De frivillige hjælpere Annie, Mette og Gitte ses her med en af gæsterne til ugens torsdags-cafè i Ørsted. Foto: John Pedersen

De frivillige hjælpere Annie, Mette og Gitte ses her med en af gæsterne til ugens torsdags-cafè i Ørsted. Foto: John Pedersen

Annie, Mette og Gitte tager tjansen

Gratis tilbud til alle hver torsdag i Genbrugsens lokaler i Ørsted

Af
John Pedersen

ØRSTED: Det er torsdag lidt før klokken 11. To friske kvinder møder ind i baglokalerne til Genbrugsen på Rougsøvej 122 i Ørsted. De begynder at brygge kaffe. Finder rugbrød, franskbrød og pålæg frem. De dækker bord og tænder lys på bordene.

Mens snakken går kommer chaufføren fra Cafè Grenaa ind ad døren. Hun har også lidt mad med, mere håndsprit og flere engangs-mundbind, hvis der nu skulle være èn, som har glemt sit derhjemme.

Klokken 11 åbner de dørene, tager en kop kaffe og sætter sig ned, mens de venter på de første besøgende dukker op til den lille sociale cafè, der holder åben hver torsdag fra klokken 11 til 13.

Kaffe og hyggelys

De første begynder lige så stille at komme ind i lokalet, tager sig en mad og en kop kaffe.

Samtalerne på tværs begynder at tage fart og der bliver kommenteret på de hyggelige lys, som er blevet tændt på bordene.

Stemningen er uformel og hyggelig og der bliver hurtigt sat en kande kaffe mere over, da Genbrugsens frivillige kommer ind for at hilse på og sige hej.

Plads til endnu flere

"Sådan er det hver torsdag, hvor de to lokale frivillige kvinder slår døren op for det lille fællesskab og håber på besøgende", fortæller Laura Bech Mikkelsen, der er ansat af provstiet og fungerer som koordinator for projektet, der går under det lidt svært forståelige og oversættelige navn "Social Drive Out".

"Vi har et stort ønske om at nå ud til endnu flere, der har brug for at blive en del af et fællesskab og den sociale kontakt som vi tilbyder. Især her under corona-tiden, hvor mange tilbud er lukket ned eller aflyst. Cafèen er stadig i en opstartsfase og de frivillige arbejder på at flere borgere i Ørsted og omegn hører om tilbuddet og får lyst til at komme her".

Annie og Gitte er klar

De to frivillige hjælpere, der tager dagens tørn, er Annie og Gitte, der begge bor i Ørsted.

Det har også betydet noget for Annie og Gitte, at de kan gøre noget i byen, hvor de selv bor.

"Jeg har lyst til at hjælpe andre. For mig giver det meget mening, at kunne give andre en ekstra god dag ved en snak over kaffen og med et smil.

For Gitte er det helt naturligt, at kunne være noget for andre, der har brug for hende.

Forrige år åbnede hun sit hjem op for flere borgere i Ørsted, som skulle holde jul alene. Men i stedet mødtes de hjemme hos Gitte og fik en god juleaften.

Her under corona-tiden går hun ledig og derfor er det også en måde for hende, at have et lille "job" og et ansvar.

Mange isolerer sig

"Det her er et rigtig godt initiativ. Jeg kan virkelig se, at der er mange ensomme og udsatte, der sidder derhjemme og isolerer sig selv. De har brug for at blive set og et socialt fællesskab. Det vil jeg gerne være med til at støtte", lyder det fra frivillig nummer to, Annie.

Hun tror egentlig ikke, at det er blevet værre under coronaen. Men måske er det blevet mere synlig. Annie mener, at denne form for armod altid har været til stede i vores samfund. Hun har især den praktiske hat på og sørger altid for et flot dækket bord med god mad og der hele tiden er kaffe på kanden og en småkage til.

FAKTA

Torsdags Cafè

  • Åbent hver torsdag klokken 11-13.
  • Gratis at deltage
  • Genbrugsen, Rougsøvej 122, Ørsted.
  • Samarbejde mellem Norddjurs Provsti. KFUM`s sociale arbejde og Cafè Grenaa

FAKTA

Sociale tilbud i Norddjurs

  • Trustrup Kulturhus, onsdag klokken 10-12.
  • Fredensgade, Grenaa, onsdag klokken 11.30-13.
  • Auning Sognegård, torsdag klokken 9.30-11.
  • Vejlby Sognegård, Allingåbro, torsdag klokken10-12.
  • Voldby Sognegård, fredag klokken 10-12.
  • Glesborg Sognegård, fredag klokken 12 til 14.

Publiceret 22 November 2020 14:00