Det danske flyvevåbnen markerede fredag 40-års fødselsdagen for F-16 jagerflyet med en overflyvning i formation over store dele af Danmark-

Det danske flyvevåbnen markerede fredag 40-års fødselsdagen for F-16 jagerflyet med en overflyvning i formation over store dele af Danmark- Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

Terma lander ordre på 550 mio. kr.

Der er stadig liv i F-16 jagerflyet - og det giver flere jobs i Grenaa

Af
Søren Andersen

GRENAA Efter flere års indsats har Terma sikret sig den hidtil største kontrakt på pylons til F-16 jagerflyet. Pylons er ophæng, monteret under vingerne, som bærer flyets last af våben og andet udstyr. Kontrakten har en værdi på over 550 millioner kroner, og det er USA’s flyvevåben, der er kunde.

Det oplyser Terma i en pressemeddelelse.

Kontrakten omfatter omkring 250 pylons, der skal produceres i Termas afdelinger i Lystrup og Grenaa og leveres over de kommende fem-seks år. Det vil kræve nyansættelser begge steder.

Den store kontrakt omfatter den seneste generation af de Terma-udviklede pylons, som også er en vigtig del af flyets selvbeskyttelses-system. I hver pylon er der indbyggede sensorer, som detekterer angribende varmesøgende missiler og derefter affyrer såkaldte flares – varmeafgivende kugler, der forvirrer og afleder angribende missiler.

Selvbeskyttelses-systemet er allerede i brug i flere europæiske lande, men det amerikanske flyvevåbens valg af Terma teknologi er den ultimative blåstempling af løsningen.

Pylon-løsningen er en vigtig del af flyets samlede selvbeskyttelsessystemet, ikke mindst når flyene er udstationeret i konflikt- og kriseområder, hvor faren for missilangreb er særligt stor.

Til trods for at F-16 er på vej til at blive afløst af F-35 kampflyet, vil F-16 fortsat være en vigtig del af USA’s og mange andre landes flyvevåben de næste 20-40 år. F-16 bliver også stadig produceret til flere lande.

"Blåstemplingen fra USA’s flyvevåben er en vigtig døråbner til nye markeder," siger salgschef John Rygaard.

"Vi forventer, at denne kontrakt vil bane vejen for nye kontrakter, som vi allerede arbejder på," siger han.

Publiceret 17 January 2020 13:38