Gert Karlson har nu klinik i sit sommerhus uden for Grenaa.

Gert Karlson har nu klinik i sit sommerhus uden for Grenaa. Pressebillede

25 år med Grenaa Akupunktur

Gert Karlson har stukket i både mennesker og heste med sundhedsproblemer

Af
Søren Andersen

GRENAA Det er et kvart århundrede siden, at Gert Karlson slog dørene op til sin klinik, Grenaa Akupunktur, hvor han siden har været privatpraktiserende akupunktør.

"Det har været en lang rejse forbundet med store oplevelser - mest positive, men der har også været udfordringer," fastslår Gert Karlson, som nyder sit arbejde med at hjælpe de mennesker, der ikke har fået løst deres problem i sundhedsvæsenet.

Gert Karlson havde selv brug for hjælp efter et overfald som 20-årig, der gav ham dødsangst. Da lægerne ikke kunne hjælpe, så kontaktede han Ulla Ib Rasmussen, som var zoneterapeut.

"Det var helt utroligt, hvad der skete. Jeg var som født på ny, og som ung mand var det svært at forholde sig til, når et helt sundhedsvæsen ikke havde kunnet hjælpe mig. Det behandlingsforløb vakte min interesse, og da jeg havde afprøvet forskellige behandlingsformer, endte jeg ved akupunkturen," fortæller Gert Karlson.

Speciale i åndenød

Til en start kom der en del astmapatienter i klinikken, som de første 13 år var i privaten på Skovbrynet, og det med åndenød er blevet til en slags specialområde for klinikken. Gert Karlson tog også ud til nødlidende heste med åndenød for at behandle dem.

"Som barn havde jeg en voldsom halsbetændelse og fik fjernet mandlerne. Jeg kunne næsten ikke trække vejret og troede på et tidspunkt, at jeg skulle dø. Det var nok derfor, at jeg i 2001 startede på et stort videnskabeligt forskningsprojekt med titlen "Akupunkturs virkning på små børn med astma," beretter Gert Karlson, der fungerede som projektleder.

Det var et stort projekt med et budget på over 600.000 kroner. Der var to læger og en statistiker tilknyttet projektet. Først i 2013 blev det offentliggjort i et amerikansk videnskabeligt tidsskrift, og man kan stadig finde resultatet i databasen PubMed.

"Vi kunne dokumentere, at akupunkturen havde en signifikant effekt, og jeg bliver stadig inviteret til internationale konferencer, der gerne vil have mig som foredragsholder, men det har jeg dog takket nej til," siger en stolt Gert Karlson.

Næstformand

I 2009 flyttede klinikken i 200 kvadratmeter store lokaler i Østergade, og Gert Karlson blev næstformand for den landsdækkende brancheforening Danske Akupunktører.

"Det var nogle spændende år, hvor jeg arbejdede meget. Det blev til 20-25 timers ulønnet foreningsarbejde om ugen, hvor jeg havde mange kasketter på. Jeg var redaktør af det eneste trykte danske akupunkturmagasin, der er lavet, og det blev også til besøg på Christiansborg," husker Gert Karlson.

I 2011 begyndte der dog at komme problemer, da et diskotek flyttede ind i stueetagen under klinikken i Østergade. Bevillingsnævnet overså, at der boede en dame på 90 år på førstesalen, samt at der var en akupunkturklinik med to godkendte lokaler til overnattende kurgæster. Det skulle dog senere vise sig, at blive fatalt for Gert Karlson og hans akupunkturklinik.

"Diskoteket og min forretning var to uforenelige virksomheder, og derfor følte jeg mig tvunget til at fraflytte lokalerne. Det var en hård tid, for jeg havde selv været med til at indrette lokalerne og styre håndværkerne under ombygningen. Sagen løb helt af sporet og endte i Landsretten i Viborg. Jeg fik kun delvist retten på min side, og derfor endte jeg med en kæmpe gæld, som jeg ikke kunne betale. 2016 var et spændende men også et forfærdeligt år, der endte med, at jeg blev erklæret personlig konkurs – noget som jeg aldrig havde troet kunne ske for mig," konkluderer Gert Karlson, der blev skilt i det samme år.

Nu på landet

Fra 2013 og de næste syv år, holdt klinikken til på Århusvej. Det blev en tryg base, men siden er klinikken flyttet til oplandet 12 kilometer fra Grenaa.

"Jeg har flyttet klinikken ud i det store sommerhus, som min ekskone og jeg flyttede fra Skæring i 2006. På den måde holder jeg omkostningerne på et minimum i en usikker tid."

Gert Karlson, som er 54 år, har mod på fremtiden, og noget af 2020 er gået med at uddanne sig til METAsundhedsterapeut.

"METAsundhed er en vildt spændende. Det handler om, at man finder frem til den dybereliggende årsag til sygdommens opståen. Når jeg kender årsagen, så benytter jeg mig af anden spændende terapi, der hedder tankefeltterapi, som hurtigt kan opløse traumet," siger Gert Karlson.

Gert Karlson har i disse tider ikke kunnet holde en reception, men i stedet markeres jubilæet med betydelige rabatter indtil 15. februar.

Publiceret 17 January 2021 01:00