Byggeansvarlig Pernille Dohn, bestyrelsesmedlem Jan Nørager Sørensen og formand for kølekapellets bestyrelse Peter Kjær Andersen glæder sig til at tage det nye kapel i Grenaa i brug.

Byggeansvarlig Pernille Dohn, bestyrelsesmedlem Jan Nørager Sørensen og formand for kølekapellets bestyrelse Peter Kjær Andersen glæder sig til at tage det nye kapel i Grenaa i brug. Foto: Søren Andersen

Åbent hus i det nye kapel i Grenaa

Norddjurs Provsti har taget over efter Region Midtjylland, der ikke længere vil drive et kapel i Grenaa

Af
Søren Andersen

GRENAA Byggeriet af et nyt kapel i Grenaa er nu så langt fremme, at nøglerne snart kan afleveres til bestyrelsen bag. Fredag 16. oktober klokken 15-17 er der åbent hus i kapellet, der er opført på Kejserbækvej i udkanten af Grenaa.

Bestyrelsen, som har varetaget opgaven på vegne af Norddjurs Provsti, garanterer et åbent hus, hvor der er taget højde for coronasmittefaren. Og til umiddelbart efter at tage det nye kapel i brug.

Så snart er det slut med, at den sidste rejse indledes fra kapellet ved det nu lukkede sygehus i Grenaa. Bygningen, der rummer de døde i kisterne, er slet ikke tidssvarende. Større og større huller i murstensvæggen signalerer tydeligt, at Region Midtjylland ikke vil drive kapel i Grenaa - og derfor har Norddjurs Provsti taget over og initiativet til at bygge et splinternyt kapel.

"Region Midtjylland har længe villet ud af aftalen med den begrundelse, at når der ikke længere er et sygehus i Grenaa, skal der heller ikke være et sygehuskapel. Vi kunne have købt bygningen og renoveret den, men nåede frem til, at den ikke er brugbar. Andre steder er det de lokale bedemænd, der driver et kapel, men vi har taget opgaven til os i provstiet og etableret en bestyrelse til at få bygget et nyt kapel," forklarede provst Lars Seeberg til avisen i forbindelse med første spadestik på byggeprojektet.

Til at begynde med kiggede man efter brugbare bygninger, som kunne bruges til formålet, men i stedet blev der købt en grund.

Opgaven gik ud på at etablere et kapel på en god placering, som ligger godt trafikalt og med mulighed for den ro, som skal være ved et kapel, hvor pårørende skal kunne parkere og se de døde i kisten.

Ingen handlinger fra kapellet

Det nye kapel bliver ikke et sted, hvor der kan foretages begravelser eller bisættelser fra.

"Vi ser det ikke som vores opgave at sørge for færre opgaver til Folkekirken," har provst Lars Seeberg begrundet beslutningen med.

Hvor der i dag er plads til at opbevare seks kister i det nuværende kapel, så bliver kapaciteten en helt anden i det nye kapel. Her får man plads til 23 kister på køl og to på frost, som bruges til begravelser eller bisættelser, som forsinkes af en eller anden grund, så man ikke kan nå det inden for de to uger, der er den sædvanlige frist.

Bygningen er på 200 kvadratmeter, og det er det lokale arkitektfirma Arkikon, der har tegnet byggeriet, som efter licitation blev vundet af Rasmus Jakobsen A/S, der har allieret sig med de nødvendige underleverandører for at kunne aflevere byggeriet..

Det nye kapel finansieres med stiftslån og opgaven er løst med opbakning fra alle sogne i provstiet, som dækker hele Norddjurs Kommune.

"Nu glæder vi os til at vise det frem og tage det i brug," siger Peter Kjær Andersen, der er formand for bestyrelsen.

Publiceret 14 October 2020 01:00