Grafikken taler sit tydelige sprog - Norddjurs Kommune og Dansk Industris erhvervsklimamålinger er ikke et godt match.

Grafikken taler sit tydelige sprog - Norddjurs Kommune og Dansk Industris erhvervsklimamålinger er ikke et godt match. Illustration: Dansk Industri

Norddjurs har landets dårligste image

Dansk Industri har igen taget pulsen på det lokale erhvervsklima i de danske kommuner. Norddjurs rykker en enkelt plads frem - fra nummer 87 til nummer 86.

Af
Søren Andersen

NORDDJURS 62 medlemsvirksomheder i interesseorganisationen Dansk Industri i Norddjurs bedømmer kommunens image som så dårligt, at den i den årlige måling Lokalt Erhvervsklima kommer ud som den suverænt dårligste blandt de deltagende 93 danske kommuner. Den kategori siger noget om kommunens placering på spørgsmål om tilfredshed med kommunens indsats for at fastholde og tiltrække nye borgere og nye virksomheder til kommunen samt på fire statistiske indikatorer, der viser, i hvor høj grad det lykkes at tiltrække nye borgere og virksomheder.

"Hvis man som kommune intet kan præstere her, er det lidt som at save den gren over, man selv sidder på. For er der noget, kommunerne skal leve af, så er det, at der hele tiden kommer nye virksomheder og nye borgere til området. Ellers bliver der let et dødvande, hvor virksomheder i stadig stigende grad kommer til at mangle kvalificerede medarbejdere, når der ikke flytter flere borgere til kommunen. Og hvis virksomheder fravælger at slå sig ned i kommunen, underminerer det også kommunen som et attraktivt sted, da der så er de færre muligheder af arbejdspladser at vælge imellem, og en indre dynamik mellem virksomhederne svinder ind," siger Per Hastrup, der er formand for DI Randers-Norddjurs.

Også uheldigt

En anden bundplacering i undersøgelsen til Norddjurs er på området ”Infrastruktur og transport” på en 92. plads, og det er heller ikke for heldigt, mener formanden for DI Randers-Norddjurs

"Det koster mange penge og ressourcer, når eksempelvis medarbejdere sidder i kø på vejene, eller må kigge forgæves efter bussen, eller når varer fra danske virksomheder bliver forsinket. Nu kører letbanen heldigvis mellem Grenaa og Aarhus, og hvor hastigheden langs strækningen har kunnet sættes op takket være, at nogle mindre betydningsfulde overkørsler er lukket. Men der er stadig store udfordringer med transport ad landevejene i kommunen," siger Per Hastrup.

Dansk Industri "sælger" i år det overordnede budskab i erhvervsmålingen lokalt i Norddjurs som "en markant nedgang sidste år ser nu i år ud til at være stoppet med en samlet enkelt plads frem for Norddjurs Kommune i DI’s Lokalt Erhvervsklima-undersøgelse til en 86. plads." Og det er da rigtigt, når placeringen sidste år hed nummer 87. DI mener, at det bedste, man kan sige om kommunens resultat i år, er, at en markant nedgang med hele 19 pladser sidste år, nu ser ud til at være stoppet med et lille hak opefter til en 86. plads.

Positive takter

Hvis man graver dybt nok, kan man godt finde nogle ganske positive takter for Norddjurs Kommune i DI’s Lokalt Erhvervsklima 2020. Det gælder blandt andet kategorien ”Kommunal sagsbehandling”, hvor kommunen ligger pænt over middel i rangeringen med resten af landets kommuner med en placering 39. Det gælder også underkategorien kommunale erhvervsskatter såsom dækningsafgifter, affalds- og byggesagsgebyrer. Her ligger kommunen helt oppe i topti-listen på en 8. plads.

" Danske virksomheders konkurrenceevne afhænger blandt andet af de politiske omkostninger, de bliver mødt med i den kommune, de slår sig ned i. Derfor er det afgørende, at det ikke bliver endnu dyrere at drive virksomhed i Danmark. Og her kan den enkelte kommune gøre en stor positiv forskel, som også gælder her for Norddjurs Kommune," siger formand for DI Randers-Norddjurs Per Hastrup i et citat som understreger, at DI plejer virksomhedernes interesser. For hvordan vil man forklare, at når Ikast-Brande i ti af de 11 år, hvor man har rangeret de danske kommuners erhvervsklima, har nappet førstepladsen - og så alligevel ikke kunne forhindre Bestseller flytte mange attraktive arbejdspladser til Aarhus, som ligger markant dårligere i undersøgelsen.

93 ud af landets 98 kommuner er blevet bedømt i år. De fem mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da der ikke kan indhentes en tilstrækkelig mængde svar.

Kommunens reaktion

Borgmester i Norddjurs, Jan Petersen, (S) siger i en kommentar til dette års undersøgelse: "Det samlede resultat er ikke tilfredsstillende. Det skal vi gøre bedre – og vi er i gang. Vi klarer os fornuftigt på byggesager, som vi har prioriteret at investere i. Vi opruster markant på asfalt-budgettet i budgetaftalen for 2021, og der er begyndende tegn på, at den styrkede indsats for at forbedre dialogen med virksomhederne virker. Vi skal blive bedre til at fortælle om alt det positive, som sker i Norddjurs i øjeblikket. VI har en sund økonomi, vi sætter skatten ned, og der er sat en tydelig planlægningsmæssig retning med den nye plan- og udviklingsstrategi."

Kommunaldirektør Christian Bertelsen siger: "Årets måling afspejler ikke vores ambitioner. Der er plads til forbedring. Samtidig hæfter jeg mig ved, at vi forbedrer os i folkeskolernes samarbejde med erhvervslivet, og vi har i 2020 etableret én indgang for virksomhederne samt en mere helhedsorienteret og individuel bemanding på erhvervssager. Stena Line har åbnet færgeforbindelsen til Halmstad med markant øget godstransport fra Grenaa til følge. Der er flere større byggeprojekter med lokal aktivitet på vej, blandt andet hos Skovskolen ved Auning, som udvider med en stor mængde studieboliger."

Publiceret 01 December 2020 14:55