Når underteksterne for eksempel i Badehotellet på TV2 skal læses på en lys baggrund, er det svært at følge med, mener Erling Hansen.

Når underteksterne for eksempel i Badehotellet på TV2 skal læses på en lys baggrund, er det svært at følge med, mener Erling Hansen. Pressebillede

Debat: Gør tv-teksten læsevenlig

Af
Erling Hansen

Erantisvej 2, Grenaa

DEBAT Tekstning af danske tv-udsendelser er efterhånden blevet en nødvendighed for mange. Det gælder også nyere danske film. Primær årsag: Der tales hurtigt, endelserne forsvinder, og der bruges flere og flere udenlandske udtryk.

Det betyder forringet modtagelse hos brugerne. Ikke kun for seere, der ikke hører så godt, men også for mennesker, der er lidt oppe i årene, og derfor ikke helt kan opfatte, hvad de hurtigt snakkende mennesker på skærmen siger. Det gælder ikke kun film, men også tv-serier med faste ugentlige udsendelser, underholdning m.v.

At problemet med dårlig tekstning naturligvis også gælder for seere med nedsat syn, skal blot tilføjes for god ordens skyld.

Den elendige tekstning findes både hos DR og TV2.

Derfor er det møg-ærgeligt, at når programmerne endelig tekstes, at det så ikke er ordentlig.

Der sendes bare en stribe tekst ud, hvor baggrunden følger de billeder, som er på skærmen f.eks når TV2 i Badehotellet oversætter tyske soldaters tale til dansk, sendes den hvide tekst ud med Vesterhavs-stranden som baggrund. Det er absolut ikke læsevenligt. Ej heller, at TV2 Zulu ikke tekster Zulu Awards, som jo ikke sendes direkte. Men der tales enormt hurtigt, og med mange for den lidt ældre generation ukendte ord og udtryk. Vi var nok sorteret fra af stationen allerede inden udsendelsen gik i luften. ØV, ØV, ØV.

Gør nu den tv-tekst brugervenlig ved at give den en mørk baggrund. Hele tiden og altid. Og lad tekstningen komme automatisk, når det er udsendelser, der ikke sendes direkte. Det er jo de fleste. Når Folketinget genudsender sine udsendelser, bør de også tekstes på en ordentlig og borgervenlig måde.

Dette er et oprigtigt opkald til de danske tv-selskaber. Det skal ikke blive en debat om, hvilket tekniske forbedringer både for hørelse og syn, som den enkelte kan købe sig til hjemme foran skærmen. Men et opråb til tv-selskaberne om at tage mere hensyn til ældre og dermed svagere grupper af deres seere.

Publiceret 28 February 2020 16:08