Grenaa Havn har længe søgt efter en tragt, der kunne opfylde det stigende behov i bulk-losning. Løsningen fandt de lokalt. Foto: Ålsrode Smede- og Maskinforretning

Grenaa Havn har længe søgt efter en tragt, der kunne opfylde det stigende behov i bulk-losning. Løsningen fandt de lokalt. Foto: Ålsrode Smede- og Maskinforretning

Kæmpetragt til Grenaa Havn efter lokalt samarbejde

Særopgave giver forventninger til fremtiden for både havn og smedeforretning.

Af
Simon Carlson

Grenaa Det er en gedigen kleppert af en tragt, som Grenaa Havn netop har taget i brug. 13 meter i højden måler tragten, der har en vægt på hele 49 ton og kan rumme 160 kubikmeter.

Grenaa Havn har således længe været på udkig efter en tragt, der kan opfylde havnens stigende behov i bulk-losning, det vil sige tørt løsgods som for eksempel foderstoffer, gødning, sand, grus og træpiller.

Havnens gamle tragt var både slidt og alt for lille i takt med, at både skibe og lastbiler og effektivitetskravene er blevet større med tiden.

Men trods dialog med diverse potentielle leverandører, har Grenaa Havn ikke haft held til at finde den rette, der kunne levere en havnens gamle tragt, I hvert fald ikke før, havnen kiggede lokalt og blikket landede hos Ålsrode Smede- og Maskinfabrik.

"Vi har i længere tid undersøgt markedet for en ny tragt, der kunne leve op til vores og vores kunders krav og ønsker. Det viste sig, at vi med denne konstellation kunne opnå et rigtig godt resultat og samtidig have muligheden for at ”skræddersy” tragten således, at den 100 procent matcher vores behov. Det er fantastisk og samtidig vigtigt for os, at vi nu kan tilbyde vores kunder denne ekstra service," siger Grenaa Havns CEO, Henrik Carstensen.

En af de større opgaver

Det var således lidt af en særopgave for Ålsrode Smede- og Maskinfabrik, som ikke tidligere har lavet denne type af tragte. Det fortæller administrerende direktør Brian Basse.

"Det er ikke det største emne, vi har bygget, men det er en af det helt store med en vægt på 49 tons. Vi har ikke bygget en så stor tragt tidligere, så vi har brugt meget energi på projekteringen, der i alt har krævet næsten 500 timer hos vores tekniske tegner og resulteret i 500 tegninger af tragten og alle mulige detaljer, fortæller direktør Brian Basse fra Ålsrode Smede- og Maskinfabrik.

Tragten er 13 meter høj og vejer 49 ton, fortæller Brain Basse fra Ålsrode Smede- og Maskinforretning. Foto: Ålsrode Smede- og Maskinforretning

Tragten er 13 meter høj og vejer 49 ton, fortæller Brain Basse fra Ålsrode Smede- og Maskinforretning. Foto: Ålsrode Smede- og Maskinforretning

Det betyder ligeledes, at de erfaringer, som den lokale smedeforretning har taget med sig, giver forventninger til fremtidige projekter til landets havne.

"Vi har ret store forventninger til at kunne udnytte de erfaringer, vi har fået fra dette projekt, fordi vi ved, at der rundt om på havnene står mange ældre tragte, der trænger til udskiftning. Hertil kommer speditører, foderstoffirmaer og mange andre, der kunne have behov for en udskiftning af deres bulktragt, uddyber Brian Basse.

Den nye tilføjelse til havnen betyder, at selv et af de helt store vogntog med en totalvægt på 62 tons kan køre under tragten. På fabrikken i Ålsrode har man forberedt tragten som et kæmpe samlesæt, der er transporteret til Grenaa havn, hvor tragten blev samlet.

Fakta

Tragten er 13 meter høj og selve tragtåbningen måler 9,5 x 9,5 meter eller 90,5 kvadratmeter, der svarer til grundplanet på et typisk dansk halvandenplanshus. Selve tragten rummer 160 kubikmeter.

Kilde: Ålsrode Smede- og Maskinforretning

Publiceret 05 March 2020 00:00