Jane Benn har taget plads i den gamle sofa - og er klar til at servere kaffe, hjemmebagte boller, hjemmelavet ost - og gammeldags hygge.

Jane Benn har taget plads i den gamle sofa - og er klar til at servere kaffe, hjemmebagte boller, hjemmelavet ost - og gammeldags hygge. Foto: Søren Andersen

Kaffestue skal være tidslomme uden stress og jag

Jane Benn har åbnet kaffestue med kunsthåndværk i Storegade i Grenaa

Af
Søren Andersen

GRENAA "Det skal være en kaffestue midt i Grenaa, hvor folk slår sig ned og hygger sig med god kaffe, hjemmebagte boller og hjemmelavet smøreost."

Sådan forklarer Jane Benn sig, når hun bliver bedt om at fortælle, hvorfor hun har åbnet "Madam Benns Kaffestue og Kunsthåndværk" i Storegade i Grenaa.

Det skal være som at træde ind i en tidslomme uden stress og jag uddyber hun.

Hun er tilflytter fra Aarhus, hvor hun i alt for tidlig en alder blev tilkendt førtidspension. Det passede hende ikke.

"Det har aldrig været min mening, at det skulle gå sådan," siger hun, der som sit sidste job, var i arbejde i en børnehave.

"Så jeg er vant til lange arbejdsdage," siger hun og hentyder til, at hun nu har åbent i kaffestuen hver dag. I hvert fald om sommeren. Om vinteren regner hun med at skære et par dage af åbningstiden og i januar og februar er hun nødt til at tage ned i varmen og lade op.

Ostekone om sommeren

I en halv snes år har hun været "ostekone" til middelaldermarked på Vorregaard Slot i Nordjylland - og det med osteopskrifter, som er gået i arv i hendes familie fra oldemoren. I år blev der dog ikke noget marked i uge 29 - det satte corona også en stopper for.

Så også i Grenaa vil hun hver dag lave ost på stedet - og opskriften slipper hun ikke, men foreløbig har hun smøreost med hvidløg, rødløg og ramsløg på menukortet. Osten kan også købes med hjem i en lille boks. Hun regner med at lave ost af 20 liter ad gangen.

"Jeg flyttede til Grenaa sidste år i maj og har fået flere opfordringer til at åbne et sted som dette, så jeg har været rundt i genbrugsbutikkerne for at finde nogle møbler, kopper, kander og stel. Alt er genbrug i kaffestuen. Reolerne er lavet af gamle gulvbrædder. Og Jane har en aftale med en kunstmaler, som vil sidde i vinduet og male fra tid til anden. Det er også lokale leverandører, som producerer det kunsthåndværk, som er til salg i butikken.

Hygge med hygge på

"Så der bliver ikke meget krom og stål over det. Her skal være hyggeligt," siger hun.

Hun har selv malet butikslokalet, som hun har lejet, og hvor hun selv vil være at finde dagligt, men hun har fundet hjælp at trække på, når kaffen og bollerne skal serveres. Og med åbningstid fra klokken 9.30 regner hun også med at kunne servere blødkogte æg - og senere på dagen koldskål, som naturligvis også er hjemmelavet.

"Hos mig er en kop chokolade lavet af smeltet chokolade og varm mælk. Ikke noget med pulver her. Og køber man kaffe, får man en lille kande. Ikke kun en kop. Og jeg spørger ikke om det skal være latte eller americano. Kaffen er sort, men man er velkommen til at komme sukker og mælk i, hvis man vil."

"Jeg vil tilbyde noget, som man ikke kan få andre steder. Noget unikt og oprindeligt," siger Jane.

Publiceret 15 July 2020 15:02