Kunsthal for maritim æstetik i en oversvømmet udgave - som et hint til debatten om et oversvømmet Kolindsund eller ej.

Kunsthal for maritim æstetik i en oversvømmet udgave - som et hint til debatten om et oversvømmet Kolindsund eller ej. Illustration: Kristoffer Ørum

Kolindsund som kunst

Kunsthal for maritim æstetik får fondspenge til stor udstilling

Af
Søren Andersen

GRENAA Begrejstringen er til at få øje på og vil med TV2-sangen "ingen ende tage".

"Vi er ovenud begejstrede," fortæller leder af Kunsthal for maritim æstetik, Henrik Majlund Toft. Kunsthallen på Østerbrogade i Grenaa har fået et tilskud på intet mindre end 204.000 kroner fra Bikuben-fondet til en stor udstilling om Kolindsund.

"Den generøse støtte betyder, at vi kan realisere udstillingen så ambitiøst og med alle de spor, som vi har ønsket," siger Henrik Majlund Toft.

Det er den prisbelønnede kunstner Kristoffer Ørum, som skal lave udstillingen i kunsthallen. Udstillingen om Kolindsund åbner i efteråret 2020 og vil løbe over det næste år med spor til både Museum Østjylland, Fannerup Pumpestation, bogudgivelser, guidede busture, debatmøder og madarrangementer.

"Kolindsund som tema er utrolig spændende at arbejde med," siger Henrik Majlund Toft.

"Først og fremmest så har det jo en meget konkret betydning for sundbønderne og beboerne. Det er deres hverdag, livsgrundlag og livsidentitet. I et større perspektiv er debatten om hvorvidt man skal lade Kolindsund genoversvømme også aktuel i forhold til for eksempel klimadebat og politik. Men det er også et spørgsmål om hvordan en konkret hverdag kan se ud engang i fremtiden i et genoversvømmet Kolindsund. Det er den problematik Kristoffer arbejder med. Og netop fordi kunsten jo arbejder konkret og sanseligt, så er det også et godt oplæg til at diskutere fremtiden for Kolindsund," mener Henrik Majlund Toft.

Der er mange følelser forbundet med spørgsmålet om hvorvidt Kolindsund skal genoversvømmes.

"Vi håber med kunstprojektet at kunne påvirke debatten, både konstruktiv og kritisk, og tilbyde alternative vinkler, som også kan være med til at løfte debatten videre," siger Henrik Majlund Toft.

"Fordi der er så stort et engagement i spørgsmålet om Kolindsund er det også vigtigt for os at nå ud til folk. Derfor arbejder vi med kunst i nogle sammenhænge, hvor man ellers ikke forventer at møde kunst. Det er netop de alternative strategier for kunstformidling, som er en del af Bikubens fundats. Derfor er vi netop også så taknemmelige for at have modtaget den anerkendelse, som Bikubens støtte er," siger Henrik Majlund Toft.

Publiceret 12 July 2020 00:00