Den aarhusianske kunstner Hans Krull er sommerens udstiller i galleriet på Hylkegaard i Voldby - med fugle som det gennemgående motiv.

Den aarhusianske kunstner Hans Krull er sommerens udstiller i galleriet på Hylkegaard i Voldby - med fugle som det gennemgående motiv. Foto: Søren Andersen

Kultur i topklasse på Hylkegaard

Jacob Haugaard synger egne digte og Hans Krull udstiller fuglebilleder og Voldby Kunstnervin kan komme i glasset

Af
Søren Andersen

VOLDBY Der venter en kulturel oplevelse i topklasse, når der lørdag 11. juli klokken 14 er fernisering på sommerens kunstudstilling på Hylkegaard i Voldby, hvor Helge Dürrfeld siden 2012 har kombineret galleri, vingård og gårdbutik.

På dagen vil Jacob Haugaard synge sine nye digte, der også udkommer i bogform og præsenteres samme dag. Komikeren, entertaineren, komponisten forfatteren og sangeren har mange talenter - og kalder det den største practical joke nogensinde, at han i 1994 blev valgt til Folketinget på et program, som blandt andet lovede medvind på cykelstierne, flottere julegaver og gratis øl - og faktisk fik gennemført flere af tingene.

Sommerens udstiller er den aarhusianske billedkunstner Hans Krull, som er mangeårig ven med Jacob Haugaard - og har været det helt tilbage fra tiden med det halvskøre band Sofamania.

Kunstbogen "Fugle" får blandt andet disse ord med på vejen af Jacob Haugaard: "Fugle" er en samling grafiske og malede værker af fugle fra Hans Krulls flyvske hoved. Karakteristisk for Krulls streg, snit og strøg er, at værkerne er meget levende og umiddelbare. Det er ikke et ornitologisk opslagsværk, men en hyldest til det mytologiske, der omgærder fuglen. Ligesom man siger om træer - hvis de kunne tale, kan man også sige om fugle, at hvis de kunne tale, ligger de inde med informationer om tidligere epoker i jordens historie, hvor Thor og Zeus fløj uhindret rundt blandt de andre guder. Bogværket er overdådigt og levende, så for ikke at flyve helt væk, har Jacob Haugaard skrevet sangbare fugle- og livsdigte til Krulls nethindebilleder, der meget vanskeligt lader sig forklare."

På to melodier

Så er vi vist alle med - og det med det sangbare holder skam, for samtlige digte har Jacob Haugaard skrevet, så de kan synges på enten melodien "Jeg Plukker Fløjsgræs" eller "Den Gamle Skærslibers Forårssang".

Og som prikken over i'et denne dag, vil stedets ejer, Helge Dürrfeld, præsentere årets udgave af Voldby Kunstnervin - fremstillet på hans høst af hvidvinsdruen Solaris i 2018 - selvfølgelig med Hans Krull-billeder på etiketterne.

Fedt i lille Voldby

"Jeg synes, det er fedt, at jeg her i sådan en lille by som Voldby kan få Jacob Haugaard til at komme og synge og Hans Krull til at udstille. Men vi er nødt til at gøre noget ekstra for at gøre os bemærket her ude i det, som nogle om vinteren kalder udkantsdanmark og vandkantsdanmark om sommeren," siger Helge Dürrfeld.

Det var i 2012, han købte Hylkegaard i Voldby. Helge Dürrfeld er manden, der fik danskerne til at sige "det godt nok mørkt" og "det ka' vi da godt prøve" - da han var sanger og frontmand i Det Neodpressionistiske Danseorkester. Nu handler hans liv om vin og kunst - men musikken har været der hele tiden. Han udgav med den musikalske makker Kæv Gliemann i 2016 konceptalbummet ’Modern lovesongs for adult girls’, der kun handler om ulykkelig kærlighed. Og nyt materiale er på vej i form af et album, der skal bære titlen "Angst".

Pendler i 30 år

Men nu gælder det sommerens udstilling med Hans Krulls farvestrålende fuglemotiver.

Hans Krull er uddannet på kunstakademiet i den polske by Krakow og i 30 år har han været pendler - den ene halvdel af året i værkstedet på Bali og den anden halvdel i Lystrup - og hele året er han også ejer af værtshuset "Cafe Under Masken" tæt ved domkirken i Aarhus.

Alle årene har han holdt meget af at arbejde med kunstnere på tværs af grænser - så vesten for eksempel møder østen og omvendt.

"Jeg er jo sådan noget 68'er udkrads, men vi sidder jo alle på skuldrene af hinanden. Jeg tror ikke på det der med, at "enighed gør stærk". Nej "uenighed gør stærk", men det skal være på ens betingelser. Jeg tør godt sige, at stort set alle problemer i verden handler om dårlig kommunikation - uanset om det er i et parforhold eller i storpolitik. Man skal få sagt, hvad der skal siges. Hvad ligner det, at Dansk Folkeparti tror, at de har ret til at krænke alle andre, men andre må ikke krænke dem," spørger Hans Krull, der aldrig skal bruge mange stikord for at holde en samtale i gang.

Udstillingen på Hylkegaard kan ses til 1. september og kommer til at byde på en snes acrylmalerier og 30-40 stykker grafik.

Mon ikke den nok skal lokke folk til Voldby i sommer?

"Det håber jeg da, for efter en lidt træg start, hvor mange lige vil se mig an, går det faktisk bedre og bedre. Mange har fået øjnene op for, at der nord for Grenaa er noget, der hedder Hylkegaard. Flere og flere køber noget her - kunst eller vin, som jeg enten selv producerer eller importerer. Sidste år havde jeg vel 1000 gæster i løbet af sommeren, og de kan glæde sig over snart at se nye produkter som æblevin og champagne," siger Helge Dürrfeld.

Publiceret 08 July 2020 14:36