Udsigten over markerne nær Søby kan komme til at e markant anderledes ud, hvis de to projekter bliver endeligt godkendt.

Udsigten over markerne nær Søby kan komme til at e markant anderledes ud, hvis de to projekter bliver endeligt godkendt.

Skuffede naboer kan se store solceller rykke et skridt nærmere

Det skal nu undersøges, om der er basis for at dække 150 hektar omkring Søby med solceller

Af
Simon Carlson

Søby De to store solcelleanlæg, som er under planlægning omkring Søby, er kommet et stort skridt tættere på at blive realiseret.

Tirsdag godkendte Økonomiudvalget i Norddjurs Kommune, at der kan igangsættes en VVM-redegørelse (vurdering af miljøpåvirkning, red.) af de to separate projekter, som breder sig over henholdsvis 89 og 60 hektar.

Solcelleparkerne ved Søby er to af flere større solcelleprojekter, der er under planlægning i Norddjurs Kommune, og ligesom i de øvrige projekter, lader naboerne til potentielle solceller i Søby ikke sagerne gå ubemærket igennem.

Kommunen har således modtaget utallige høringssvar fra frustrerede naboer. Bekymringerne drejer sig primært om, at naturoplevelsen i området bliver ødelagt, når markerne bliver fyldt med solceller.

Mogens Larsen er blandt de borgere, som ærgrer sig gevaldigt over, at det overhovedet er en mulighed, at der skal være solceller nær Søby. Særligt i området ved Kumlhøj, som ligger højt og dermed giver en fantastisk udsigt over markerne.

"Når jeg kører der med børnebørnene, plejer jeg at sige, at nu kører vi op i himlen. På toppen breder der sig hele det her fantastiske udsyn, men på begge sider af vejen vil man nu have solceller med en stor randbeplantning. Det bliver nærmest en tunnel af solceller, som smadrer den fantastiske udsigt over naturen. Det er helt vanvittigt," mener Mogens Larsen.

Stor skuffelse

Han mener, at Norddjurs Kommune i højere grad bør udlægge nogle helt specifikke områder i kommunen, som potentielle solcelle-investorer kan søge om at få lov at etablere anlæg på.

Det synspunkt har Mogens Larsen tidligere vundet gehør med hos flere af kommunens politikere i Miljø- og Teknikudvalget, som står for den første politiske behandling af sagen. Det gælder blandt andet Niels Basballe (S), som også tidligere har givet udtryk for sin modstand mod, at kommunen skal "plastres til med solceller".

Mogens Larsen er af den grund ganske overrasket over, at behandlingen af solcelleanlægget ved Søby nu er klar til en VVM-redegørelse.

"Vi er jo ikke modstandere af solceller, men vi synes bare, det bør trækkes væk fra vejen, så de flotte udsigter ikke spoleres. Desuden er vejene i området ikke andet end brede cykelstier. Det kommer også til at spærre for udsynet, og der er ikke plads til pludselige undvigelser. Det skuffer mig, at blandt andre Niels Basballe er gået med til det. Han har givet udtryk for noget andet," siger Mogens Larsen.

Helt hen i vejret

Niels Basballe afviser imidlertid, at han er blevet mere positivt stemt for de store solcelleanlæg.

"Jeg mener stadigvæk - og det har jeg sagt hele vejen igennem sagsbehandlingen - at det anlæg i Søby er helt hen i vejret. Det samlede areal er godt nok blevet reduceret i forhold til det oprindelige, men det er stadig for stort, og det ligger i et kuperet terræn. Det kan du ikke skærme af. Jeg har det dårligt med Søby-projektet og de store solcelle-arealer i det hele taget, og det vil jeg blive ved med at sige," fastslår Niels Basballe, som dermed også må uddybe, hvorfor han alligevel har sagt ja til at igangsætte en VVM-redegørelse.

"Jeg kunne godt have sagt nej i Miljø- og Teknikudvalget, men i forhold til min gruppe (i kommunalbestyrelsen, red.) var jeg ikke klar til det. Men at sætte en VVM-redegørelse i gang er jo slet ikke at sige ja til noget som helst andet end, vi bliver endnu mere vidende om naturen og miljøet i området. Jeg tror også, det kan være med til, at jeg står endnu stærkere i, at jeg ikke vil være med til sådan nogle store anlæg," vurderer Niels Basballe.

Fakta

Solceller ved Søby

Norddjurs Kommune har modtaget to separate ansøgninger om opstilling af solceller ved Søby.

Her vil virksomhederne Better Energy A/S og Orange Green Solutions opstille anlæg på henholdsvis 89 og 60 hektar.

Publiceret 18 November 2020 11:30