Børnebogens omslag.

Børnebogens omslag. Pressebillede

Børnebog om August Kroghs store opdagelse

Det er 100 år siden Grenaa-drengen August Krogh fik Nobelprisen i medicin

Af
Søren Andersen

GRENAA En ny børnebog handler om August Kroghs store opdagelse i 1902, hvor han var på en ekspedition til Grønland. Her konkluderede han som den første nogensinde, at det var menneskets afbrænding af kul, der var årsagen til mængden af CO2 i luften over Grønland. Ret revolutionerende set i forhold til klimadebatten i dag.

"I år er det også 100 år siden, at han fik en Nobelpris. Så August Krogh bør fejres - og det er også baggrunden for vores børnebog, som er nummer tre i serien om naturvidenskabelige emner. Den udkom midt i november på Polyteknisk Forlag. Og kan købes hos alle landets boghandlere," siger forfatteren Jan Egeborg.

Bogen er lavet et samarbejde mellem forfatteren, Jan Egesborg, og kvantefysikeren Ulrich Busk Hoff fra Danmarks Tekniske Universitet. Duoen har fået faglig sparring til bogen af professor Thomas Kiørboe fra DTU AQUA.

Etteren i børnebogsserien er udkommet i Japan 27. november.

På samme ekspedition konkluderede Krogh, at havet regulerer mængden af CO2 i luften, fordi havet kan optage CO2.

Født i Grenaa

August Krogh blev født i Grenaa 1874 - og voksede op i byen som den ældste af en søskendeflok på seks.

Hans far var brygger, og skoletiden stimulerede ikke den unge August Krogh. Det gjorde derimod naturen, som han elskede at færdes i og iagttage

Han tog studentereksamen fra Aarhus Katedralskole og begyndte derefter at studere på Københavns Universitet.

Han fik Nobelprisen i medicin i 1920. August Krogh døde i 1949 - men inden blev han udnævnt til Grenaa Bys første æresborger i 1945.

Publiceret 29 November 2020 15:00