Pelsdyravler Søren Sodemann er rystet over, at der tidligere på efteråret var planer om at igangsætte en plan for at vaccinere de danske mink.

Pelsdyravler Søren Sodemann er rystet over, at der tidligere på efteråret var planer om at igangsætte en plan for at vaccinere de danske mink.

Rystet minkavler: Ynkeligt at fødevareministeren må tage hele skraldet

Af
Simon Carlson

I går kunne erhvervssitet Finans.dk fortæller, at forskere på Københavns Universitet længe har arbejdet med en vaccine mod covid-19 målrettet de danske mink.

Gennem kontrollerede forsøg skulle der udarbejdes en konkret vaccinationsstrategi. De planer redegjorde forskerne i oktober for over for Fødevarestyrelsen, men inden vaccinationsstrategien blev en realitet, besluttede regeringen 4. november, at alle mink skulle aflives.

"Der er ingen tvivl om, at vaccinen også ville virke på mink. Tanken var i første omgang at vaccinere avlsdyr og dernæst de nye kuld af hvalpe til foråret,« fortæller professor Lars Erik Larsen, sektion for veterinær klinisk mikrobiologi på Københavns Universitet til Finans.dk

Overlæge i klinisk mikrobiologi på Rigshospitalet Niels Høiby giver endvidere udtryk for, at det var uforståeligt, at man ikke allerede i sommer gik i gang med at afprøve vaccinerne på avlsdyrene på de farme, der ikke var ramt af coronasmitte.

"Jeg er rystet"

De nye oplysninger er også nået frem til pelsdyravler Søren Sodemann ved Veggerslev. Han er også formand for Djurslands og Omegns Pelsdyravlerforening, hvor avlerne er i fuld gang med at slå deres minkbesætninger ned. Søren Sodemann er derfor ganske chokeret over forskernes udmeldinger.

"Jeg er rystet. Jeg har hele tiden sagt, at vi skulle få avlsstammen vaccineret og arbejde ud derfra, og nu viser det sig, at der har været en vaccine på vej. For mig er det efterhånden mere og mere åbenlyst, at der har været en skjult dagsorden for at få lukket dansk minkavl ned," siger Søren Sodemann.

Ingen aflivninger

I dag - torsdag 19. november klokken 23.59 - udløber deadline for minkavlerne til at få slået deres besætninger ned, hvis de samtidig vil have del i den såkaldte 'tempobonus' for hurtig aflivning af dyrene.

Den har Søren Sodemann dog umiddelbart ikke tænkt sig at gå efter.

"Der kører så mange informationer lige nu, og der er stadig folk, der arbejder på at få stoppet aflivningerne. For nuværende har jeg ikke tænkt mig at slå nogen af mine avlsmink ned," fastslår Søren Sodemann.

Ynkeligt

Ved middagstid i går trak Mogens Jensen sig fra sin post som fødevareminister efter det kaotiske forløb om den manglende lovhjemmel til at kræve alle mink - også de raske - aflivet.

I dag har statsminister Mette Frederiksen præsenteret sine nye ministre. Det skulle efter planen være sket hos dronningen, men grundet corona måtte besøget hos regenten aflyses.

Søren Sodemann forventer dog, at statsministeren snart må gå turen til dronningen igen.

"Jeg synes, det er så ynkeligt, at Mogens Jensen skal tage skraldet for det hele. Jeg regner med, at Mette Frederiksen snart skal til dronningen igen, og denne gang bliver det for at sige farvel som statsminister," siger Søren Sodemann.

Publiceret 19 November 2020 14:49