Der er god plads i venteværelset hos de praktiserende læger i denne tid, men lægerne i Grenaa opfordrer til, at man ikke holder sig tilbage, hvis man har symptomer på sygdom.

Der er god plads i venteværelset hos de praktiserende læger i denne tid, men lægerne i Grenaa opfordrer til, at man ikke holder sig tilbage, hvis man har symptomer på sygdom. Foto: Jens Dresling, Ritzau Scanpix

Lægerne i Grenaa: Brug os, vi er klar

Der er andre sygdomme end corona - men færre kontakter lægen i denne tid

Af
Søren Andersen

GRENAA De praktiserende læger i Grenaa har akkurat som deres kolleger rundt omkring i landet mærket til en særlig effekt af coronakrisen - der er blevet meget mere stille i venteværelset og i telefonen.

"Det har vi haft en snak om, og derfor er vi blevet enige om at gøre opmærksom på, at man altså kan fejle alt muligt andet end corona, og vi vil hellere end gerne hjælpe vores patienter," siger Camilla Sand på vegne af byens praktiserende læger.

"Men der er altså andre sygdomme end corona. Og vi har andre måder at tage os af patienter, end ved at se dem i konsultationen. Man kan bruge video og fotos til at beskrive symptomer," siger Camilla Sand.

Men naturligvis er der færre småbørn, som smittes med forkølelse og øjenbetændelse, når de ikke længere er samlet i samme antal som før i vuggestuer, dagpleje og børnehaver, så en reduktion i aktiviteten i lægekonsultationerne er forventelig - men ikke, at der er så stille, som tilfældet er lige nu.

Skræmte danskere

Samme iagttagelse har andre praktiserende læger. Ifølge Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, har myndighedernes klare budskaber om at undlade at møde op hos lægen tilsyneladende skræmt danskere fra at få undersøgt symptomer, der kan være alvorlige.

"Vi oplever desværre, at mange mennesker nu er bange for overhovedet at kontakte os. Folk tænker, at vi læger nok slet ikke vil forstyrres, og at man ikke må belaste sundhedsvæsenet. Men ”bliv hjemme” betyder ikke, at man ikke må henvende sig til lægen, hvis man oplever f.eks. alarmsymptomer på kræft eller hjerteproblemer," siger Anders Beich til Jyllands-Posten.

Han kalder det »en reel bekymring«, at mange holder deres symptomer for sig selv uden at henvende sig til lægen i denne tid.

Andre sygdomme venter ikke

"Det er et vigtigt budskab til befolkningen, at man ikke skal tro, at man ikke må belaste sundhedsvæsenet i denne tid. Hvis man f.eks. får ændret afføringsmønster eller bløder, når man går på toilettet, skal man selvfølgelig henvende sig. Kræft og andre alvorlige sygdomme holder jo ikke op med at vise sig, fordi der er en coronaepidemi," påpeger han i Jyllands-Posten.

Danskernes tilbageholdenhed kan på sigt få konsekvenser, lyder det fra lægeformanden.

"Alt det, vi nu gør for at undgå at smitte nogle, kan jo vise sig at gøre mere skade end gavn, hvis der er andre, som bliver væk med alvorlige symptomer," siger Anders Beich, som i avisen understreger, at folk stadig kan blive henvist til undersøgelser på sygehuset eller hos speciallæger.

At coronaepidemien også gør indhug i lægernes indtjening, lægger han ikke skjul på.

»De meldinger, vi får, tyder på, at omsætningen er reduceret med omkring 50 pprocent for tiden. Men vi står også klar til at løse de ekstraopgaver, som kommer, når hospitaler i stor stil forventes at udskrive patienterne endnu hurtigere for at gøre plads til coronapatienter og for at hindre smitte blandt andre patienter,« siger Anders Beich til Jyllands-Posten.

Publiceret 01 April 2020 14:39