Team Djurs Gym har hentet mange medaljer - og nu også 15.000 kroner til klubkassen.

Team Djurs Gym har hentet mange medaljer - og nu også 15.000 kroner til klubkassen. Pressebillede

Team Gym Djurs vandt 15.000 kroner til klubkassen

Blev nummer tre i konkurrencen Årets Lokale Forening

Af
Søren Andersen

GRENAA Frivillige foreninger binder Danmarks lokalsamfund sammen. Det mener man i hvert fald hos det danske brændstofselskab Go’on, som netop har afsluttet deres landsdækkende konkurrence ’Årets Lokale Forening 2019’. I alt 25 foreninger modtager i disse dage en hædersbevisning og et kontantbeløb til klubkassen på mellem 2.500 kr. og 100.000 kr. Team Gym Djurs fra Grenaa opnåede en flot tredieplads og en kontantbelønning på 15.000 kr.

Den landsdækkende vinder blev Foreningen PUST fra Sorø, og nr. 2 i konkurrencen blev Foreningen SUP ligeledes fra Sorø.

"Når man som os driver virksomhed i landdistrikterne, så oplever vi gang på gang, hvordan engagerede lokalsamfund blomstrer på grund af de frivillige foreninger og initiativer, som hver dag arbejder for at skabe aktiviteter lokalt. Det vil vi rigtig gerne bakke op omkring, og derfor kårer vi hvert år Årets Lokale Forening. På denne måde får alle de deltagende foreninger et skulderklap, for selvom man ikke er blandt de 25 foreninger, der modtager pengepræmie, så får man masser af kommentarer og rosende ord med på vejen, og det styrker selvfølgelig lysten til at fortsætte det frivillige arbejde," siger Mick Kjær, administrerende direktør i Go’on.

25 i finalen

Konkurrencen startede som en onlineafstemning for at finde de 25 finalister ud af de 550 foreninger, som var nomineret i årets konkurrence. Finalisterne blev herefter præsenteret for en jury, som har udvalgt placeringerne fra 1-20, og de fem regionale vindere.

I nomineringen af de lokale gymnaster står der bl.a.: "Team Gym Djurs er en lille gymnastikklub på Djursland. Selvom de er små, leverer de store resultater. Holdet ligger i 1. division i Danmark og flere gange har holdet placeret sig blandt de fire bedste i Danmark. Det kan lade sig gøre fordi, de har fantastisk dygtige og dedikerede trænere, og fordi de har en forældregruppe, der bakker 100% op om klubben. Børnene lærer ikke bare gymnastik og motorik. De lærer hvad det vil sige at være en del af et hold. De lærer at håndtere opture og nedture. De lærer, at det nytter noget at arbejde for det, man gerne vil. De lærer, at det nytter noget at give sig fuldt ud, og de lærer, at det nytter noget at have holdkammerater, der bakker en op."

Team Gym Djurs opnåede 1229 stemmer i onlineafstemningen.

På konkurrencens hjemmeside, støtdelokale.nu, stemte 58.736 på de nominerede, og de fik samtidig 14.000 kommentarer med på vejen.

Juryen havde i år prioriteret foreninger som inviterer folk ind, og gør noget for mange mennesker eller har planer, hvor pengepræmien kunne bidrage med udvikling af foreningen, og dermed skabe mere foreningsliv for mange mennesker i lokalområdet.

I alt uddelte Go’on 395.000 kr. i konkurrencen.

Publiceret 09 December 2019 13:50

Replik: Tre politikere har reageret

NORDDJURS Avisen har givet samtlige 27 medlemmer af kommunalbestyrelsen i Norddjurs mulighed for at kommentere på henvendelsen fra Henrik Holmsted Pedersen og den kritik, der rejses af sagsforløbet. Tre af de lokale politikere har reageret - formanden for Voksen- og Plejeudvalget, Lars Møller, (S), SF's Mads Nikolajsen og den konservative Benny Hammer.

Lars Møller indleder sit svar med at nævne, at det er koordineret med borgmester Jan Petersen, (S).

"Forvaltningen i Norddjurs Kommune modtog afgørelsen fra ministeriet 31. oktober 2019. Dagen efter den 1. november blev der skrevet ud til voksen- og plejeudvalget og borgmesteren og orienteret om afgørelsen. Samtidig blev både udvalget og borgmesteren orienteret om, at afgørelsen ville blive drøftet med Randers Kommune samt at afgørelsen ville blive drøftet med advokatfirmaet Bech-Bruun, da der jævnførende ministeriets skrivelse er flere forskellige muligheder for at tilpasse de formelle rammer for samarbejdet, så det får en form, der er lovlig. Desuden blev voksen- og plejeudvalget og borgmesteren oplyst om, at så snart, der er sket en afklaring og udarbejdet en beskrivelse af de forskellige løsningsmuligheder, så vil sagen blive forelagt til politisk behandling. Tilsvarende oplysninger afgav borgmesteren til hele kommunalbestyrelsen i forbindelse med kommunalbestyrelsens møde i november 2020," fortæller Lars Møller.

