En ældre mand afgik i weekenden ved døden efter at være blevet testet positiv for corona-virus. Modelfoto:

En ældre mand afgik i weekenden ved døden efter at være blevet testet positiv for corona-virus. Modelfoto: Adobe Stock

Første corona-dødsfald i Norddjurs Kommune

Af
Simon Carlson

En mandlig borger i Norddjurs Kommune er i weekenden afgået ved døden på grund af sygdommen COVID 19. Det er dermed det første kendte dødsfald i Norddjurs Kommune som følge af corona-epidemien. Det bekræfter sundheds- og omsorgschef i Norddjurs Kommune Søs Fuglsang.

"Vi har en borger, som er død og vedkommende er testet positiv for corona. Det er det første dødsfald på grund af corona, som vi er vidende om," siger Søs Fuglsang.

Hun kan ikke komme nærmere ind på omstændighederne ved dødsfaldet, eller hvor i kommunen borgeren boede.

Lokalavisen erfarer dog, at den afdøde er en ældre mand, som på grund af kronisk sygdom var i respiratorbehandling i hjemmet.

Medarbejdere ikke smittet

Søs Fuglsang bekræfter ligeledes, at det er en borger, der blandt andet har fået hjælp fra Norddjurs Kommune, og tre sygeplejersker ansat i Norddjurs Kommune har således været i kontakt med den nu afdøde.

"Det personale, vi har haft i hjemmet, har vi testet her i weekenden, og de er testet negative. Dermed ved vi, at de ikke kan have smittet borgeren, og derudover ved vi, at de har brugt de nødvendige værnemidler fra det tidspunkt, hvor borgeren har udvist symptomer. Rent teoretisk er sandsynligheden for, at de er smittet meget lille," forklarer Søs Fuglsang.

Kommunen har således ikke oplysninger om, hvor smitten kan være opstået.

Nye muligheder for at teste

De negative tests på de tre sygeplejersker, der havde været i kontakt med den afdøde mand, betyder, at de kan genoptage deres arbejde, og på trods af de triste omstændigheder, er Søs Fuglsang glad for, at de tre medarbejdere ikke skal undværes yderligere i den i forvejen ekstremt pressede corona-krise. Øget test-kapacitet giver således bedre muligheder for hurtigt at afklare om milde sygdoms-symptomer er relateret til corona.

"Vi er meget omhyggelige med, at hvis en medarbejder har symptomer fra øvre luftveje, så kommer de ikke ind i hjemmene hos de borgere, som er svage. Så er de sygemeldte indtil de har været raske i to dage. Der har været meget snak om manglende test-kapacitet på test, men den er ved at løsne sig nu, så muligheden for at teste vores medarbejdere er blevet åbnet her i weekenden.. Det er en stor lettelse, for ellers er vi ude i at skulle isolere nogle medarbejdere unødvendigt. Så ville vi ikke kunne sende de her tre sygeplejersker på arbejde igen, hvis vi ikke havde kunnet teste dem," konstaterer Søs Fuglsang.

Ifølge sundheds- og omsorgschefen er kommunen ikke vidende om andre smittede borgere fra Norddjurs. Der kan dog være mørketal, da Norddjurs Kommune ikke er vidende om smitte hos borgere, der går med milde symptomer, og som ikke er blevet testet for corona-virus.

Norddjurs Kommune har en medarbejder, som dog ikke bor i kommunen, der er smittet med corona-virus. Her er alle forholdsregler ligeledes taget for at inddæmme smitterisikoen, lyder det fra Søs Fuglsang.

Publiceret 30 March 2020 14:32