Kunstneren Ole Grøn fortalte om, hvordan skulpturen er blevet til - symbolikken om at løfte i flok er til at få øje på.

Kunstneren Ole Grøn fortalte om, hvordan skulpturen er blevet til - symbolikken om at løfte i flok er til at få øje på. Foto: Søren Andersen

Skulptur markerer 75 års jubilæum

Boligselskabet B45 fortæller erhvervs- og lokalhistorie med ny skulptur på GD-grunden

Af
Søren Andersen

GRENAA En markant virksomheds storhed og fald og en ganske stor portion byhistorie. Det kan man nu se på græsplænen på den grund, som tidligere rummede Grenaa Dampvæveri, men i dag butikker, kontorer og boliger på det, der nok altid vil blive kaldt for GD-grunden.

Anledningen er, at Boligselskabet B45 fredag rundede de 75 år - og i stedet for at markere det med et jubilæumsskrift, har man valgt at gøre det med en skulptur til varigt minde.

Kunstneren Ole Grøn fra Norsminde fik opgaven og tillid fra bestilleren - og fredag blev presenningen fjernet og værket afsløret. Og straks nærstuderet på nærmeste hold af de 50 deltagere, som måtte være til stede på grund af coronarestriktionerne.

Ikke et åbent hus

"Vi havde ellers håbet, at vi, på denne store dag for B45, kunne have holdt et kæmpe åbent hus for hele Grenaa. 75 år er jo en stor begivenhed og dermed noget, man bør markere. Tidligere var det meget brugt med et jubilæumsskrift, men vi føler, at tiden er løbet lidt fra dette - for bliver det så egentligt læst bagefter, eller står det bare og samler støv på en reol," spurgte direktør i B45 Anders Lisvad i sin tale.

Derfor besluttede man, at man i stedet skulle satse på noget, der fremover i mange år vil være til glæde for alle i byen og gerne noget, der kunne løfte hele GD-området endnu mere.

"Historien om GD - og hele genrejsningen - fra en ruin og en skamplet til noget alle i byen igen er stolte af, har været lang og til tider besværlig. Men ved fælles hjælp og indsats, er det lykkedes at få vendt det til en god historie. Det minder om H. C. Andersen og historien om den grimme ælling - for her er GD jo også historien om en grim ælling, der blev til en smuk svane," sagde Anders Lisvad.

Og dermed lagde han fint op til den kendsgerning, at kunstneren bag, Ole Grøn, har givet papirklip en helt ny betydning - med de mange motiver på skulpturen, godt nok ikke skåret i papir, men i stål med en laser på et smedeværksted.

Sammen er vi stærke

Ole Grøns skulptur hedder "Når Vi Løfter I Flok" og navnet referer til, at meget kan lade sig gøre, hvis man forener kræfterne. Og det er genrejsningen af GD et lysende eksempel på.

Den sætter fokus på, at fællesskabet bærer historien, sin by, sin egn, sit land.

Ole Grøn fortalte, at cylinderformen var oplagt - fordi den i forvejen kendes fra GD-skorstenen, stofrullerne, damprørene og såmænd også skriftrullerne, som forsvandt da man kunne trykke bøger.

"Jeg håber skulpturen vil give anledning til snakke, undren og fortolkning. Og det kan godt være, at jeg har skuffet de, der gættede på, at der gemte sig en rutschebane, en stor pistol eller en kanon bag presenningen," sagde Ole Grøn, som også kunne berette, at der er LED-lys i skulpturen, så den vil være oplyst om aftenen.

"Den vil forandre sig over tid - og blive mere mat og mere grå. Nu står den som en nyslået mønt," sagde Ole Grøn.

Ind med toget

Og så blev der kigget nærmere på de mange detaljer i skulpturen, der på den ene sidder viser GD-grundlægger Rosenvinge ankomme til Grenaa med toget - for så at ende på den anden side med det nye letbanetog.

Motiverne er blevet til efter mange samtaler mellem kunstneren og tidligere GD-medarbejdere og med assistance fra Grenaa Egnsarkiv. Og selv coronaen har fået sin plads - led selv efter flagermusen.

B45 har sikret sig økonomisk støtte fra forskellige samarbejdspartnere til finansieringen.

Publiceret 19 June 2020 13:32