Peter Danielsen øver to timer hver dag med sin guitar i den gamle præstegård i Rimsø. Leonard Cohen har været den trofaste musikalske makker i mere end 20 år, men siden er også Johnny Cash og senest Kim Larsen kommet på repertoiret

Peter Danielsen øver to timer hver dag med sin guitar i den gamle præstegård i Rimsø. Leonard Cohen har været den trofaste musikalske makker i mere end 20 år, men siden er også Johnny Cash og senest Kim Larsen kommet på repertoiret Foto: Søren Andersen

Pastor Peter og det perfekte liv

Leonard Cohen, AGF og godt øl kan gøre sognepræsten i Rimsø glad. Nu runder han de 50.

Af
Søren Andersen

RIMSØ Tilløbet var langt og der var lidt zig-zag over kursen undervejs, da Peter Danielsen endelig kunne kalde sig præst i den danske folkekirke. Teologistudiet er normeret til seks år, men det blev til det dobbelte, fordi der var så meget andet, der skulle passes, inden biskoppen kunne ordinere ham i Aarhus Domkirke i 2008.

"Biskoppen nævnte de nye præsters navne og hvor de havde fået et embede, og for de fleste blev der jo kun nævnt et enkelt sogn, men da turen kom til mig lød det - "Peter Danielsen i sognene Rimsø, Kastbjerg, Veggerslev, Villersø, Karlby og Voldby". Så rankede min mor godt nok ryggen."

I dag er Peter Danielsen en af præsterne i det nyligt skabte Fornæs Pastorat, som er en sammenlægning af flere sogne i det østlige Djursland: Hammelev-Enslev, Gjerrild-Hemmed, Grenaa, Thorsø Høje (Karlby, Veggerslev, Villersø og Voldby) samt Rimsø-Kastbjerg.

Bopælen har hele tiden siden 2008 været Rimsø Præstegård, der er bygget i 1593 og anses for at være Danmarks ældste.

"Min forgænger, Kurth Carlsson, sagde altid, at der måske var en præstegård på Fyn, som mente at være den ældste - og tilføjede så "men det tåler vi ikke". Så jeg mener oplagt, at jeg holder til i den ældste af slagsen," siger Peter Danielsen, der fredag 9. oktober fylder 50 år.

Teologi efter omveje

Han er født og opvokset i Brabrand, hvor hans far var statsautoriseret revisor, men den vej gik Peter ikke. Det endte med at blive teologi - efter en del omveje. Efter afsluttet HF-eksamen aftjente han sin værnepligt i søværnet og arbejdede derefter i både vuggestue og legestue i Aarhus.

"Interessen for teologi blev for alvor vækket på et ophold på Askov Højskole. Det er jo en klassisk grundtvigiansk højskole, og her mødte jeg flere af tidens store teologer, og det tændte mig."

En af de mange omveje i livet, førte også Peter Danielsen ind i musikkens verden.

"Først spillede jeg saxofon, men det blev jeg godt nok aldrig god til. En sommer tog jeg til Skagen og håbede på at kunne tjene lidt lommepenge ved at spille på gågaden, men en skagbo konstaterede tørt, at det "lød som en syg høne." Så søgte jeg til havnen i stedet, men her stak en mand hovedet ud fra en båd og tilbød mig 500 kroner, hvis jeg ville holde med at spille og gå væk. Så da jeg startede på teologistudiet, skiftede jeg til guitaren, som har fulgt mig siden. Jeg gik på hold med Carsten Tranberg-Knab, som i dag er sognepræst i Hornslet og som jeg har spillet med lige siden. Håbet var, at vi kunne komme i kontakt med pigerne, hvis vi kunne spille guitar og Leonard Cohens "Suzanne" var ret nem at spille, så vi havde da også succes med et par piger. Carsten valgte først og havde heldet med sig, mens det viste sig, at den anden var lesbisk. Den episode siger meget om, hvor svært en mand kan have det," siger Peter, der elsker at lege med ord og udfordre sproget.

Musikalsk følgesvend

Leonard Cohen er blevet hans trofaste, musikalske følgesvend. Han har i over 20 år optrådt i hele landet med personlige fortolkninger af Leonard Cohens sange, romaner og digte. Som solist, i to duoer med henholdsvis Merete Boye, der er sognepræst i Hobro, og Flemming Sørensen, organist i Fornæs Pastorat - og i trioen "Brothers of Mercy" med idehistoriker Sune Liisberg og den tidligere nævnte sognepræst i Hornslet, Carsten Tranberg-Krab. Interessen for Cohens liv, levned og kunst har han forsket indgående i på teologistudiet, hvor han beskrev emnet dybt over 30-40 sider.

Hans versioner af canadierens sange er præget af en nøgen og intens lidenskab, som fastholder og uddyber sangenes mystiske og erotikmættede tekster, lyder det i en præsentation af hvad publikum kan vente sig. Om det så er i kirker, cafeer, fængsler - eller på Torvet i Grenaa, hvor han har fået sig et trofast publikum, når der er musik om sommeren.

Leonard Cohen nåede i sine 50 år i musikbranchen at udgive 14 originalalbums og otte live-albums; derudover mange digtsamlinger og to romaner. Hans tekster trækker på billeder og temaer fra jødedom og kristendom, samt zenbuddhisme.

"Det fængende i Leonard Cohens sange er lidenskab, intensitet og fordybelse. Meget refererer til det gamle testamente - og det er sange om håb, tro, længsel og begær. Ofte belyste Leonard Cohen gamle temaer, men satte dem ind i en moderne kontekst. Det samme mestrer Bob Dylan," siger Peter Danielsen, der også gerne selv forsøger sig med at skrive nye salmer.

