Alt affald hos Bøhl Skilte bliver omhyggeligt sorteret i hård plast, blødt plast, pap og papir, småt elektronik-batterier-farligt affald og rest efter sortering. Dette har resulteret i en reducering af mængden af restaffald efter sortering på cirka 75 procent.

Alt affald hos Bøhl Skilte bliver omhyggeligt sorteret i hård plast, blødt plast, pap og papir, småt elektronik-batterier-farligt affald og rest efter sortering. Dette har resulteret i en reducering af mængden af restaffald efter sortering på cirka 75 procent. Pressebillede

Kunderne kræver vi er miljøbevidste

I fremtiden kan virksomhederne ikke klare sig i konkurrencen, hvis de ikke tager klima og miljø dybt alvorligt, mener Henrik Bøhl fra Bøhl Skilte i Trustrup

Af
Søren Andersen

TRUSTRUP "Hvis vi ikke kan levere en miljømæssigt ansvarlig løsning, og hvis vi ikke selv har en bæredygtig produktion, så vil vores kunder vælge en anden leverandør. Så enkelt er det," mener Henrik Bøhl, stifter og ejer af Bøhl Skilte i Trustrup.

Firmaet leverer facadeskilte, lysskilte, skiltepyloner, bilreklamer, solfilm til vinduer, væg- og glasdekorationer, bannere og alt muligt andet inden for skiltning. Kunderne er virksomheder, kommuner, institutioner og private, som for eksempel ønsker en beskyttende solfilm i bilen.

"For få år siden var der ikke mange, som spurgte til, hvor miljøvenlige vores løsninger var. Men i dag er der en stigende interesse - og i fremtiden tror vi på, at miljø og bæredygtighed bliver noget, som vores kunder vil lægge afgørende vægt på," siger Henrik Bøhl.

Mindre energi og affald

Derfor har Bøhl Skilte længe arbejdet på at gøre sin egen produktion mere bæredygtig: Bygningen i Trustrup er velisoleret og energistyret og får sin varme fra Trustrup Varmeværk, der er CO2-neutralt. El-forbruget er bragt ned med blandt andet led-belysning. Airconditionanlægget er skrottet og erstattet med solstoppende klimaglas.

Senest har virksomheden købt en el-varevogn, som klarer 90 procent af alle turene. Kun når der skal trækkes en trailer eller der er behov for en større bil, bruger man stadig den traditionelle varevogn.

Mindre affald til forbrænding

"Vi arbejder også systematisk med sortering af vores affald. Langt det meste kan genanvendes, men vi har en udfordring med, at vi er nødt til at bruge en del pvc-holdige folier. Vi er i dialog med RenoDjurs om, hvordan rester og fraskær kan genanvendes, men indtil videre bliver det brændt," forklarer Henrik Bøhl.

"Der findes endnu ikke pvc-fri folier til alle formål, men producenterne udvikler løbende, og vi afsøger hele tiden markedet for mere bæredygtige og miljøvenlige materialer. Sammen med en omhyggelig sortering har det betydet, at vi har reduceret mængden af restaffald efter sortering til forbrænding med cirka 75 procent. Det er vi ret stolte af," siger han.

FN's Verdensmål

Bøhl Skilte arbejder med sin bæredygtighed inden for rammerne af de verdensmål, som FN har formuleret. Mål nummer 12 handler om 'ansvarligt forbrug og produktion', og det sætter retningen for virksomhedens løbende indsats for at blive stadig bedre.

"Verdensmålene er gode, fordi de sætter en retning, og så kan man gå i gang med de ting, man faktisk kan lave om på, i det tempo som passer bedst. Fremover vil vi lave en årlig status på vores miljøindsats som en del af vores årsregnskab. Så kan kunderne løbende følge med i, hvor langt vi er nået", siger Henrik Bøhl.

"Vi arbejder på at blive de mest miljøbevidste på markedet, og vi håber, at andre virksomheder - der endnu ikke er i gang - følger med. Vi kan jo ikke løse miljøkrisen alene. Det er noget, vi skal gøre i fællesskab," siger virksomhedsejeren fra Trustrup.

Publiceret 23 January 2020 10:05