Debat: Norddjurs - vi har sagt ja til jer

Af
Kristina Højholt

Elmestien 9, Ørum

DEBAT Kære Norddjurs, vi har sagt ja til jer. Vi har sagt ja til det gode, nære liv på landet. Til fællesskaberne, foreningslivet, de kendte ansigter, den storslåede natur og de stærke værdier, der kendetegner et lokalområde som vores.

Vi er midt i Norddjurs. MiN Landsbyklynge dækker et naturskønt område med i alt 6.200 borgere. Vi har to friskoler, to efterskoler, en kro, et slot, et kloster, fire campingpladser, et vandrehjem og en lystbådehavn. Fremover har vi kun én folkeskole, som går til og med 6. klasse. Vi er et folk, og vi har krav på en folkeskole med en overbygning. For vi VIL det her område.

Kommunen ønsker ressourcestærk bosætning. Der lægges strategiplaner og budgetter for at opnå målet. Livet i midten skal iscenesættes som det gode, nære liv på landet. Det sted, hvor man slår sig ned for at skabe et godt, trygt og rart familieliv. Det vil man have københavnere, aarhusianere og andre udflyttere til at få øje på. Kommunen er hidtil ikke nået ud over rampen med alle fortræffelighederne. Og det er synd, for her er vitterligt meget at komme efter. Meget at rykke teltpælene op for. Men hvad er det for et sted, pælene skal slås i på ny, hvis man ikke kan vide sig sikker på sine børns barne- og ungdomsliv? Hvad er det for en dagligdag, man har i vente, hvis transporttiden til og fra skole kommer til at udgøre mere end tre timer? Hvad er det for et ituslået lokalliv, man skal rodfæste sig i?

Hvis en ressourcestærk bosætning bliver en realitet, så kommer det til at betyde nye pendlere i kommunen. Det er folk, som vil have deres arbejdsliv i Randers eller Aarhus. Det bliver svært for dem at få en naturlig tilknytning til deres nye egn. Det skal ske gennem børnene, deres relationer og interesser. Men hvis børnene ikke engang kender dem, der bor omkring dem, fordi alle er spredt på forskellige skoler, og kammeraterne findes 20 kilometer væk, er det så en vellykket bosætning? Kommer folk til at elske vores egn ligeså højt, som vi gør? Bliver flytningen til Norddjurs historien om besvær, fravær og uopfyldte drømme? Ender tilflytningen som en fraflytning?

Norddjurs, vi elsker dig. Du giver os så mange muligheder for at leve det gode liv på landet. Huspriserne er lave (de må ikke blive lavere), befolkningen er handlekraftig og opfindsom. Vi står sammen, fordi vi vil det her. Der kom en friskole ud af jeres beslutning om at lukke overbygningen på Ørum skole. Nu skal der komme en overbygning i Glesborg ud af jeres beslutning om at lukke Ørum skole helt. For så ender det hele godt. Det ender med at blive dobbelt så godt. Ørum skole og Glesborg skole er fantastiske skoler. Gode, søde lærere og dejlige børn. Vi vil gerne slås sammen. Og vi vil gerne blive sammen. Også helt til og med 9. klasse.

Publiceret 05 September 2020 09:55