Gitte Herdin udgiver 4. maj sin bog

Gitte Herdin udgiver 4. maj sin bog "Lille Kriger" om en 10-årig drengs evige kamp med bogstaverne. Foto: Søren Andersen

"Jeg håber det er en bog, som børn og forældre vil læse sammen"

Gitte Herdin har skrevet i mange år - men nu udkommer hendes første bog på et forlag

GRENAA Det er ikke helt tilfældigt, at Gitte Herdin fra Grenaa har valgt 4. maj som dagen, hvor hendes første bog udgivet af et forlag skal udkomme.

"Det er jo befrielsesdagen og for mig er det også lidt at en befrielse, at bogen nu er færdig. Den er trykt og klar til at blive læst," siger Gitte Herdin om bogen "Lille Kriger".

Hun er til daglig lærer på Norddjurs Friskole, og selv om det giver nogle bump på vejen i disse coronatider, hvor det i skrivende stund kun er de yngste elever, der er tilbage på skolen og de ældste må fjernundervises, så tøver Gitte ikke med at kalde det hendes drømmejob.

"Jeg er jo ud af en lærerfamilie, så selv om jeg undervejs prøvede kræfter med journalistik ved at skrive for Frederiksværk Ugeblad og Halsnæs Posten i Nordsjælland og siden Sønderborg Ugeavis, inden jeg lavede lokalradio i Aalborg og Aarhus, var jeg ikke i tvivl, da jeg skulle have en uddannelse."

Læreruddannelsen gennemførte Gitte Herdin i Aarhus, og i 2006 gik turen til Grenaa, da hun fik job på friskolen.

Et godt børneliv

"Her er jeg virkelig glad for at være. Her oplever eleverne et børneliv, hvor der er plads og luft. Jeg har stor respekt for folkeskolen, men vi har bare helt andre muligheder på en friskole."

Gitte har aktuelt fået eleverne i 3. og 5. klasse tilbage på skolen, mens hun må bruge computeren til kontakt med de ældste i 6. og 7. klasse.

"Det er faktisk gået rigtigt godt med fjernundervisningen, men jeg savner da mine elever," siger hun.

Hun har tidligere udgivet to bøger som det, der hedder print on demand - altså hvor man er sin egen forlægger.

"Men jeg opfatter "Lille Kriger" som min debut, for nu er der et forlag, som står bag. Så derfor har der været en proces under tilblivelsen og siden korrekturlæsning og valg af omslag. Det har været et godt forløb med forlaget Forfatterskabet, hvis indehavere har forståelse for, at fortællingen skal have lov at leve," siger hun.

Kamp mod bogstaver

I "Lille Kriger" møder læserne en 10-årig dreng, som har det svært med bogstaverne, som han konstant slås med.

"Traditionelt vil man jo nok kalde det en børnebog, men mit håb er, at det bliver en bog, som forældre vil læse sammen med deres børn," siger Gitte.

Hun håber at kunne præsentere bogen ved et arrangement i Grenaa Boghandel, også selv om corona og Covid 19 har indflydelse på, hvordan det kan ske. Og hun har også tilbudt sig til et arrangement på biblioteket i Grenaa på et senere tidspunkt, når hverdagen forhåbentlig vender tilbage.

Gitte Herdin stammer fra Hundested - og hun skrev da også om Grenaa-Hundested færgens sidste sejlads i den lokale ugeavis. Og skrevet har hun i mange år. Artikler og ikke mindst noveller.

Lav en bog

""Lille Kriger" er heller ikke skrevet som en roman, men fra begyndelsen som en novelle, som jeg læste højt i min 6. klasse. Så sagde børnene, at jeg skulle skrive videre på historien, så det kunne blive en bog. Og det gjorde jeg så, og nu er den klar til udgivelse og til salg på nettet og i boghandelen. Og jeg skal nok også se, om der vil være interesse for den i Hundested og Frederiksværk. Min gamle arbejdsplads har i hvert fald lovet at skrive om mig og bogen i ugeavisen."

Gitte Herdin har allerede nye bogprojekter i tankerne.

"Lille Kriger" bliver ikke en serie. Han bliver ikke ældre og har kæmpet færdig på de næsten 90 sider, som det er blevet til. Nej, den næste bog bliver noget helt andet, men igen med udgangspunkt i en novelle, jeg har skrevet. Ellers har jeg også nyhedsbrevene på skolen, som jeg skriver, redigerer og layouter, for jeg nyder at skrive. Jeg behøver ikke at blive rig på at skrive, men vil altid have det som en hobby. Og heldigvis er der mange ordelskere ligesom mig derude."

Publiceret 29 April 2020 13:25