Der blev fløjtet og hilst med Dannebrog, da stenhugger Nesser Skjold Andersen og borgmester Jan Petersen fjernede den gamle faldskærm og afslørede granitstenen på Grenaa Hede.

Der blev fløjtet og hilst med Dannebrog, da stenhugger Nesser Skjold Andersen og borgmester Jan Petersen fjernede den gamle faldskærm og afslørede granitstenen på Grenaa Hede. Foto: Søren Andersen

Valdemar har fået sin mindesten på heden

Nedkastningsplads på Grenaa Hede blev brugt to gange i 1944

Af
Søren Andersen

GRENAA Når der i de sidste år af anden verdenskrig fra BBC i London blev sendt kodede meldinger til Sofie, Beate og Martin, så vidste en lille flok i Grenaa, at man skulle i aktion når navnet Valdemar blev nævnt i den skrattende radio.

Valdemar var nemlig navnet på nedkastningspladsen på Grenaa Hede og den var i brug to gange i 1944 - 26. november og 2. december.

76 års dagen for den første nedkastning af våben og andet godt til at genere den tyske besættelsesmagt med blev torsdag markeret med afsløringen af en mindesten, som Grenaa Marineforening har taget initiativ til at få rejst. Borgmester Jan Petersen, (S), og stenhugger Nesser Skjold Andersen fjernede den faldskærm, som var i brug i forbindelse med nedkastningerne på Grenaa Hede, og stenen står nu tæt på Rævevej og indhegningen til fårene, der græsser på heden.

Stenen er fundet i en af vognmand Gert Sviths grusgrave ved Balle. Fornem svensk granit, som er ført til Djursland i istiden - med en vægt tæt på de fem tons. Stenen har Gert Svith skænket - og fragtet. Udgravningen har Djurs Entreprenørforretning stået for. Og Nesser Skjold Andersen har i sit stenhuggerotium sørget for, at man på stenen kan læse, hvad det hele drejer sig om.

Farefuld færd

Forsyningerne fra England af våben, ammunition og sprængstof var af afgørende betydning for at lave effektivt modstandsarbejde - og leveringen skete med faldskærm fra lavtflyvende fire-motors transportmaskiner på farefuld færd i lav højde.

Indholdet var skjult i containere, som var knap to meter lange og havde en diameter på 40 centimeter. Den var forsynet med to håndtag i hver ende, så fire mand hurtigt kunne tage fat og skaffe containerne af vejen. Som regel blev der kastet 12 containere ned på pladsen ved hver aktion.

Torsdagens markering blev indledt af formanden for Grenaa Marineforening, Per Schultz Petersen, som takkede initiativtagerne til ideen, Peter Schack Poulsen og Jørgen Als Holm.

Vigtig lokalhistorie

I sin tale kaldte borgmester Jan Petersen nedkastningspladsen for en væsentlig brik i et stykke lokalhistorie, som går 75 år tilbage i tiden.

"På heden stod mennesker i nattemørket, rettede blikket opad og ventede - sikkert med højpuls og bankende hjerter. Pladsen var en af fire nedkastningssteder i det, der i dag er Norddjurs Kommune. For alle implicerede krævede det mod. Både hos dem, som stod klar til at modtage, anvende og videreformidle det, som flyene kastede ned. Og det krævede mod hos dem, som sad i maskinerne oppe i den mørke nattehimmel over Grenaa. Disse mennesker tog et valg - og de gjorde det med liv og helbred som indsats. Stenen skal minde os - og de generationer, som følger efter - om modstandsfolkenes valg i en afgørende tid for Danmark. Og den skal minde os om aldrig at tage frihed, tryghed og demokrati for givet," sagde Jan Petersen.

Publiceret 26 November 2020 15:37