liv. 

Formand for 'Det Maritime Hus' Anton Høgh (i midten) har på kort tid kunnet se, at foreningen har fået flere end 300 medlemmer. Derfor er der også behov for en markant udvidelse af faciliteterne og dermed bedre rum for at mødes ved vandkanten på nordkysten. Arkivfoto: Simon Carlson 

Formand for 'Det Maritime Hus' Anton Høgh (i midten) har på kort tid kunnet se, at foreningen har fået flere end 300 medlemmer. Derfor er der også behov for en markant udvidelse af faciliteterne og dermed bedre rum for at mødes ved vandkanten på nordkysten. Arkivfoto: Simon Carlson 

Konceptet er blevet så populært, at foreningen nu har flere end 300 medlemmer. Dertil kommer, at skolerne også er flittige brugere af huset, hvorfor pladsen i det lille hus på havnen er ved at være en anelse trang. 

Mangler plads

'Det Maritime Hus' vil derfor gerne udvide og opgradere faciliteterne. Et projekt der anslået løber op i 8 millioner kroner. Heraf har Norddjurs Kommune altså givet tilsagn om de to af millionerne, og ligesom i Stenvad har denne tilkendegivelse stor betydning for udviklingen af livet på havnen. 

Det fortæller formand for 'Det Maritime Hus' Anton Høgh. 

"Når vi på kort tid har rundet 300 medlemmer, så har det også givet udfordringer i at få plads til alt vores grej. Og lige nu er omklædningen et almindeligt toilet, som alle jo skal deles om. Der er behov for at udvide, så vi også får bedre omklædningsfaciliteter. Vi har heldigvis mødt en kæmpe velvilje hos kommunen, og det er med til, at vi også kan skabe en god dialog med fondene, vi skal søge medfinansiering hos," noterer Anton Høgh. 

Til højrebenet

Der er nemlig stadig behov for at finde flere penge til udvidelsen trods god dialog med flere fonde.

Fonden Bønnerup Havn har været inde i billedet til at medfinansiere projektet. Bestyrelsen besluttede dog på et møde i november, at havnen for nuværende ikke går ind i projektet med egne midler. 

Dialogen med havnen om en anden løsning er dog stadig på bordet, fortæller Anton Høgh.

"Vi har stadig en god snak, og generelt ser det godt ud for projektet. Det ligger jo også lige til højrebenet i forhold til kommunens strategi for kyststrækningerne. Vores mål er jo netop at skabe et samlingspunkt, der giver øget tilgængelighed til naturen og vandet, mens det også kan være med til at skabe øget turisme," siger Anton Høgh. 

Fakta

Mødesteder

Realdania har i samarbejde med Lokale og Anlægsfonden iværksat kampagnen 'Mødesteder', som skal understøtte landsbyklynger over hele landet i deres arbejde for at skabe nye lokale samlingspunkter.

Djurslands landsbyklynger er særdeles aktive i arbejdet for at skabe de nye mødesteder. Således har Mols i Udvikling, Landsbyfællesskabet Østdjurs, Liv i Ådalen og MiN Landsbyklynge forskellige projekter i udvikling.

Publiceret 21 January 2021 11:30