Mogens Jensen har trukket sig som minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Mogens Jensen har trukket sig som minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Ritzau Scanpix

Socialdemokratisk lokalformand:

Eneste løsning for Mogens Jensen at gå af

Af
Simon Carlson

Kort efter middag meddelte Mogens Jensen (S), at han går af som fødevareminister.

Afgangen sker efter det tumultariske forløb vedrørende den manglende lovhjemmel til at aflive alle landets mink, og de seneste dage har det stået mere og mere klart, at partierne i Folketinget, og særligt regeringens støttepartier, ikke længere havde tillid til Mogens Jensen som minister.

Imens venter både politikere og befolkningen på den redegørelse, der skal klarlægge hele forløbet.

Det gælder også i det socialdemokratiske bagland, og derfor er det indtil videre en kortfattet formand for Socialdemokratiet Djurskredsen, Bente Nordbek, der forholder sig til Mogens Jensens afgang som minister.

"Jeg synes, det er ærgerligt, men det har nok været den eneste løsning for Mogens Jensen. Som han selv siger, så havde han ikke længere Folketingets tillid, og så er der ingen vej tilbage," siger Bente Nordbek.

Indtil redegørelsen kommer vil lokalformanden ikke tage stilling til sin personlige holdning til, om fødevareministerens afgang var den rigtige beslutning.

"Jeg vil vente og se, hvad der sker, og hvilke undersøgelser, der bliver sat i gang, så det vil jeg meget nødigt udtale mig om. Men når støttepartierne ikke længere har tillid, så kan jeg ikke se, at der er nogen anden mulighed," konstaterer Bente Nordbek.

Beklager forløbet

I en pressemeddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet forklarede Mogens Jensen sin beslutning.

"For at jeg som minister skal kunne varetage mit hverv, er det afgørende, at jeg har den fornødne tillid i Folketinget. Ikke mindst i en situation, hvor mit ministerium står over for den store opgave, det er at sikre en grøn klimaomstilling af dansk landbrug. Da jeg har den klare vurdering, at jeg ikke længere har den tilstrækkelige opbakning blandt et flertal af Folketingets partier, har jeg i dag meddelt Statsministeren, at jeg ønsker at udtræde af regeringen," siger Mogens Jensen i pressemeddelelsen.

Den afgående fødevareminister beklager samtidig de seneste ugers kaotiske forløb.

"Jeg oversender i dag mine redegørelser for dels forløbet omkring beslutningen om at aflive alle mink i Danmark og dels de tiltag der konkret er taget for at standse smittespredningen på minkfarme siden udbruddet i juni måned. Om den første redegørelse vil jeg sige, at det her klart fremgår, at mit ministerium har begået fejl i forbindelse med, at regeringen meldte beslutningen ud om at aflive alle mink i Danmark. Det har jeg tidligere beklaget. Det beklager jeg igen og tager ansvar for. Særligt beklager jeg det over for de mange minkfarmere, som har stået og står i en meget ulykkelig situation," lyder det fra Mogens Jensen.

Publiceret 18 November 2020 12:53