Vaccinerne er nu ude i hele landet og plejecentrene var de første, der tog imod.

Vaccinerne er nu ude i hele landet og plejecentrene var de første, der tog imod. Foto: Claus Bech, Ritzau Scanpix

95 procent tog imod stikket på plejecentrene i Norddjurs

De første er nu vaccineret i Norddjurs Kommune - af praktiserende læger

Af
Søren Andersen

NORDDJURS Tirsdag klokken 13 blev de første beboere på seks plejecentre i Norddjurs Kommune vaccineret mod corona. 95 procent af beboerne - eller i nogle tilfælde deres pårørende - har valgt at tage imod vaccinen.

De første stik ramte overarmene på ældre og svagelige danskere 27. december, og siden er vaccinerne blev fordelt til kommuner efter smittetal, og derfor blev det først Norddjurs Kommunes tur en halv snes dage senere - fordi smittetrykket ikke har været så højt her som i andre kommuner.

Ingen markering

I Norddjurs Kommune valgte borgmester Jan Petersen, (S), selv at holde sig væk fra de første vaccinationer, så der fandt ikke en officiel markering sted - som man har set det andre steder. I stedet gik man simpelt hen i gang med at stikke, da vaccinerne var klar. Derfor er man heller ikke i stand til at sige, hvem der først blev vaccineret i kommunen.

Det var de praktiserende læger, som løste opgaven. Vaccinerne var klar på plejecentrene allerede klokken 10 tirsdag, men man ventede til klokken 13, fordi de praktiserende læger så var færdige i deres konsultationer og klar til at køre ud til plejecentrene. Her blev også det frontpersonale, der var på arbejde, tilbudt at blive vaccineret, mens resten af personalet må vente til det bliver deres tur i den kø, som de danske sundhedsmyndigheder har prioriteret for alle danskere.

Start med en svipser

Tirsdag var også dagen, hvor de syv vaccinationscentre i Region Midtjylland slog dørene op. Men ingen mødte op, fordi Statens Serum Institut ikke havde fået udsendt indkaldelserne. Vaccinerne gik dog ikke til spilde, da man i stedet hurtigt indkaldte sygehusansatte og vaccinerede dem.

De første vaccinationer i vaccinationscentrene bliver givet til sårbare og ældre borgere, der er visiteret af egen læge eller kommune. Det er Sundhedsstyrelsen, der fastlægger kriterierne for, hvem kommunerne og lægerne skal visitere og prioritere først.

I første omgang drejer det sig om sårbare og ældre borgere, som er i særlig risiko for at udvikle et alvorligt sygdomsforløb. Det kan for eksempel være ældre borgere, der nok klarer sig i eget hjem, men er afhængige af hjælp til personlig pleje og det praktiske. Det kan også være borgere med tilstande eller sygdomme, som betyder, at de er særligt udsatte for et alvorligt forløb, hvis de bliver smittet med covid-19.

Ingen vaccine på Djursland

Region Midtjylland har valgt at placere vaccinationscentrene i Aarhus, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg, Herning og Holstebro - og altså ingen på Djursland.

Det har flere kritiseret og til den kritik svarer borgmester Jan Petersen: "Mange har spurgt til vaccinationssted lokalt. Før jul rejste jeg problemet overfor regionen. Jeg har ikke fået et endeligt svar, men der er indgået et aftale om, at de praktiserende læger kan vaccinere, som det allerede er sket på vores plejecentre. Det håber jeg betyder, at vi kan blive vaccineret hos vores praktiserende læger som alternativ til at blive kørt eller selv køre til de udmeldte teststeder. Når jeg skriver håber skyldes det, at jeg ikke kan melde noget ud, da det er regionen, der har ansvar for vaccinationerne, men jeg er i dialog med dem og alt går stærkt i øjeblikket, da hele systemet arbejder på at få vaccineret flest muligt hele tiden."

Publiceret 06 January 2021 15:29