Det er en start, at der nu er afsat penge til vedligehold af kommunens hårdt prøvede veje, men der er dog langt igen, før vejene kommer op på et acceptabelt niveau, mener formanden for Teknik- og Miljøudvalget. Foto: Søren Andersen

Det er en start, at der nu er afsat penge til vedligehold af kommunens hårdt prøvede veje, men der er dog langt igen, før vejene kommer op på et acceptabelt niveau, mener formanden for Teknik- og Miljøudvalget. Foto: Søren Andersen

Budget:

Tiltrængt løft til slidte veje i Norddjurs

Der er afsat betydeligt flere penge til vedligehold af kommunens veje. Der er dog endnu langt igen, før kommunen når et acceptabel niveau, vurderer udvalgsformand

Af
Simon Carlson

Norddjurs Vejene i Norddjurs Kommune har i de seneste år ikke fået ret meget kærlighed. I takt med hullet i kommunekassen blev større, så er hullerne i kommunens veje også blevet flere og større. Det problem anerkender den nye budgetaftale, som alle partier i kommunalbestyrelsen i sidste uge indgik. Der afsættes næste år 10 millioner kroner til vejvedligeholdelse. Det er fire millioner kroner mere end der blev afsat ved seneste budgetforlig.

Formand for Teknik- og Miljøudvalget Jens Meilvang (LA) er godt tilfreds med, at vejene i kommunen kan se frem til et tiltrængt løft.

"Jeg tror, det er ved at gå op for alle, at vi bliver nødt til at prioritere mere inden for det område, så det er jeg rigtig glad for. Det er jo også fornuftigt, at vores aktiver ikke taber mere i værdi. Det er billigere at være foran på bygningsvedligeholdelse, og det gælder også på vejene," konstaterer Jens Meilvang.

Lang vej endnu

Efterslæbet på vedligeholdelse af vejnettet er dog ikke noget, der bliver indhentet lige med det samme.

Jens Meilvang vurderer således, at budgettet til asfalt over de seneste 10 år i gennemsnit har ligget på under fem millioner kroner. Dermed går der stadig lang tid, inden Norddjurs Kommune kan komme op på et acceptabel niveau, mener udvalgsformanden.

"Det er jo en del flere penge, vi får til vejene nu, så på den måde kan vi komme dobbelt så langt rundt med vedligeholdelsen, som vi ellers har kunnet. Problemet er, at det beløb skal sættes af i mange år i træk, før vi kommer op på et ordentligt vedligeholdt vejnet. Det må jeg ærligt sige. Vi har rigtig mange veje i Norddjurs, og vi kommer ikke så langt med de afsatte penge. Men det er klart, at det her er da en start," siger Jens Meilvang.

Vigtig trafiksikkerhed

En start bliver der også på en ny cykelsti mellem Ring og Auning. Der er således afsat 1,8 millioner kroner til cykelstien, som længe har stået på ønskelisten hos blandt andre Jens Meilvang.

Der har imidlertid også været skepsis over for nødvendigheden af cykelstien på grund af de relativt få borgere, som dagligt vil bruge den. Spørgsmålet er derfor, om det havde givet bedre mening at lægge yderligere 1,8 millioner kroner til de hårdt tiltrængte veje. Det mener Jens Meilvang ikke.

"Lige nu er vejen simpelthen for farlig uden cykelsti. Vi har længe haft en tanke om, at vi skal koble de mindre byer på de større byer, så dem der vælger at bosætte sig i for eksempel Ring, de skal have ordentlige muligheder for at komme ind til Auning og de tilbud, der er der. Jeg ser også sådan på det, at det bare er én familie, der skal bosætte sig i Ring, fordi der er en cykelsti ind til byen, så tjener det sig hjem i skatter," vurderer Jens Meilvang.

Ud over de 10 millioner kroner, der er afsat til vejvedligeholdelse, er der afsat yderligere to millioner kroner.

De er øremærket såkaldte 'strategiske forbedringer', som blandt andet kan være forbedringer af veje, cykelstier og fortove i nogle af de områder, hvor der er flest turister.

Publiceret 30 September 2020 07:00