Katja Olsen er klar til at slå dørene op for gæster på Ladefogedgaarden i Vejlby.

Katja Olsen er klar til at slå dørene op for gæster på Ladefogedgaarden i Vejlby. Foto: Søren Andersen

Ladefogedgaarden slår dørene op

Bed and breakfast i høj kvalitet i Vejlby - med egen livsstilsbutik

Af
Søren Andersen

VEJLBY Stedet og dets ejer har til fælles, at de har en spændende historie at fortælle.

Lørdag 21. november åbner Ladefogedgaarden i Vejlby syd for Grenaa som et bed and breakfast i hvad man godt kan kalde i en usædvanlig høj kvalitet - med Katja Olsen som ejer sammen med sin mand Anders Gejlberg.

På et historisk sted. Den ældste sten er fra 1735. Navnet ”Ladefogedgaarden” stammer fra familien, som boede på gården frem til 1930’erne. Niels Sørensen var ladefoged på Hessel Gods og ændrede sit navn til Ladefoged, hvorefter gården kom til at hedde Ladefogedgaarden. Steen Steensen Blichers ”Præsten fra Vejlby” er filmatiseret fem gange - og den første film i 1920 blev optaget på gården.

Katja Olsen i en af de store lejligheder. Man er ikke i tvivl om hendes evner som boligstylist. Iøvrigt er alt i værelser og lejligheder til salg, hvis gæsterne forkæler sig i en pude eller et tæppe.

Katja Olsen i en af de store lejligheder. Man er ikke i tvivl om hendes evner som boligstylist. Iøvrigt er alt i værelser og lejligheder til salg, hvis gæsterne forkæler sig i en pude eller et tæppe. Foto: Søren Andersen

Katja fortæller om sin baggrund over en kop caffe latte med bønner fra Coffee Collective, som hun er sikker på, at folk vil rejse langt for at smage, at hun er datter af Bjørn Andersen, som blev kaldt Danmarks første rocker og vild engel - men som også var så meget andet. Bodyguard for verdensstjerner som Abba, Liza Minelli og Sammy Davis Junior. Fotograf med motorcykler som speciale. Slagter. Og iøvrigt bror til musikeren Lille Palle.

"Det er lidt sjovt, at jeg nu bor her på Djursland, for jeg er hvad jeg selv vil kalde en rigtig københavnerpige. Voksede op på Vesterbro dengang det var sjovt at være barn der, men ikke så sjovt, da man blev ældre - og siden i Klampenborg og Hellerup."

Det er i Hellerup hun har været selvstændig som boligstylist og indehaver af Inhouse Living - en livsstilsbutik med tilhørende café. Og det kommer nu til at ske fra en lille landsby uden for Grenaa.

Kendte ikke stedet

"Vi kendte overhovedet ikke Vejlby eller Ladefogedgaarden, men efter mange år i byen, ville vi gerne på landet. Hver aften, når vi kom hjem fra arbejde, endte vi bare med at sidde i sofaen og glo på tv, så vi trængte til at prøve noget andet. Vi kiggede på nettet efter et lille landsted med mulighed for at drive forretning. Min mand Anders er selvstændig revisor og han er fra Silkeborg, så selv om vi i første omgang kiggede mest på Fyn, så afskrækkede Jylland os slet ikke. Det skulle være en ejendom med stråtag, fordi det er det mest miljøvenlige tag, der findes, og da vi så det her sted på nettet, var jeg interesseret med det samme, mens Anders var mere forbeholden. Jeg var nervøs for, om han med sine 190 centimeter kunne stå oprejst i en ejendom fra 1735, men det kunne han heldigvis, og da vi fik forhandlet en god pris på plads, slog vi til. Og vi har ikke fortrudt det et øjeblik siden."

Parret fik nøglerne 1. september - og straks gik håndværkerne og parret selv i gang med den helt store renovering. Nogle af håndværkerne har Katja brugt i flere år, når hun har indrettet private hjem og virksomheder overalt i landet - og andre opgaver er løst af lokale håndværkere.

Og nu er de så klar til at åbne dørene for et bed and breakfast i den bedre ende. Tre smagfuldt indrettede værelser med eget bad og toilet samt tre lejligheder står klar til at tage mod gæster, mens der er indrettet butik i en tidligere lejlighed.

"Det bliver en livsstilsbutik med sko og tøj og ting til indretning. Og en lille café med verdens bedste kaffe bygget på en så speciel maskine, at det var nødvendigt for mig at tage en barrista-uddannelse," siger Katja.

Ladefogedgaarden er fra 1735 - og her blev den første filmatisering af Steen Steensen Blichers roman

Ladefogedgaarden er fra 1735 - og her blev den første filmatisering af Steen Steensen Blichers roman "Præsten i Vejlby" til. Foto: Søren Andersen

Til kaffen kan man købe kager og sandwiches, men ellers er det planen, at gæsterne skal rundt og opleve Djursland, så der serveres ikke måltider for gæsterne. men der planlægges cocktailarrangementer med gode drinks i glassene og selvfølgelig levende musik i haven, når vejret til næste år igen tillader det.

Der vil være åbent året rundt. I turistsæsonen naturligvis alle dage, men i vintertiden kun i weekender. Katja Olsen skal have ansatte til at hjælpe sig i det daglige, når hun som forventet får et stort rykind af gæster. Især motionscyklister ser hun som en oplagt målgruppe for et besøg, men hun tager naturligvis imod gæster af alle slags.

Her sover man godt

"Her er helt fantastisk. I dag kan jeg godt se, at jeg ikke sov ret godt i København, men her er der bare så megen natur og frisk luft, at man får lyst til at bruge kroppen, så jeg falder i søvn i samme øjeblik, jeg lægger hovedet på puden. Vi har to hektar have og to hektar med skov - og jeg slår selv græsset, selv om jeg måske bruger et par dage på det."

Katja kalder det helt unikt, at der på Djursland er samlet så mange forskellige turistattraktioner på et lille område.

"Og vil vores gæster til en større by, er der jo kun 50 kilometer til Aarhus."

Katja fortæller, at parret har venner, der med undren har spurgt, hvad i alverden de dog vil på Djursland.

"Men bare vent til de kommer på besøg. Så forstår de det."

Publiceret 20 November 2020 16:00