Betina Pape har etableret sig med begravelsesforretning på Torvet i Grenaa.

Betina Pape har etableret sig med begravelsesforretning på Torvet i Grenaa. Foto: Søren Andersen

Betina har drømt om at blive bedemand siden ungdommen

Betina Pape har etableret bedemandsforretning på Torvet i Grenaa

Af
Søren Andersen

GRENAA Nok ikke mange vil melde ud, at de lige siden den pure ungdom har drømt om at blive bedemand. At tage sig af døde mennesker og tage den vigtige snak med de sørgende efterladte.

Men Betina Pape, der nu har etableret sig som selvstændig på Torvet i Grenaa - med kig til den kirke, hvor hun kan se frem til at stå for mange bisættelser og begravelser - lægger ikke skjul på, at det er drøm, der er gået i opfyldelse for hende.

"Jeg ved godt, at det ikke er normalt, men lige siden teenageårene har det været en drøm for mig at tage mig af de døde, når de skal herfra på værdig vis. At hjælpe de pårørende i en svær situation. Jeg kan se livet i døden, kan være i det og føle med de efterladte, som jeg godt vil tage noget af byrden fra, så de kan se muligheder i afskeden," siger Betina.

12 år som graver

Hun har en baggrund som social og sundhedshjælper, hvor hun blev uddannet i 1998 og siden arbejdede inden for faget i syv-otte år. Og så har hun i 12 år været ansat som graver på Homå Kirkegård, bortset fra det sidste år, hvor hun tog orlov for at arbejde hos en bedemand i Grenaa.

"Så jeg har erfaring inden for området, og det år, hvor jeg har arbejdet som bedemand, har bare bekræftet mig i, at det er det helt rigtige for mig. Også selv om man skal være stand by 24 timer i døgnet, for man ved aldrig, hvornår en kunde ringer," siger Betina, der har de to Djurslands-kommuner som sit primære arbejdsområde.

Gøre op med myter

Med etableringen af Bedemandsforretning Betina Pape er der nu atter to bedemandsfirmaer i Grenaa - og igen en kvinde til at drive forretning inden for området. Hun vil gerne gøre op med de mange myter om bedemandsfaget - at det er et erhverv, hvor man ikke er åben over for kunderne - og gerne skjuler de omkostninger, der nu engang følger med den sidste afsked.

"Jeg er helt åbent om alt. Og kunderne får altid et prisoverslag, så de ikke er i tvivl om regningens størrelse," siger Betina.

Hun er foreløbig alene i sit firma, men har naturligvis sikret sig mulighed for at få assistance, når der bliver brug for det.

"Som graver har jeg jo også været vant til at være tæt på de sørgende, og jeg her erfaringen med at imødekomme deres ønsker. Det vil jeg tage med mig ind i jobbet som bedemand," siger Betina, der som vinduesudsmykning har valgt det græske bogstav omega, der jo er det sidste i alfabetet og derfor fint fortæller om noget, der nu er nået til en ende.

Publiceret 25 March 2020 00:00