Skolerne, forældrene og børnene i den vestlige del af Norddjurs Kommune har allerede været på barrikaderne for at protestere mod besparelser på specialundervisningen. Forud for torsdagens møde i Børne- og Ungdomsudvalget er der også varslet demonstration foran rådhuset i Grenaa. Her ved en protest til fordel for Børneby Nord, som fandt sted i Ørsted. Privatfoto

Skolerne, forældrene og børnene i den vestlige del af Norddjurs Kommune har allerede været på barrikaderne for at protestere mod besparelser på specialundervisningen. Forud for torsdagens møde i Børne- og Ungdomsudvalget er der også varslet demonstration foran rådhuset i Grenaa. Her ved en protest til fordel for Børneby Nord, som fandt sted i Ørsted. Privatfoto

Skoler er blevet hørt: Millioner på vej til specialundervisningen

Af
Simon Carlson

Der var stor furore på folkeskolerne i den vestlige del af Norddjurs Kommune, da kommunalbestyrelsen tidligere på efteråret vedtog en ny model til omfordeling af pengene til specialundervisning.

Omfordelingen betyder, at Børneby Nord og Auning Skole får markant færre penge til specialundervisningen, når vi går ind i 2021.

Noget tyder dog på, at der er blevet lyttet til skolerne nød og argumenter for, hvorfor det vil give store problemer med undervisningen og inklusionen af børn med for eksempel autisme.

Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er således blevet enige om et nyt forslag, der i alt skal sende 3,5 millioner kroner ud i skoleområdet fra næste år.

Ingen ild i huset

Finansieringen findes ved to justeringer.

Da omfordelingsmodellen blev vedtaget besluttede politikerne at afsætte 1,5 millioner kroner til en pulje. Efter planen skulle skolerne løbende kunne søge ind i denne pulje, hvis de fik brug for ekstra penge til at håndtere specialundervisningen.

Nu prøver vi at imødekomme de skoler, der især har markeret, at omfordelingsmodellen var uhensigtsmæssig. Allan Gjersbøl Jørgensen (S), næstformand i Børne- og Ungdomsudvalget

Ifølge forslaget fra de tre partier skal puljen i stedet frigives og fordeles til skoleområdet.

De resterende to millioner kroner finansieres ifølge forslaget ved midlertidigt at stoppe afviklingen af en gæld, som socialområdet for børn og unge har til kommunekassen. Det kan frigive to millioner kroner til næste år.

Med forslaget mener næsteformand i Børne- og Ungdomsudvalget Allan Gjersbøl Jørgensen (S), at der er blevet lyttet til skolernes og forældrenes bekymringer.

"Vi har løbende drøftet den her sag og været i kontakt med skoler og forældre og også børnene. Nu prøver vi at imødekomme de skoler, der især har markeret, at omfordelingsmodellen var uhensigtsmæssig. Vi bruger blandt andet den centrale pulje forlods, så i stedet for at slukke brande, så forsøger vi at sørge for, at der ikke går ild i huset," siger Allan Gjersbøl.

Sættes ind de rigtige steder

Hvis forslaget bliver vedtaget, bliver det op til forvaltningen at udmønte pengene til de skoler, der vurderes at have mest brug for dem.

Jeg er da glad for, at vi har en presse, der kan fortælle formanden det, når jeg ikke selv har hørt det fra partierne. Mads Nikolajsen (SF), formand for Børne- og Ungdomsudvalget

Det bliver blandt andet i den vestlige del af kommunen, vurderer Allan Gjersbøl Jørgensen.

"I den omfordelingsmodel vi havde vedtaget, ville de 1,5 millioner fra den centrale pulje også dryppe ud over blandt andet Søren Kanne Skolen, som i forvejen havde fået flere penge. Nu prøver vi at sætte dem ind der, hvor der er udfordringer," lyder det fra Allan Gjersbøl Jørgensen.

Overrasket formand

SF sidder på formandsposten i Børne- og Ungdomsudvalget i form af Mads Nikolajsen. Partiet er indtil videre ikke en del af forslaget. Faktisk er det en lettere overrasket Mads Nikolajsen, der bliver præsenteret for forslaget, som han dog hilser velkommen.

"Jeg er da glad for, at vi har en presse, der kan fortælle formanden det, når jeg ikke selv har hørt det fra partierne. Men jeg synes, det er et rigtig godt forslag. De to millioner man finder ved at indstille gæld, det er noget jeg selv har foreslået på et møde i mandags. Jeg er ret sikker på, at der er hentet inspiration i det, så det synes jeg da er helt fint," konstaterer Mads Nikolajsen og noterer, at han senere torsdag går "lidt roligere til møde i Børne- og Ungdomsudvalget med viden om det nye forslag.

Hvad lægger du i, at du som formand ikke er blevet involveret i det her forslag?

""Det vil jeg tale med partierne om. Foreløbigt vil jeg sige tak til Lokalavisen for at give mig besked om det. Jeg vil glæde mig over, at det her forslag bringer os et godt stykke af vejen," siger Mads Nikolajsen.

Publiceret 26 November 2020 13:13