Der flyttes penge mellem skolerne i Norddjurs - og der tilføres nye penge - i det forslag, som nu er vedtaget.

Der flyttes penge mellem skolerne i Norddjurs - og der tilføres nye penge - i det forslag, som nu er vedtaget. Foto: Thomas Borberg, Ritzau Scanpix

Hjælper det at true med at gå af?

Debatten handlede ikke kun om skolernes forhold, da man flyttede rundt på ressourcer på skoleområdet

Af
Søren Andersen

NORDDJURS Debatten på kommunalbestyrelsesmødet om den nye model til fordeling af budgetmidler på skoleområdet i Norddjurs, drejede sig ikke kun om selve sagen. Flere politikere var ikke tilfredse med avisens konstatering af, at der først skete noget i sagen om især Søren Kanne Skolens elendige økonomi, da bestyrelsen truede med ikke at godkende skolens budget og i stedet gå. Også selv om det rent faktisk var rækkefølgen af handlinger i sagsforløbet.

Formanden for Børne- og Ungeudvalget, SF's Mads Nikolajsen, kaldte de ekstra millioner til skoleområdet for "fortjente" - en formulering som Venstres Kasper Bjerregaard ikke holdt af - for bevilger man i kommunen også millioner af kroner som er "ufortjente"?

Men Mads Nikolajsen erkendte, at der i processen sker en svær omfordeling til fordel for overbygningsskolerne og til gavn for andre.

Skoler bærer byrden

"De fire Søren Kanne skoler bærer byrden af elevflugt, som de ikke selv er ansvarlig for," sagde Mads Nikolajsen, der takkede for meget præcise høringssvar og glædede sig over, at skolerne trods uenighed respekterer hinanden.

"Der er ingen, der taler andre ned. det kan vi andre måske også lære lidt af her i salen," sagde Mads Nikolajsen.

"De skoler, der i forslaget skal betale for omfordelingen, slår alarm. Det kan jeg godt forstå," sagde Mads Nikolajsen.

Socialdemokraten Allan Gjersbøl Jørgensen slog fast, at det er fint med debat om skolerne i Norddjurs.

"Måske har vi fundet en retfærdig løsning, når ingen er tilfredse - det minder lidt om debatten om udligning mellem kommunerne. Og vi anerkender, at ikke alle penge i forslaget er nye, da der er tale om en omfordeling. Men heldigvis ser det ud til, at der er flere penge på vej til området, for der er mangel på ressourcer generelt på skoleområdet - og på andre områder i kommunen," sagde han.

Pikeret af omtalen

Partifællen Lars Møller var den første til at tage vinklingen med, at skolebestyrelsens trusler hjalp op.

"Jeg blev pikeret, da jeg i avisen læste, at politikerne havde fundet flere penge til skolerne og at det hjalp at true med at gå af. Jeg ved, at det ikke er sådan, men det er vigtigt, at det også fremgår udadtil, for hvor stopper det så henne, hvis det er sådan, at man kan true sig til, at der er noget, som der skal kigges ekstra på, hvad skal vi så gøre på Voksen og Plejeudvalgets område, som også har leveret store besparelser. Er der nogle her, som også skal true med at gå af," spurgte Lars Møller.

Det blev så til tre socialdemokratiske indlæg på stribe, da Tom Bytoft slog fast, at i Norddjurs skal der skabes ro i skoleverdenen.

"Vi kan ikke blive ved med at leve med småbesparelser og omfordelinger. Vi skal ikke kun finde penge til Søren Kanne Skolen, men også til nord og midt, så vi også har en forsvarlig skole her," sagde han.

Venstres Kasper Bjerregaard slog kort og godt fast, at partiet bakker op om skoleforslaget, som giver en mere korrekt fordeling af midlerne på området.

"Og jeg er enig med Lars Møller i, at det var træls at læse om, at trusler om at gå af hjalp.

"Det er ikke sådan, det er," sagde han.

Tog til genmæle

Mads Nikolajsen tog dog til genmæle mod Lars Møllers påstand.

"Du fik selv før jul et brev fra skolebestyrelsen på Søren Kanne, hvor man nævnte, at der i et-to år er blevet peget på, at de har været forfordelt med ressourcer, og det var vi ligesom ikke helt fulgt op på, og det har trukket ud at finde en løsning. Der har været en lang dialog, så der er ikke nogen, der pludselig er kommet og har truet sig til noget. Det kan man ikke. Men de ting, der er kommet fra skolebestyrelser og i høringssvarene, understreger, at det er fortjente millioner, der nu tilføres," sagde Mads Nikolajsen.

Socialdemokraten Allan Gjersbøl Jørgensen anerkendte ikke, at der var kommet trusler, men at der havde været "en god, konstruktiv dialog.".

"Der var nok et journalistisk behov for at skabe en konflikt, som ikke var der," sagde han.

Og derfor er det måske på plads at runde af med at citere, hvad der stod i den henvendelse, som skolebestyrelsen og skoleledelsen på Søren Kanne Skolen skrev til forældrene - i et håb om at råbe politikerne op, som det blev formuleret: ""Hvis dette ikke får den nødvendige effekt, vil bestyrelsen indkalde til et informationsmøde for jer forældre. Bestyrelsen vil ikke godkende skolens budget, og man vil træde tilbage som bestyrelse."

Publiceret 21 February 2020 15:26