Andre kommuner oplever større stigning i coronasmitten, men i Norddjurs opfordrer borgmester Jan Petersen alligevel til at øge opmærksomheden på sundhedsanbefalingerne. Arkivfoto: Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Andre kommuner oplever større stigning i coronasmitten, men i Norddjurs opfordrer borgmester Jan Petersen alligevel til at øge opmærksomheden på sundhedsanbefalingerne. Arkivfoto: Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Stigende coronasmitte i Norddjurs: Borgmester opfordrer til større opmærksomhed

Af
Simon Carlson

Som mange andre steder stiger antallet af smittede med Covid-19 i Norddjurs Kommune i disse uger.

For 14 dage siden lå incidenstallet i kommunen, som angiver smittede pr. 100.000 indbyggere, på omkring 20. Onsdag 18. november var tallet 110,8. Mange kommuner har højere tal, og et højt incidenstal behøver ikke i sig selv være alarmerende, men der er stadig brug for øget opmærksomhed og repetition af huskereglerne om hygiejne og afstand, mener borgmester Jan Petersen (S).

”Vi ser en udvikling i tallene, som måske nok er forventelig i betragtning af, at Covid-19 stadig har godt fat i samfundet generelt. Det skal alligevel tages yderst alvorligt, så vi stadig kan beskytte de ældre og svagelige grupper. Vi har ikke oplevet udbrud på f.eks. plejecentre eller specialinstitutioner, og det er vi taknemmelige for. Det arbejde må ikke tabes på gulvet nu", siger Jan Petersen.

Norddjurs Kommunes sundhedskriseberedskab er i daglig kontakt med Styrelsen for Patientsikkerhed. Der er tale om generel samfundssmitte i Norddjurs og ikke større udbrud bestemte steder eller særlige mønstre. Dog er der en koncentration i Grenaa, som er kommunens største by, ligesom der har været smitte i relation til udskænkningssteder, skriver Norddjurs Kommune i en pressemeddelelse.

Travl tid

I slutningen af november er det Black Friday, som traditionelt er lig med slagtilbud og mange mennesker i butikkerne. Derefter følger december, som plejer at betyde travlhed i butikkerne, arrangementer på kryds og tværs og sociale aktiviteter. Butikkerne i kommunens byer er dog forberedte, lyder det fra Jan Petersen.

"Vi har dialog med de erhvervsdrivende, som udviser stor ansvarlighed og omhu. Mange planlægger at sprede Black Friday-tilbuddene over flere dage, man hænger plakater op, stiller håndsprit frem, har personale som guider kunderne i at tage hensyn. Det er vi rigtig glade for", siger borgmesteren.

Afgørende tid

Han konstaterer, at der naturligvis er træthed hos borgerne over coronaens begrænsninger, men opfordringen er dog stadig at holdes fast i anbefalingerne.

"Covid-19 har været en faktor i vores samfund i snart trekvart år. Selvfølgelig kan der være metaltræthed rundt omkring og en følelse af, om den enkeltes bidrag egentlig nytter. Det gør det - den enkeltes adfærd og hensyntagen er helt afgørende for, at vi samlet set kan løfte opgaven. Det ved jeg, at borgerne i Norddjurs kan. Det har vi vist siden marts, og det skal vi holde fast i nu," siger Jan Petersen.

Publiceret 19 November 2020 10:12