Øver to timer dagligt

Han øver sig på sin guitar to timer hver dag. Gerne tidligt om morgenen.

"Men jeg bliver aldrig en rigtig god guitarist," erkender han.

Og glæder sig over, at han i den gamle præstegård har fået lov at indrette en motionsrum, så han kan spare køreturene til motionscentrene i Grenaa. De pænt store overarme, som altid og konsekvent luftes i en sort, klassisk t-shirt, skal også holdes ved lige.

Når det trak ud med teologistudiet, skyldes det også, at Peter Danielsen arbejdede i Lokalbrugsen i Holmstrup - også her med Carsten Tranberg-Knab som kollega.

"Der var kunder, som klagede over, at jeg sad og sang ved kassen, men det værste var røverierne. Det femte røveri ramte mig psykisk, fordi en røver satte en kniv på min strube. Politiet bad TV2 Østjylland om at vise overvågningsvideoen i håb om at fange gerningsmanden, men da jeg seks gange samme dag så mig selv på skærmen med kniven for struben, kunne jeg ikke klare det længere. Lokalbrugen havde jo hjemme i postnummer 8210, så det var et hårdt område med megen kriminalitet. Ikke en eneste gang blev røveren fanget, men bortset fra det, så synes jeg det var et sjovt sted at arbejde, når jeg tog orlov fra studiet."

Kære Gud

Og siden er præsten faldet rigtigt godt til i Norddjurs - hvor han har haft sit første og eneste embede. Men det holdt hårdt med at få det.

"Jeg havde søgt 100 præstestillinger uden at få et job, og det var da begyndt at gå mig lidt på. Jeg arbejdede som cykelpost, mens det blev til afslag efter afslag. Værst var det, da jeg søgte jobbet i Marie Magdalene. Menighedsrådsformanden sagde til mig, at hvis de ikke ringede samme aften efter samtalen, fik jeg ikke stillingen. Og da telefonen så ringede dagen efter om morgenen, var jeg jo fuld af håb, men blot for at få beskeden om, at jeg ikke kom i betragtning - og endog med tilføjelsen, at jeg slet ikke var med helt fremme i feltet."

"Helt symbolsk var der snestorm den næste dag, så jeg sagde til Gud, at nu kørte jeg postruten i skjorteærmer indtil han gav mig et præsteembede. Det blev en meget lang vinter, men så havde jeg heldet med mig her i Rimsø. Måske fordi der kun var to ansøgere - og den anden ville have menighedsrådet til at betale for en flytning fra Spanien. Men jeg klarede både prøveprædiken og efterfølgende samtale i forsamlingshuset."

Peter Danielsen husker ikke de første år på teologistudiet som decideret lykkelige.

"Nej, det var forfærdeligt. Især timerne med græsk, latin og hebræisk. Jeg kom jo med en gammel HF-eksamen og vidste ikke hvad akkusativ betød. De fleste af mine medstuderende havde en klassisk sproglig studentereksamen, så de var langt foran mig."

I 12 kirker

I dag er han aktiv i samtlige 12 kirker i Fornæs Pastorat. Er en ofte ønsket præst til at forestå begravelser og bisættelser, men glæder sig også over at undervise konfirmander.

"Det sker, at der kun er en enkelt konfirmand på holdet i en landsbykirke, og jeg tænker da nogle gange, at det er synd for konfirmanden at være helt alene, men jeg forstår også godt ønsket om at holde fast i traditionerne og at kirken spiller en vigtig rolle her for at holde liv i et område."

"Her er det jo stadig over 80 procent, som er medlem af Folkekirken, og den skal ikke kun være for dem med vandkæmmet hår og de rigtige meninger. Evangeliet skal forkyndes, så substansen kan forstås, men man behøver ikke forfladige det ved at tage en klovnenæse på."

Fodboldinteressen er stor og favoritklubben er AGF. Men fodbold skal helst ses i selskab med andre, så til de store kampe foregår det i Grenaa Bowlingcenter. Ofte med et ganske ukristeligt ordforråd, godmodige drillerier og højt humør. Det kan dog blive ødelagt, hvis Randers FC vinder over de hviii - det er jo sket nogle gange, og så er det ikke klogt at holde parkeret tæt på pastorens bil, hvis blodet bruser og temperamentet stadig koger for meget til, at rat og pedaler kan passes. Sådan en dag kan der være langt tilbage til baren for at sige, at man da vist nok lige kom til at lave en lille ridse i en andens bil.

Interessen for at smage godt øl passes i to ølklubber i Voldby og i Grenaa.

"Kirke og godt øl kan godt passe sammen. Se bare hvor mange gode øl, som er brygget af munke gennem tiden."

Det perfekte liv

Peter Danielsen mener selv, at han lever det perfekte liv i de 360 kvadratmeter i præstegården i Rimsø.

"Her er der fred og ro. Jeg kunne aldrig finde på at søge tilbage til Aarhus. Her bor min bror, som er landsdommer, og han synes, at Rimsø er meget langt væk, men jeg har jo kun 50 minutter til Musikhuset i Aarhus, og jeg tror da, at jeg kommer der oftere, end han gør. Jeg lever livet som single. Jeg elsker at være sammen med andre mennesker, men jeg holder også af at være alene. Jeg har jo hjælp til alt. Til vedligeholdelse, rengøring og den store have. Kun terrassen skal jeg selv passe, og det kan til tider godt være en udfordring, men dybest set har jeg et rigtigt godt liv. Der er ingen garantier og man kan få et hjertestop i morgen. Så husk at glæde dig over hver eneste dag."

Publiceret 07 October 2020 10:30