Forsvaret sendte to redningshelikoptere afsted for at deltage i aktionen, som endte lykkeligt, da de to fiskere fra Bønnerup blev reddet.

Forsvaret sendte to redningshelikoptere afsted for at deltage i aktionen, som endte lykkeligt, da de to fiskere fra Bønnerup blev reddet. Foto: Peter Hove Olesen, Ritzau Scanpix

Bønnerup-kutter sank - to reddet fra redningsflåde

Trækutteren RS200 Susanne N væltede og gik til bunds ud for Bovbjerg Fyr

Af
Søren Andersen

HVIDE SANDE I 12 timer onsdag var der ikke kontakt til fiskekutteren AS200 Susanne N fra Bønnerup, der var på fiskeri i Nordsøen - og så slog Søværnets Operative Kommando alarm til redningsstationerne i Hvide Sande, Thyborøn og Thorsminde, ligesom en redningshelikopter blev sendt i luften.

Fra helikopteren observerede man 20 minutter efter midnat en nødraket, som viste sig at være affyret fra en redningsflåde og så blev de to Bønnerup-fiskere hejst ombord på helikopteren og fløjet til Aalborg, mens redningsbåde fra Thyborøn fik fat i redningsflåden og sejlede den i land.

De to fiskere var sejlet ud kort før middag onsdag for at fiske efter tobis, og sidste kontakt med skibet var kort efter. Så efter 12 timer uden kontakt, blev redningsaktionen sat i værk - og den endte heldigvis lykkeligt.

Steffen Lund fra Forsvarets Operationscenter siger til Dagbladet Ringkøbing-Skjern, at episoden understreger vigtigheden af at have styr på nødudstyret, hvis man er til havs.

Han fortæller, at Forsvaret modtog alarmen omkring klokken 23, og klokken 00.20 fik en redningshelikopter øje på nødraketten, som var sendt op af de to nødstedte fiskere, der efterfølgende blev reddet om bord og fløjet til Aalborg.

Lette at finde

"Det var let at finde disse to på grund af nødraketten, så det er en opfordring til at have sit nødudstyr i orden. Det gør det meget nemmere at se om natten," siger den vagthavende officer til avisen.

Redningshelikopteren opdagede de to mænd siddende i flåden efter at deres kutter var sunket 12-15 sømil ude på havet - ud for Bovbjerg Fyr.

Kæntringen var sket så pludseligt, at de to fiskere ikke nåede at slå alarm, men måtte koncentrere sig om at komme i redningsflåden. Da de så senere opdagede, at en redningsaktion var i gang, sendt de nødblus afsted - og det blev set af både helikopter og redningsbåde.

"De var ved godt mod, men det var gået rigtig stærkt, da deres båd kæntrede og sank, sagde de. Og det var jo sket omkring middagstid, og vi fandt dem lige inden midnat, så de havde været derude i lang tid," siger Villy Jakobsgaard fra Thyborøn Redningsstation til TV Midtvest.

Der er foreløbig ikke nogen forklaring på, hvordan kæntringen kunne ske i det stille vejr.

I påsken 2017 var fiskekutteren også centrum for en dramatisk begivenhed. Da blev skibet sejlet ind i havnen i Hirtshals efter, at der var opstået brand i maskinrummet.

Skipper Dion Nielsen fortalte ved den lejlighed til hjemmesiden Fisker Forum, at han opdagede røg, mens han og en anden mand ombord var ved at hive grejerne ind for første gang på en fangstrejse. I to timer forsøgte de to ombord at slukke branden i maskinrummet, mens de befandt sig ude på havet. Det lykkedes dog Dion Nielsen og det andet besætningsmedlem at holde branden i skak i to timer indtil de nåede i havn.

Publiceret 04 June 2020 12:25