Forsidemotivet kunne næsten være taget fra Lokalavisen Norddjurs nye lokaler i Kannikegade. Det her er fra 1976, da den første årbog udkom. På bagsiden kan man se samme motiv, blot taget i 2020.

Forsidemotivet kunne næsten være taget fra Lokalavisen Norddjurs nye lokaler i Kannikegade. Det her er fra 1976, da den første årbog udkom. På bagsiden kan man se samme motiv, blot taget i 2020. Pressebillede

Årbogen er på gaden

En tradition siden 1976 føres videre

Af
Søren Andersen

GRENAA Man ved, at det også bliver jul i år, når årbogen "Grenaa og Omegn - før og nu" er på gaden. Det sker også i 2020, hvor årbogen udkommer for 44. gang. Det var bogtrykker P.S. Johnsen, der tog initiativet til at udgive den første udgange i 1976 - og siden har hans søn, Steen Johnsen holdt liv i traditionen.

Det er som traditionen byder med årskavalkaden "Set og sket" om livet i og omkring Grenaa samt lokalhistoriske artikler, der som altid favner bredt,

Uanset om man interesserer sig for lokalhistorie, slægtshistorie eller det mere overnaturlige, er der noget at hente i årets udgave af ”Grenaa og omegn – før og nu”.

To spændende slægtshistorier viser, hvordan livet sommetider kan forme sig anderledes, end man havde forestillet sig - den ene med forbindelse til Argentina, den anden en opfølgning på en historie om en tragedie på Stenvad Station.

Boligforeningen B45 har i år 75 års jubilæum. Erling Hansen er dykket ned i foreningens historie og fortæller om udviklingen til i dag. Vi får også baggrunden for den nye skulptur på GD-grunden, som er opstillet i anledning af jubilæet.

Mange har kendt til Hardy Andersen gennem hans tid indenfor idræt og kulturliv i Grenaa og omegn. I år bringer årbogen Hardys erindringer om håndbold og idræt, blandt andet om årene med Trustrupspringerne.

Epidemi og pandemi er aktuelle ord i 2020. Men for godt 100 år siden ramte en anden influenzaepidemi verden – også spidsen af Djursland. Hvordan det forløb, kan man læse i arkivleder Nina B. Adamsens artikel ”Det var en slem omgang” – da den spanske syge ramte Grenaa.

Alle kender vel til en spøgelseshistorie om en grå dame eller en hovedløs rytter. Ikke mange har interesseret sig for overnaturlige fænomener udenfor herregårdene, men nu bringer ”Grenaa og omegn” en artikel om registrering af nyere oplevelser i Grenaa og på Anholt. Læs den - og overvej, hvad du selv tror…

Årbogen udkommer i år i den 44. udgave og er som sædvanligt et samarbejde mellem udgiveren Johnsen Offset og Grenaa Egnsarkiv, hvor arkivleder Nina B. Adamsen har stået for redigeringen.

Bogen kan købes i Grenaa Boghandel, Papirgården Grenaa, Kvickly Grenaa og Kolind Boghandel.

Andre historier handler om Kragsø, Herregårde på postkort, Børneasylet og menighedsplejen i Grenaa, Grenaa set fra oven - af Orla Carlsen.

Publiceret 23 November 2020 15:20