"I 1998 tager man et nyt idrætscenter i brug, centret er banket op af stærke lokale kræfter, uden den store opbakning fra politisk side." Foto: Ørum Aktiv Center

Debat: Ørum er byen, som kommunen ikke kan lide

Af
Svend Åge Jellesen

Ørum Kærvej 8, Ørum

DEBAT Ørum er byen, som kommunen absolut ikke bryder sig om.

Det er svært at forstå, at der er én by i hele kommunen, som kommunalbestyrelsen på ingen måder bakker op om. Det gør det på ingen måder rart eller nemt at være borger i hverken sådan en by eller kommune. Det kan på ingen måde anbefales unge mennesker at flytte til kommunen, for man kan overhovedet ikke stole på den siddende kommunalbestyrelse. Ingen ved hvad de finder på, ingen kender udfaldet af det man beslutter, før det er lavet om igen. Det eneste, man er sikker på, er at man gør det for lånte penge (kommunal gæld = 1.000.000.000,00 kr.) Tak for kaffe! hvem hænger på den?

Nå men tilbage til omtalte by. I 90'erne havde man en velfungerende by med et nyrenoveret plejehjem, en velfungerende folkeskole fra 0 til 10 klasse samt et fornuftigt forretningsliv og et bredt udbud af idræt i de lokale foreninger. Der mangler dog faciliteter til foreningslivet, men det har byens borgere gjort noget ved. I 1998 tager man et nyt idrætscenter i brug, centret er banket op af stærke lokale kræfter, uden den store opbakning fra politisk side, det havde nu været bedre med hal to i nabobyen. Sådan gik det ikke, vi har nu en by i rigtig god harmoni med masser af opbakning til skole og et bredt foreningsliv.

Men så ender vi i en kommunal nedsmeltning, eller rettere sammenlægning, fra nu af går det kun en vej for byen, nemlig den vej hønsene skraber. Første beskæring er byens plejehjem som lige er renoveret, med fine boliger og et helt nyt stort velfungerende køkken. Det vælger man så at lukke rimelig hurtigt. Herefter går der ikke lang tid før man vælger at bygge et helt nyt plejehjem i nabobyen, samt et nyt kæmpekøkken til hele kommunens ældre borgere i den næststørste by i kommunen, som så desværre må dreje nøglen om efter en meget kort periode. Alt dette kunne nok være løst noget bedre af de rette folk.

Kort inde i den første valgperiode, kommer der en udmelding fra den daværende borgmester om at kassen er ved at være tom og der skal spares. Derfor foreslår han at lukke byens skole, det skabte mildt sagt en del ballade, og store dele af kommunalbestyrelsen bedyrede, at det aldrig ville ske. Det er så det, der er sket nu! Stik imod alle løfter, også selvom skolen flere gange får tildelt store midler for gode resultater, som i øvrigt aldrig kom skolen til gode, så lukker man nu byens skole ved at save den i små stykker af flere gange, men så får den stolte borgmester jo også mere liv på naboskolen, hvor han trådte sine første skoleår. Ret usmageligt at gøre det personligt! Men man har nu engang besluttet, at alle over 6. klassetrin skal transporteres til hovedbyen, og sådan er det!

Men den lille midterby er stadig, mod kommunalbestyrelsen forventninger, fuld af ildsjæle, som via fantastisk samarbejde får en ny skole stablet på benene i løbet af meget kort tid. En skole med det tilbud, som ligner det, der altid har været der, altså fra 0 – 9 klasse dog med en vis del af forældrebetaling. Men med en kæmpegevinst til kommunen, frem for at skulle betale dyrt for at have børn i skole i nabokommunen, det stunt er afprøvet uden den store succes.

Lige pludselig vågner alle kommunalpolitikere op, nu skal der etableres folkeskole fra 0 – 9 i nabobyen, for det er jo det borgerne vil. Ingen, som i slet ingen, ved overhovedet intet om konsekvenserne af bestyrelsens beslutninger, men lige pludselig lytter man til borgerne, som i øvrigt på ingen måde har ændret holdning om skoletilbud de sidste mange år.

Men man har åbenbart valgt, intet samarbejde med den nye skole, men et tilbud om to skoler fra 0 – 9 i midten af kommunen. Så nu er vi åbenbart banket 10 år tilbage med samme tilbud som dengang.

Budskabet må være - vælg ikke nogle af de nuværende politikere igen eller undlad at flytte til kommunen uanset hvor billig boligen er.

Den skuffede borger og skatteyder.

Publiceret 04 October 2020 15:01