Kurt Bønnerup har været til fødselsdag i Stenvad Mosebrugscenter, hvor han blandt andet oplevede en engageret museumsleder Carsten Jensen udfolde lokalhistorien. Privatfoto

Kurt Bønnerup har været til fødselsdag i Stenvad Mosebrugscenter, hvor han blandt andet oplevede en engageret museumsleder Carsten Jensen udfolde lokalhistorien. Privatfoto

Læserbrev:

Stenvad Mosebrugscenter er en unik oplevelsesmulighed i Norddjurslands smukke natur

Redaktionen har modtaget følgende indlæg fra Kurt Bønnerup, som har været på besøg på Stenvad Mosebrugscenter

Af
Kurt Bønnerup

Alhøjvænget 28

4220 Korsør

Debat Ældre generationer I Danmark vil stadig kunne huske, da man fyrede med tørv I husets kakkelovn og I komfuret - og flere har været med til at grave tørv under 2. verdenskrig fra moserne rundt omkring. Måske kan nogle stadig fornemme lugten af de våde tørv, der blev stablet til tørring.

På Norddjursland kunne man grave tørv i blandt andet Glesborg Kær - og ikke mindst i moserne ved de nuværende små søer ved Ramten og Stenvad. Sidstnævnte steder dannede grundlaget for en større industrivirksomhed – og vi kender alle navnet Pindstrup Mosebrug, som største virksomhed på området.

Denne del af landets historie bliver virkeliggjort via den store udstilling i Mosebrugscenteret i Stenvad med spændende maskiner, køretøjer, redskaber og historierne om tørvearbejderne, der sled sig gennem de travle sommerdage for at lave brændsel til de kolde vintre.

Museumsleder Carsten Jensen fortæller gerne med indlevelse og ildhu om dette unikke sted, som gennem tiderne har oplevet op- og nedture og små tilskudsbeløb, der skulle få det til at løbe rundt økonomisk. ”Vi har her en mulighed for at vise et stykke betydningsfuldt Danmarkshistorie om livet på landet, da midlerne var små og arbejdet hårdt”, siger lederen og guider besøgende gennem den store udstillingshal med historier om hver enkelt udstillingsgenstand. Man kan ikke undgå at blive fascineret af dette tørvegraverliv, som næsten bliver levendegjort via fortælleren.

Man kan også tage på en lille togtur med Tørvebanen i åbne vogne gennem landskabet, som nu er godt tilgroet; men det er en lærerig tur for dem kan lide det mere vilde kombineret med enkelte velfriserede haver og fine stråtækte sorthvide bindingværksbygninger. - På turen møder vi de vilde træer og planter: Brændenælder, skvalderkål, bregner og mange flere mellem birk, eg, tjørn, røn, brombær og hunderoser - en duftende ren og frisk naturlig vegetation.

Togturen varer 2x15 minutter frem og tilbage - og der kan være 30-40 personer ad gangen fordelt over de 10 åbne vågne, der skrumpler afsted, det bedste de har lært - og som passer så fint ind i denne specielle naturoplevelse.

”Et sådan center bliver jo aldrig rigtig færdigt”, siger Carsten - ”og netop togturen skal udbygges med rigtige tørvegravningsoplevelser. Men det kræver ekstra mandskab og penge - men ideerne har vi. Vi fungerer økonomisk primært via entreen fra vores gæster og selskaberne. Der er plads til 300 spisende gæster i vores ”Tørvecafé” på 1. sal, og vi kan have 150 gæster i selve museumsudstillingsområdet. Tilbagemeldingerne siger os, at en kombination af fester og gode museumshistorier og naturoplevelser falder i tråd med tiden. Og vores beliggenhed midt i Norddjurs Kommune , vest for Glesborg mellem Ramten og Fjellerup viser vores besøgende fra nær og fjern, ind- og udland, at her er noget særligt oprindeligt, der er værd at se og lære af.”

Som mange andre mindre museer og institutioner er man meget afhængig af frivillig arbejdskraft - og det er vigtigt, at også yngre generationer går ind i sådant et arbejde for netop at bevare og levendegøre vores allesammens historie for nu- og eftertiden. Bare nogle få timer om måneden kan gøre en stor forskel - også for en selv - og man behøver ikke være ekspert for at gøre en indsats for sin egn.

Publiceret 01 July 2020 10:05