Nytårskavalkaden:

Djursland i 2019 fra A-Å

Et årti er overstået, og det skortede ikke på historier fra det sidste år i 10'erne. Du får her første del af vores alfabetiske nytårskavalkade over året der gik

Af
Simon Carlson

Arkitektonisk smuk og ikke mindst en værdig alderdom for demensramte er de grundlæggende tanker bag det nye Frejasvænge i Kolind. Plejecenteret blev indviet i april og er en del af indsatsen i Syddjurs Kommunes arbejde som demenskommune, hvor det blandt andet er målet, at ligegyldigt hvor fremskreden sygdommen er, så skal der gøres en indsats for, at der stadig er masser af små stjernestunder for de demensramte borgere. Frejasvænge husede tidligere Dortheabørnehaven, og har nu i alt 40 plejeboliger. Politikerne i Syddjurs Kommune har da også gjort meget ud af at fortælle, hvor meget, der er kælet for detaljerne i det nye Frejasvænge, og til en samlet anlægssum på 57 millioner kroner manglede det vel også bare.

Balladeband lyder måske som et protestorkester fra starten af 70'erne, men de er nutidige om nogen. Bandet er det sociale værested Kafé Kolinds musikalske projekt for fremme af den mentale sundhed. Bandet består af værestedets gæster, hvoraf flere af dem stort set aldrig har haft et instrument i hænderne, men musikken har særligt i løbet af 2019 givet medlemmerne i bandet fornyet selvtillid og et sammenhold, der har åbnet helt nye veje for orkesteret. Således sluttede Balladeband året af med en invitation til Christiansborg for at spille i Folketinget, og i 2020 bringer musikken dem ned igennem Europa, hvor bandet er inviteret til at spille i Portugal.

"Balladeband" øver hver uge, og intensiteten bliver ikke mindre i løbet af 2020, når bandet forhåbentlig peaker på sin første "Europa-turné" til Portugal.

Centrum af Grenaa. Sådan indledte vi også dette punkt i sidste års kavalkade, for her har status i næsten været quo i 1. etape i byfornyelsesprojektet lige siden. Det springende punkt er Skålen - det markante springvand, som endnu ikke springer på grund af et sløjt fugearbejde. Hele 2019 er således brugt på en hel del fingerpegeri for at placere et ansvar for miseren, selv om det hele to gange blev meldt ud fra Norddjurs Kommune, at nu kunne vandet snart begynde at pible. Sidste år sluttede vi dette punkt med at skrive, at den officielle indvielse af Skålen var udskudt til foråret 2019. Meldingen er nu, at den officielle indvielse bliver i foråret 2020.

Dødsulykke stod der desværre i både nærværende avis og alle landsdækkende medier 6. juli, da letbanen kolliderede med en personbil i en jernbaneoverkørsel ved Trustrup. En 34-årig norsk mand og hans 7-årige søn mistede livet ved ulykken. Mandens 32-årige kone og parrets 6-årige datter var også i i bilen, da den den kolliderede med letbanetoget. De slap begge med livet i behold. Havarikommissionen har endnu ikke fremlagt en endelig konklusion på, hvad der var skyld i ulykken. Sikkert er det dog, at overkørslen ikke var sikret med bomme ved ulykkestidspunktet, men blot advarselslamper og alarmsignaler. Alle letbanens overkørsler er nu sikret med bomme.

Blomster ved stedet for dødsulykken lørdag mellem en personbil og et letbanetog i Trustrup på Djursland, søndag den 7. juli 2019.. (Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix)

Blomster ved stedet for dødsulykken lørdag mellem en personbil og et letbanetog i Trustrup på Djursland, søndag den 7. juli 2019.. (Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix) Ritzau Scanpix

Efterskolen i Rønde fik en ualmindeligt hed og trist start på 2019. Knap var det sidste nytårskrudt brændt af, før Rønde Efterskole desværre gjorde det samme. 25. januar stod en del af skolen i flammer og forårsagede store skader på hovedbygningen, der huser administration og elevværelser. Derfor blev eleverne sendt midlertidigt hjem, imens planlægningen af nødløsninger blev udtænkt. Rønde Højskole har også til huse på adressen, men flammerne nåede ikke højskolens lokaler, og derfor kunne højskole-eleverne kort efter fortsætte deres skolegang som normalt.

