Passer pengene - eller gør de ikke? Når budgettet forhandles på plads i Norddjurs Kommune, er dørene lukket. Er der ikke mulighed for at lukke bare en smule mere op?

Passer pengene - eller gør de ikke? Når budgettet forhandles på plads i Norddjurs Kommune, er dørene lukket. Er der ikke mulighed for at lukke bare en smule mere op? Foto: Kristian Djurhuus, Ritzau Scanpix

Kommentar: Klappet af bag lukkede døre

Af
Søren Andersen

KOMMENTARSå fik Norddjurs Kommune et budget for 2021. Klappet af, som det hedder i politikersprog, når flertallet i en sag er hjemme - og traditionen tro for lukkede døre, der ikke er et lokalt demokrati værdigt.

For hvorfor er det lige, at den demokratiske kontrol sættes over styr i en kommune, når politikerne forhandler et budget på plads?

Det er vel årets vigtigste politiske begivenhed, når kommunens husholdningsbudget skal skæres til. Hvad er der råd til - og hvad er der ikke råd til?

Hvorfor er den proces lukket land for borgerne - og for den presse, som politikerne i skåltaler gerne hylder og kalder en nødvendighed for at kontrollere dem, der har magten.

"Jamen, hvis I nu allerede tidligt i forløbet havde fortalt i avisen, at der viste sig et flertal for at lukke Ørum Skole, så ville vi jo slet ikke kunne styre forløbet undervejs, for så ville de utilfredse forældre overtage dagsordenen," var der en af de 27 kommunalpolitikere, der undervejs over for avisen forsvarede den lukkede proces med. Naturligvis uden for citat.

Og hvad så? Er det ikke hvad det drejer sig om i et demokrati? At man vinder et flertal for en sag ved at argumentere åbent og sagligt. At fægte med åben pande - med risiko for de sår, det kan medføre.

Som kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, formulerede det så fremragende i denne avis: "Demokratiet bygger jo på en grundidé om, at vi skal have en fælles debat om vores fælles problemer og finde frem til løsningsforslag.

Debatten er jo ikke bare for debattens egen skyld, men den offentlige debat om politiske beslutninger er der også for at finde ud af, om politikerne gør det rigtige.

Der kan jo være nogle borgere, grupper eller interesseorganisationer, der kan gøre politikerne klogere og vise dem, at de tager fejl og, at der er ulemper ved det, de har planlagt.

Så åbenhed er også en kvalitetssikring, og derfor misser man en væsentlig debat, hvis det kun er dem, som er i det lukkede rum, der bliver hørt i det politisk-administrative kredsløb."

Her kaldte han det også spild af tid for borgere og organisationer at bruge tid på at indsende høringsforslag, hvis politikerne bag de lukkede døre allerede har strikket et budgetforslag sammen. Også selv om de tror, at vi kan bildes ind, at det kun er en såkaldt budgetskitse. Hvor mange høringssvar fik indflydelse på udformningen af budgettet?

I sidste uges avis argumenterede den socialdemokratiske udvalgsformand Lars Møller for, at det hjælper at indsende høringsforslag. Fordi de måske tages i brug, når budgettet hen ad vejen skal udmøntes.

Men var det ikke bedre at lade høringssvarene indgå i selve budgetprocessen? At lægge et budgetforslag offentligt frem, tage diskussionerne om prioriteringer og vise vælgerne, hvor der er uenighed og opposition.

Det er vel enhver borgmesters livret, når samtlige 27 medlemmer af kommunalbestyrelsen stemmer for det budget, der gælder i et valgår. Alle har ære af at være med og del i aftalen. Og ingen kan det kommende år pege fingre, for de vender også mod en selv.

Så i 2021-budgettet er der delt lunser ud til alle. Steen Jensen og Dansk Folkeparti kan bryste sig af, at der er tilføjet et element om brug af dansk madkultur som udgangspunkt i kommunernes institutioner såvel som retten til at fravælge rituelt producerede varer. Det er jo rent spil for galleriet og får ingen praktisk betydning. Og alle ved det.

Og mon ikke Liberal Alliances Jens Meilvang sætter endnu et flueben ud for cykelsti-investering ved Ring. Selvfølgelig med solid viden om, at der er cykelstier i kommunen, som trænger mere. Men ikke hvor Jens Meilvang henter sine vælgere.

Men budgettet kom i hus. Og alle er glade. I hvert fald de 27 i kommunalbestyrelsen. Vi andre kan håbe at blive taget bare lidt mere alvorligt til næste år, som jo er et valgår.

Selvfølgelig vil kommunalbestyrelse og direktion sige, at det ikke kan lade sig gøre at nå til enighed om et budget med åbne døre - men hvis demokratiet ikke blot skal være en lukket fest for de udvalgte, er der plads til forbedring.

Publiceret 21 October 2020 12:04