Udrulningen af vaccinationer til anholterne er ikke en helt enkel sag. Norddjurs Kommune vil dog have, at stikket skal foregå på øen.

Danmarks mest isolerede ø, Anholt, er rammen for endeløse strande, et rigt fugleliv og omkring 160 fastboende øboere. Anholt Havn. Per Folkver/Ritzau Scanpix

Vaccination: Anholterne skal have stikket på øen

Det er udfordrende at rulle vaccinationsprogrammet ud på Kattegat-øen, men der skal snart findes en holdbar løsning

Af
Simon Carlson

Anholt Udrulningen af vaccionationsprogrammet mod covid-19 er i fuld gang. Indtil videre har det været en stor succes i Norddjurs Kommune, hvor en høj andel af de borgere, der er blevet tilbudt vaccinen, har taget imod og også fået stikket.

På Anholt er der imidlertid en større udfordring, da vaccinationsprogrammet lige nu er skruet sådan sammen, at borgerne skal transporteres til vaccinationscentrene i Randers. Det er ikke en mulighed for borgerne, hvoraf flere vil have svært ved at klare den lange transporttid, der starter med knap tre timer med færgen.

Derfor arbejdes der i øjeblikket på en mere holdbar løsning, fortæller borgmester Jan Petersen (S).

"Vi har en del ældre borgere på Anholt, som ikke kan transportere sig. Det vil faktisk være helt urimeligt at forlange, at de skal vaccineres på fastlandet, så der er ingen tvivl om, at en vaccinationssucces på Anholt kræver, at man bliver vaccineret på øen," siger Jan Petersen. 

Flere udfordringer

Han vurderer således, at hvis vaccination på fastlandet er eneste mulighed, vil det føre til, at mange vil fravælge vaccinen. Blandt andet, fordi det tidsmæssigt ikke kan lade sig gøre at sejle til Grenaa og blive vaccineret og nå tilbage til Anholt igen samme dag, da færgen kun er i havn i en time. 

De tre timer med færgen rejser dog også en anden væsentlig problemstilling, hvis vaccinen skal transporteres til Anholt. 

Vaccinen skal således opbevares ved en temperatur på minus 70 grader. Når temperaturen bliver højere end det, falder holdbarheden drastisk. 

Derfor er det ikke umiddelbart en mulighed at sejle vaccinen over. 

"Vi ved jo godt, hvilke borgere på Anholt, der hører til i hvilken kategori. Det har vores sundheds- og omsorgsfolk fuldstændig styr på sammen med ø-lægen. Derfor skal der vaccineres på øen, og det er den løsning, vi går efter, men vi skal finde ud af, hvor lang tid vaccinen kan være under transport og under hvilke former. Måske skal den flyve over med helikopter. Jeg er sådan set ligeglad, bare den kommer derover. Så kan vi slås om regningen bagefter," lyder det fra Jan Petersen.

Lokal vaccination

Norddjurs Kommune arbejder desuden på, at der etableres en decentral vaccinationsmulighed i kommunen, så lange transporttider til for eksempel Randers kan undgås.

Smittetallene i Norddjurs Kommune er på vej i den rigtige retning. Mandag 11. januar opgjorde kommunen den seneste uges antal af smittede. Her var 32 borgere konstateret smittet svarende til et incidenstal på 86,5 per 100.000 borgere, oplyser Norddjurs Kommune.

Publiceret 13 January 2021 11:30