Borgmester i Norddjurs Jan Petersen ved Sangstrup Klint, der ligger tæt på hans hjem.

Borgmester i Norddjurs Jan Petersen ved Sangstrup Klint, der ligger meget tæt på hans hjem. Foto: Joachim Ladefoged

Da coronaen slog til, mødte borgmesteren en 'urkraft' hos borgerne

Borgmester i Norddjurs Kommune Jan Petersen (S) har savnet at være ude blandt borgerne i 2020. Til gengæld har han mærket et stærkt sammenhold

Af
Mette Marie Birch Breuning

JP Aarhus

NORDDJURS Jan Petersen, som er socialdemokratisk borgmester i Norddjurs Kommune, var i sit hjem i Sangstrup, da statsministeren tilbage i marts måned på et pressemøde lukkede Danmark ned.

"Umiddelbart inden deltog jeg i et arrangement for vores handicappede borgere. Vi havde en hyggelig eftermiddag med afstand og sikkerhed, men jeg tog mig selv i at tænke: Det her corona er godt nok noget farligt noget – især for dem jeg sidder med her," siger Jan Petersen.

Meldingen fra statsministeren gjorde ham ikke utryg. Han blev nærmere handlingsorienteret.

"Jeg tænkte, det her skal vi klare. Det bliver du nødt til at gøre dig umage med. Nu skal du prøve at styre en anden krise, end du har prøvet før, med dit team og dine kommunale medarbejdere," siger han.

Et sammenhold

Kommunen gik i gang med at omsætte nedlukningen til praksis. Børnene skulle hjem, og de forskellige forvaltninger skulle løse deres opgaver. Blandt både medarbejdere og borgere mødte Jan Petersen det, han beskriver som en »urkraft«.

"Jeg mødte et sammenhold om, at vi skulle klare det her, også selv om vi var i ukendt land. Jeg mødte nogle seje mennesker, der var præget af, at de har prøvet mange hårde ting i deres liv, og det her kunne de også godt klare. Det er måske også noget af den menneskelige robusthed, som findes blandt rigtig mange borgere i Norddjurs, for vi er ikke vant til at få noget forærende," siger han.

Ifølge Jan Petersen blev han stolt over at mærke, at kommunen ikke kunne »lammes«.

Ligesom i resten af landet fik de digitale muligheder også stor betydning for Norddjurs under nedlukningen. Selv om det har været en fordel, er der særligt én ting, som Jan Petersen har savnet som borgmester under coronakrisen.

"Jeg har savnet de møder, der kan være i virksomheder eller med borgerne, hvor man er sammen. At man kan synge sammen, høre et indlæg sammen, sidde i grupper og arbejde sammen. Alle de politiske former, hvor man er i kontakt med hinanden, har jeg savnet," siger han.

Specielt et initiativ, som han allerede var gået i gang med, ærgrer han sig over, at han har været nødt til at aflyse.

"Jeg synes, at det er en del af min funktion og mine evner til at lede kommunen at være ude blandt mennesker. Jeg var i gang med at besøge samtlige af vores kommunale arbejdspladser, og det måtte jeg aflyse, da coronaen kom. Det er jeg ked af, for det var hamrende givtigt at møde den hverdag, som findes på de kommunale arbejdspladser," siger han.

I forbindelse med sommeren vakte det bekymring i Norddjurs Kommune, at oplevelsesstederne ikke ville få besøg af lige så mange udenlandske turister som normalt.

"Vi så allerede i påsken, at der var lys i sommerhusene, og der var også lys mellem ferier og weekender. Vi opdagede, at der var rigtig mange, der var flyttet i sommerhus for at arbejde hjemmefra," siger Jan Petersen.

En varig lære

Ifølge borgmesteren blev kommunen i sommeren et større udflugtsmål for blandt andet borgere fra de lidt større byer: "Jeg tør godt påstå, at mange aarhusianere har opdaget, at der findes en nordlig side af Djursland også. Når man bevægede sig ud, kunne man se flere grupper, som var ude at se på fugle, gå ture, fiske, surfe osv."

I løbet af 2020 er Jan Petersen blevet bekræftet i noget, han altid har håbet på:

"Jeg er blevet bekræftet i, at den danske befolkning evner at holde sammen, når der er noget, der er svært. Og måske lærer noget varigt af det. Det har sådan set glædet mig."

Publiceret 06 January 2021 11:43