Ikke udenom eller bagom

Han mener, at der således ikke er tale om, at forvaltningen er gået hverken udenom eller bagom politikerne i arbejdet med at finde en alternativ samarbejdsform med Randers.

"Af afgørelsen fra Social- og Indenrigsministeriet fremgår det, at der er flere måder at lovliggøre samarbejdet på via alternative organiseringsmåder. Når Randers Kommune og Norddjurs Kommune i samarbejde med advokatfirmaet Bech-Bruun har afklaret, hvordan de formelle rammer omkring samarbejdet kan tilpasses, så vil der blive fremsendt en sag til politisk behandling i både voksen- og plejeudvalget, økonomiudvalget og kommunalbestyrelsen. Det er forventningen, at det finder sted i løbet af perioden februar – april 2020," oplyser Lars Møller.

Begrænset aktindsigt

"27. november 2019 modtog Norddjurs Kommune en anmodning om aktindsigt fra advokatfirmaet Horten. Efterfølgende har velfærdssekretariatet i løbet af december 2019 været i dialog med Horten om på vis vegne, de søger aktindsigt, og hvilket materiale de konkret ønsker aktindsigt i. Generelt skal aktindsigter afgrænses, så forvaltningen kan finde materialet indenfor et rimeligt tidsforbrug på 25 timer – jævnførende offentlighedsloven. For at få en endelig afklaring af ovenstående forhold - herunder også om aktindsigten vedrører oplysninger om et konkurrerende advokatfirma - har velfærdsforvaltningen efter aftale med Randers Kommune anmodet vores advokatfirma Bech-Bruun om i starten af januar 2020 at tage kontakt til Horten på vegne af Norddjurs Kommune. Det kan oplyses, at Bech-Bruun også på vegne af Randers Kommune har fremsendt en lignende skrivelse til Horten. I det øjeblik, at afklaringen af aktindsigtens omfang foreligger, så fremsender Norddjurs Kommune hurtigst muligt materialet til Horten," fregår det af svaret fra Lars Møller.

Godkendt leverandør

Han runder af med at oplyse, at Det Danske Madhus er godkendt leverandør af madservice i Norddjurs Kommune og dermed har kommunens ældre hjemmeboende borgere mulighed for at få mad fra Det Danske Madhus, hvis de ønsker det. Det Danske Madhus har været godkendt leverandør i flere år – også da maden blev produceret i samarbejde med Syddjurs Kommune i regi af Djurs Mad.

Helt ok

Mads Nikolajsen fra SF er kritisk over for Henrik Holmsted Pedersens ageren i sagen.

"SF fandt madsamarbejdet med Randers Kommune helt ok. Jeg forstår ikke Henrik Holmsted Pedersen og Enhedslistens korstog imod, at kommuner samarbejder og kan levere til hinanden efter godkendte aftaler. Da samarbejdet med Syddjurs Kommune i det kommunale madhus blev opgivet, var samarbejde med Randers Kommune helt ok, også i følge tilsynsmyndigheden. Vi så også gerne samarbejde med Randers Sygehus og deres berømte økologiske køkken om madleverance, men det var ikke aktuelt," siger Mads Nikolajsen.

Han fortæller, at man bruger advokat i Norddjurs kamp for at få anerkendt kommunens løsning.

Vil vinde - ikke tabe

"Det er ok at kommunens advokat arbejder uden at modparten - et privat madhus - skal havde indsigt i alle sin modparts overvejelser. Vi kæmper for at vinde vores sag, ikke for at tabe. Jeg ser gerne at vi mere bruger lokal advokat - og alle mulige andre ydelser - men vi skal også have en advokat, der kender det helt specielle område. Det er meget usædvanligt, at en minister underkender sit eget tilsyn - som her," siger Mads Nikolajsen.

Helt uenig

Den konservative Benny Hammer er helt uenig.

"Det her er en irriterende sag, som har været træls at have med at gøre lige fra dag et. Jeg forstår ikke, hvorfor der ikke har været valgt en højere grad af åbenhed - og at sagen allerede nu havde været i Voksen og Plejeudvalget - og senere i kommunalbestyrelsen. Hvorfor dog pakke tingene væk i stedet for at få dem på bordet i al offentlighed," spørger han.

Han mener, at det eneste rigtige er at sende madopgaven i udbud i en åben proces.

"Jeg kan godt se, at det ender med endnu en advokatregning af de store fra Bech-Bruun, og jeg forstår til fulde vreden fra Det Danske Madhus. Det skal da ikke være Bech-Bruun, der skal afgøre, hvordan vi som kommune giver aktindsigt, for så er vi ude på et skråplan. Jeg håber ikke, at det hele er begrundet i, at nogle mener, at det kun er i det offentlige, der kan laves ordentlig ældremad. Den opgave kan lige så godt klares af en privat leverandør," mener Benny Hammer.