Private skal affaldssortere ved Reno Djurs - men hvad med erhvervsaffaldet, spørger Henrik Holmsted Pedersen.

Private skal affaldssortere ved Reno Djurs - men hvad med erhvervsaffaldet, spørger Henrik Holmsted Pedersen. Foto: Finn Frandsen, Ritzau Scanpix

Debat: Norddjurs mangler tilsyn med virksomheder

Af
Henrik Holmsted Pedersen

Robstrupvej 21, Grenaa

DEBAT Vi almindelige borgere bliver mødt med stærk og vedvarende kontrol, når vi levere affald, eller genanvendelige materialer til vores fælles affaldsselskab Reno Djurs I/S (RD), det være sig gennem dagrenovations-indsamlingen, eller når vi leverer på genbrugsstationerne, og det har vi det også rigtigt godt med, og føler os godt vejledt og serviceret af RD. Så langt så godt.

Men når vi kommer til en effektiv kontrol af virksomhedernes affald og genanvendelige materialer, så lever Norddjurs p. t efter min opfattelse ikke op til sin tilsynspligt. Problemstillingen er nemlig den, at det affald, som transporteres til forbrændingsanlæggene via minicontainere og andet, ikke er udsat for samme systematisk kontrol.

Erindrer aldrig at have hørt eller læst om en affaldstransportør, som er blevet pålagt at tage affaldet med hjem igen fra et forbrændingsanlæg på grund af fejlsortering. Når først affaldet ligger på bunden af de store siloer, så er løbet kørt uden nogen har haft mulighed for en kontrol af, om der skulle have været genanvendeligt affald, som skulle have været andet steds hen.

RD og Norddjurs lægger godt nok op til kontrol i den nye affaldsplan. Hvordan vil politikerne i Norddjurs sikre sig, at virksomhedernes affald og genanvendelige materialer bliver udsat for en sammenlignelig og en lige så effektiv kontrol, som vi almindelige borgere udsættes for?

Genbrugsstationernes indretning kunne efter min opfattelse godt blive lidt bedre, i hvert fald sådant ren ergonomisk. Tunge ting som eksempelvis murbrokker, toiletter og andet, her er situationen den, at man skal løfte fra sin trailer, og op over kanten på den container som står på pladsen. Man kunne jo blot have sænket containerne bare lidt i forhold til vej-niveau, det ville skabe betydeligt bedre arbejdsforhold for de borgere, som benytter pladsen.

Men ellers stor ros til et velfungerende og veldrevet affaldsselskab, og med en forventning om, at Norddjurs får strammet op på virksomhedernes affald og genanvendelige materialer gennem en øget kontrol.

Publiceret 28 February 2020 12:52