Sparekassedirektør Peter Lading Sørensen er klar til at sætte sig bag rattet i den fine, rød-hvis rullende pengeløse filial. Foto: John Pedersen

Sparekassedirektør Peter Lading Sørensen er klar til at sætte sig bag rattet i den fine, rød-hvis rullende pengeløse filial. Foto: John Pedersen

Sparekassen Djursland sender mobil pengeløs filial på tur

Af
John Pedersen

VIVILD Mens indlån stiger og stiger. I sidste måned med 20 millioner, så øger Sparekassen Djursland konstant sine samlede indlån, der har rundet de 1,5 milliarder - og med puljerne udgør indlån nu næsten to milliarder kroner.

Selv om det umiddelbart kunne synes at være en rigtig god ting, så er det ikke lige det som Peter Lading Sørensen. direktør i den lokale sparekasse med hovedsæde i Vivild og med kontorer syv steder rundt om på Djursland, går og drømmer om.

"Jeg betragter et pengeinsitiutut som en detailhandel. Vi sælger penge, vi sælger forsikringer, investeringer huslån og alle sådanne ting" forklarer Peter Lading Sørensen, de rmeget gerne vil have nogle af de mange indlånskroner ud og arbejde.

"Der er for lidt gang i hjulene og vi kan ikke leve af indlån alene. Kunderne holder på pengene. Det går jo egentlig fint i Danmark, men hele problemet er at man sparer op, sparer op og sparer op".

Ingen ejer sparekassen

Direktøren i Sparekassen Djursland - et af landets omkring 60 pengeinsitutter her i 2019 - for 10 år siden var de romkring 130 stykker - konstaterer, at alle pengeinstitutter i landet kommer ud af dette års medd fine regnskaber.

Det skyldes blandt andet at mange kunder har lagt deres lån om, men det er jo en engangsforeteelse.

"Det et drive et at drive et pengeinstitut lokalt, det er ikke blevet nemmere", forklarer Peter Lading Sørensen, der understreger, at en Sparekassen Djursland - som landets øvrige sparekasser - er noget ganske særligt. Og på mange måder anderledes end at drive en almindelig bankforretning med aktionærer.

"Vi er jo en garantsparekasse. Der er ingen, der ejes os. Der er ingen aktionærer der sidder og holder øje med os hvert kvartal og skal have deres udbytte. Vi har svært ved at komme ud med det budskab, at vi er anderledes end bankerne. Hos os skal pengene dybest set kun gå til opsparing . den store egenkapital som staten forlanger vi skal have og så skal pengene tilbage til kunderne og lokalsamfundet".

Sparekassedirektøren fortæller, at for 10 år siden var kravet om egenkapital på max otte, mens det om tre år skal være på 25 procent. Et beløb der kommer til at ligge omkring de 200 millioner.

Peter Lading Sørensen tror på, at sparekassen er en holdbar model, der kan tilbyde kunderne nogle gode produkter også ud i fremtiden, hvor antallet af pengeinstitutter ganske givet vil fortsætte med at falde.

Sparekassen Djursland har i dag kontorer i Grenaa, i Knebel på Mols, i Hornslet, Ryomgaard, Allingåbro, Auning og Vivild.

Ikke alle afdelinger har den daglige kundebetjening men har forskellige specialopgaver at løse.

"Vi prøver også at brede os ind mod storbyerne - Randers men især Aarhus for at få del i den vækst der sker der".

Men for Peter Lading Sørensen er det stadig den lokale forankring og det at kunne være med til at fremme lokalområderne, hans er som en fundamnental opgave for Sparekassen Djursland.

Mobil bank

"Hvis det ikke var for det, ja så var vi jo her slet ikke syv forskellige steder på Djursland. Vi ser blandt andet til FN`s verdensmål, det ene der handler om lokalområderne".

Som led i en lidt anderledes markedsføring har Sparekassen Djursland netop anskaffet sig et fint mobilhome, som kan komme ud og præsentere sparekassens rød-hvide farver blandt andet ved messer, byfester og lignende.

"Vi kan godt kalde det en lille rullende filial, men en uden penge. Vi kan servere en kop kaffe eller en vand og få en snak med folk", fortæller Peter Lading Sørensen.

Det med den negative rente, i første omgang til større erhvervskunder på grund af det ekstremt lave rentenivau er et ganskle særligt kapitel som mange mennesker har svært ved at forstå.

Men ifølge Nationalbanken er det noget som man må leve med og indrette sig efter i de næste fem til 10 år i det mindsre.

Direkøren for Spareekassen Djursland erkender, at der har været nogle rigtig kedelige historier i bankbranchen over de seneste år.

" Jeg jeg bliver rystet når jeg ser, at ,man langt vælk fra Danmark kan veksle penge til guldbarer og man bliver opfordret til det af sin af sin bank fordi man ønsker at skjule nogle penge. Den slags historier kan vi ikike lide og det går ud over os alle fordi et pengeinstitut bliver betragtet som et pengeinstitut uanset hvad. Man er totalt ligelade med om det er en sparekasse eller en bank".

Han er helt på det rene med, at nogle af de mange skærpede krav i den offentlige regulering kommer fra EU.

Støtter foreningslivet

Trods de mange udfordrringer i det at drive et lokalt pengeinstitut - en lokalt funderet sparekasse ser Peter Lading Sørensen fremtiden i møde med stor fortrøstning.

"Så længe vi har et godt produkt til kunderne og hvor vi stadig kan tjene penge på bundlinhen så har vi et berettigelse.Og så har vi jo vores mål om hvert år at dele x-antal millioner kroner ud til foreningslivet i vores område, så kunderne på den måde får noget ud af at bruge Sparekassen Djursland".

Publiceret 17 December 2019 11:30