Frost er et finurligt fænomen, men når man bor i Danmark burde det ikke komme bag på nogen, at frost har det med at indfinde sig på disse breddegrader. Det gjorde det så alligevel for letbanen, som i starten af november måtte aflyse masser af afgange, fordi der var is på køreledningerne. Det findes der heldigvis løsninger på; blandt andet stoffet glykol, der forhindrer frostdannelsen. Tilsyneladende var der på letbanekontoret i Aarhus så stor overraskelse over, at det også i år blev vinter i Danmark, at materiellet til at sprøjte glykol på køreledningerne først blev bestilt i september, og da der er leveringstid på den slags, får letbanen først det nødvendige materiale til frostbekæmpelsen i januar 2020.

Grobund i Ebeltoft har efterhånden fået masser af fast grund under fødderne. Fællesskabet, der arbejder for at skabe et bæredygtigt lokalsamfund i og omkring de gamle stålfabriksbygninger i udkanten af Ebeltoft, har i løbet af 2019 fået flere og flere henvendelser fra folk, der har lyst til at etablere sig med virksomheder i Grobund. I 2019 vandt Grobund således også et offentligt udbud, så foreningen bag projektet nu ejer flere hektar jord i området. Her er planen blandt andet at etablere boliger, som ligesom resten af Grobund skal være affaldsfrie, gældsfrie og selvforsynende med både el, vand varme og fødevarer.

Der er for alvor gang i fabrikken med massevis af virksomheder. Særligt er der lige nu en større produktion af Tiny Houses i gang, og hos Grobund håber man at kunne blive et fyrtårn for netop de små flytbare huse.

Der er for alvor gang i fabrikken med massevis af virksomheder. Særligt er der lige nu en større produktion af Tiny Houses i gang, og hos Grobund håber man at kunne blive et fyrtårn for netop de små flytbare huse.

Hvordan og hvorfor er spørgsmål som gravede gevaldigt i hjernebarken hos Benny Johansen, der ejer Munkholm Zoo ved Balle. En morgen i oktober kunne han konstatere, at han stod med et næsten tomt kænguru-bur i, efter ukendte gerningsmænd i løbet af natten ni ud af de ti kænguruer - heribland en sjælden albinokænguru - i den lille zoologiske have. Gerningsmændene havde klippet hul i et hegn for at komme ind, men hvordan det er lykkedes dem at komme af sted med de mange dyr, er en gåde for Benny Johansen. Kænguruer er ifølge zoo-ejeren temmelig svære at fange, og Benny Johansen gættede på, at gerningsmændene havde prøvet et tyveri af denne art før.

I Rønde fik byen i august endelig sit nye plejecenter, politistation, aktivitetscenter, familieværk og meget, meget mere, da den røde snor blev klippet til Byens Hus og det dyreste anlægsbyggeri til dato i Syddjurs Kommune. 120 millioner plus det løse har byggeriet kostet. Ikke alt var dog fest, fryd og gammen. I løbet af forsommeren blev flere af kommunens ældre fra plejecentret Ringparken i Ryomgård flyttet til det nye plejecenter Lillerupparken i Byens Hus. Det medførte masser af kritik fra beboerne, da flere ting i Lillerupparken slet ikke var klar, da de skulle flytte ind. Hertil blev ordet 'tvangsflytning' også brugt flere gange, når de ældre borgere forklarede utrygheden i at flytte fra et langt liv i Ryomgård til et helt nyt område.

