Kunsthal for maritim æstetik i en oversvømmet udgave - som et hint til debatten om et oversvømmet Kolindsund eller ej.

Kunsthal for maritim æstetik i en oversvømmet udgave - som et hint til debatten om et oversvømmet Kolindsund eller ej. Illustration: Kristoffer Ørum

Kunst-utopier om Kolindsund

Kristoffer Ørum udstiller i Kunsthal for maritim æstetik i Grenaa

Af
Søren Andersen

GRENAA Kolindsund på Djursland var Jyllands tidligere største sø. Indtil et aktieselskab i 1870’erne besluttede sig for at dræne sundet og omlægge det til landbrugsjord. I dag er sundet blandt andet befolket af bønder, som har levet af jorden i generationer.

Den blotlagte sundbund frigør imidlertid store mængder CO2, og kystturisme er blevet en væsentlig industri. Det er nogle af argumenterne i debatten om hvorvidt Kolindsund skal genoversvømmes. Men ingen taler rigtig om hvordan livet i et re-etableret Kolindsund kan se ud.

Kunstner Kristoffer Ørum udstiller i Kunsthal for maritim æstetik i Grenaa en række utopier, som giver deres bud på hverdagen i et genoversvømmet Kolindsund. Udstillingen spænder lige fra et geodætiske kort fra fremtiden, til en forudsigelse af, at vi bor i østers på størrelse med campingvogne, skriver dagbog om det nye liv, lytter til drømmende R’N’B-musik, etablerer en vidensperle-økonomi, og egentlig bare nyder en tilværelse i harmoni med naturen.

Parallelt med udstillingen i kunsthallen har Kristoffer Ørum også lavet en intervention i Museum Østjyllands permanente udstilling om Kolindsund.

Kunsthal for maritim æstetik arrangerer senere en række aktiviteter, som skal være med til at kvalificere debatten om Kolindsund. Dels gennem bogudgivelser, som bl.a. belyser vådområder som kulturhistorisk fænomen, i filosofi og nyskrevet litteratur, satellitudstillinger, workshops, food events og busture i sundet med talks og termokandekaffe.

Fernisering finder sted fredag 16. oktober klokken 15.30-17.30. Kunsthallen på Østerbrogade i Grenaa har fået et tilskud på intet mindre end 204.000 kroner fra Bikuben-fondet til den store udstilling om Kolindsund.

Publiceret 09 October 2020 00:00