Pingvinerne rykker ind i Kattegatcentret til næste år. Nu er man klar til første spadestik.

Pingvinerne rykker ind i Kattegatcentret til næste år. Nu er man klar til første spadestik. Pressebillede

Første spadestik til pingvinanlæg i verdensklasse

Borgmester Jan Petersen på gravearbejde i Kattegatcentret

Af
Søren Andersen

GRENAA Det var en af de diskussioner, som har splittet både borgere og politikere i Norddjurs, men i februar sidste år vedtog et stort flertal i kommunalbestyrelsen, at Kattegatcentret i Grenaa kunne iværksætte en masterplan med renovering af det 27 år gamle akvariecenter med 15 millioner kommunale kroner - og et nyt sponsorbidrag på fem millioner kroner fra den kommunalt ejede Grenaa Havn. Debatten viste en kommune på kollisionskurs. Med utilfredse borgere generelt - ramt af skattestigninger, skolelukning og et noget lavere serviceniveau - og med ny fokus på den evindelige kamp mellem øst og vest i den langstrakte kommune.

Men nu bliver der fest på Sydhavnen i Grenaa, når Jan Petersen, S-borgmester i Norddjurs Kommune, fredag 7. august tager det første spadestik til udbygningen af Kattegatcentret. Den 1.500 kvadratmeter store udvidelse skal ifølge pressemeddelelsen fra Kattegatcentret rumme et pingvinanlæg i særklasse, et moderne skoletjenestelaboratorium og nye faciliteter til dyrene bag kulisserne.

"Vi glæder os helt fantastisk meget til at komme i gang med byggeriet," fortæller Kattegatcentrets direktør Helle Hegelund.

"Vi har arbejdet hårdt for at nå hertil med at realisere Kattegatcentrets udvidelse, og når vi nu kan invitere til fejring af første spadestik, er det ikke mindst takket være gavmilde donationer fra Den A.P. Møllerske Støttefond, Realdania, Augustinusfonden, LAG Djursland, NRGi og CAC Fonden samt en bevilling fra Norddjurs Kommune og et sponsorat fra Grenaa Havn. Vi er utrolig taknemlige for den meget store opbakning både lokalt og fra de store nationale fonde," siger hun.

Historisk spade

Det er ikke en hvilken som helst spade, borgmester Jan Petersen stikker i jorden på fredag. Det er nemlig den selvsamme spade, som blev brugt, da byggeriet af Kattegatcentret startede i 1992.

" Kattegatcentret har siden åbningen i 1993 været en utrolig vigtig turistattraktion for Norddjurs Kommune. Kattegatcentret har betydning for både tiltrækning af turister og dermed arbejdspladser og omsætning i hele lokalområdet, men også for uddannelse af børn og unge og for forskning og udvikling. Jeg er derfor virkelig glad for at få lov til at tage det første spadestik til den kommende vigtige og meget spændende udvidelse af centret," siger borgmester Jan Petersen.

Byggeriet skal efter planen stå klart til brug i starten af 2022.

Publiceret 30 July 2020 15:05