Jens Karl Bak hedder den mangeårige købmand i Feldballe. Ved indgangen til 2019 besluttede han, at han ville afhænde sin butik og dermed koncentrere sig om sin anden købmands-forretning i Knebel. Tåstrup-Feldballe Beboerforening begyndte herefter at undersøge muligheden for at etablere en borgerdrevet købmand og købe ejendommen, hor købmanden har til huse af Jens Karl Bak. Parterne var dog langt fra hinanden i forhold til købsprisen, og dagligvarebutikkens fremtid lå længe hen i det uvisse. I juli besluttede Jens Karl Bak dog at forlænge fristen for sit endegyldige stop i Feldballe til nytår. Dermed starter 2020 også med en usikker fremtid for dagligvarehandlen i Feldballe.

Kæmpevindmøller har i anden halvdel af året raget godt og grundigt op i debat-landskabet i det nord-vestlige Djursland. Energiselskabet Vattenfall præsenterede i juni sine planer om at opsætte 12 nye vindmøller i Hollandsbjerg Enge ved Ørsted, men den plan er mange af beboerne i området ikke ligefrem med på. De nye vindmøller kommer ifølge planerne til at rage 180 meter op i luften, og beboerne frygter både skygge- og støjgener fra de store møller, mens de ligeledes er bange for, at det bliver umuligt at sælge sin ejendom, hvis den har mærkatet 'nabo til kæmpevindmøller'. Året sluttede med, at politikerne i Norddjurs Kommunes Økonomiudvalg satte den politiske behandling af kæmpevindmøllerne på stand by, da sagen blev sendt tilbage til forvaltningen for at få svar på flere uklarheder og mulige konsekvenser ved opstilling af møllerne.

Vindmøllerne i Hollandsbjerg Enge kan blive endnu mere markante, hvis energivirksomheden Vattenfall får lov at opsætte de op mod 180 meter høje kæmpevindmøller.

Vindmøllerne i Hollandsbjerg Enge kan blive endnu mere markante, hvis energivirksomheden Vattenfall får lov at opsætte de op mod 180 meter høje kæmpevindmøller.

Letbanen har fyldt meget i vores spalter i det forgangne år og således også i nærværende. Efter to og et halvt år uden jernbaneforbindelse var 2019 nemlig året, hvor man atter kunne komme med tog til og fra Djursland. Sådan da. For siden de første tog mellem Grenaa og Aarhus begyndte at rulle 30. april har togforbindelsen også i flere perioder været præget af forsinkelser og aflyste afgange. Allerede på førstedagen måtte avisens udsendte spejde to timer efter toget på perronen i Grenaa uden information om årsag til forsinkelse eller forventet ankomsttid. Kørslen er i løbet af året blevet mere konstant, men letbanen har stadig til gode at bevise, at den var ventetiden værd.

Mølleskolen kæmpede bravt i 2018, men i 2019 var det altså endegyldigt slut for skolen i Aalsrode. Da skoleåret ringede ud i slutningen af juni, gjorde elever, forældre, personale og ledere på skolen det samme, efter Mølleskolen blev taber i besparelses-puslespillet i Norddjurs Kommune året forinden. På den officielle lukkedag var skolen dog mest præget af smil og fællesskab, efter de involverede havde haft godt et halvt år til at vænne sig til tanken, og dagen blev da også rundet af med et stort fælles spring ud af skolens matrikel, som symbolet på, at nu er Mølleskolen blevet forladt.

Netforbindelse af den hurtige slags når nu endelig helt ud i midten af Kattegat, efter et stort lokalt engagement på Anholt har banet vejen for at koble øen på fibernettet. Kravet fra virksomheden Fibia var, at der blev taget en beslutning på øen inden nytår, og i december blev de sidste kræfter kastet ind i kampen. Således lovede nogle af Anholts beboere både champagne, pizza og flasker af den lokale Anholt Gin, hvis man besluttede at tilslutte sig. Om det var med til at gøre udslaget vides ikke, men sikkert er det i hvert fald, at både de faste beboere og turister nu kan se frem til lynhurtigt og stabilt internet på Anholt.

Streaming og gaming får langt bedre muligheder, når fibernettet kommer til Anholt.

Streaming og gaming får langt bedre muligheder, når fibernettet kommer til Anholt. Foto: Fibia

Publiceret 02 January 2020 11:30