Direktør på Terma i Grenaa, Jørgen Laursen, tog ved den første del leveret til den danske F35-ordre imod tre socialdemokrater fra hvert sit politiske niveau, folketingsmedlem Leif Lahn Jensen, skatteminister Morten Bødskov og borgmester Jan Petersen.

Direktør på Terma i Grenaa, Jørgen Laursen, tog ved den første del leveret til den danske F35-ordre imod tre socialdemokrater fra hvert sit politiske niveau, folketingsmedlem Leif Lahn Jensen, skatteminister Morten Bødskov og borgmester Jan Petersen. Foto: Søren Andersen

Minister: Terma er Danmark, når det er bedst

Meget interesseret skatteminister fik orientering og rundvisning på Terma i Grenaa

Af
Søren Andersen

GRENAA Når man er opvokset, så man både kan se og høre start- og landingsbanerne på Flyvestation Karup, så har man helt naturligt en ganske pæn interesse for jagerfly.

Og det var da også en meget interesseret skatteminister, Morten Bødskov, (S), der mandag i en sort Audi-ministerbil rullede op foran hovedindgangen ved Terma i Grenaa for at danne sig et førstehåndsindtryk af, hvad man egentlig præsterer på den virksomhed, hvor man producerer 73 dele til F35-jagerflyet, som Danmark også har købt til sit luftforsvar.

Grenaa-fabrikkens direktør Jørgen Laursen tog imod og over en hurtig kop kaffe fortalte han, produktionsdirektør Benny Daugholm og programchef Gustaf Nørgaard om den aktuelle status for Terma.

Og den er, at Termas ejer, Thomas B. Thriges Fond, har investeret 600 millioner kroner i at gøre Terma i Grenaa til en fuldblods produktionsvirksomhed, der er førende i verden inden for kompositproduktion. Med udsigt til at kunne producere dele til 200 F35-fly om året, og et personale, som topper med 600 ansatte i 2023.

Komposit kan bestå af en lagdelt blanding af kulfiber, aluminium og titanium i en sandwich med helt op til 132 lag. I flybranchen får materialet større og større anvendelse på grund af sin styrke og lethed i forhold til de traditionelle materialer stål og aluminium.

Minister-anerkendelse

Og som den eneste danske virksomhed er Terma Aerostructures i Grenaa blevet certificeret efter den internationale NADCAP standard for kompositproduktion, ligesom fabrikken ud af 1600 underleverandører til jagerflyet F35 er blevet kåret som årets leverandør af producenten Lockheed Martin. Det fik skatteministeren til at nikke anerkendende.

Lige nu er der 461 ansatte på fabrikken i Grenaa - og planen er at ansætte 70 yderligere næste år.

"Vi er der, hvor vi også er nødt til at lokke med bedre lønninger for at få den nødvendige arbejdskraft, men hvor går man hen i dag og er sikker på, at der er arbejde nok til år 2039 - og faktisk til 2060, hvis man tager den aftalte serviceperiode med," sagde Jørgen Laursen.

Og det må da være tal, som kan glæde en skatteminister, at beskæftigelseskurven ser således ud. Det giver skatteindtægter, når folk kommer i job. Og mon ikke tilfredsheden også deles hans lokale partifæller, folketingsmedlem for Djurs Kredsen, Leif Lahn Jensen, og borgmester i Norddjurs, Jan Petersen, der også var med på rundvisningsholdet.

Fantastisk besøg

"Det har været fantastisk at se en arbejdsplads som Terma. Det er Danmark, når det er bedst, og det er da stort, når et lille land som vores kan rumme en virksomhed, der kan klare sig så flot i den benhårde konkurrence med de helt store giganter i branchen. Det kan jeg kun være imponeret af, og jeg er glad for, at vi sagde ja til at være med i arbejdet, da F35-jagerflyet skulle udvikles. Det viser betydningen af et stort internationalt engagement," sagde Morten Bødskov.

Hans interesse for jagerflyprojektet, der har fået så stor beskæftigelsesmæssig betydning for Grenaa, har også baggrund i en fortid i forsvarsudvalg og finansudvalg i Folketinget.

"Som tiden for en afgørelse for Danmarks valg af et fremtidigt jagerfly nærmede sig, kunne vi som politikere godt mærke en stigende interesse hos flyleverandørerne. Jeg fik blandt andet en tur i Boeings bud, F18 Super Hornet. Det var en forrygende oplevelse," sagde Morten Bødskov.

Andre ejerformer

Og selv om hans besøg hos Terma i Grenaa måske ikke havde så megen tilknytning til hans ressortområde, så erklærede han sig enig i, at besøget også passer som fod i hose til at vise, at danske familieejede virksomheder kan have godt af at skifte til en anden ejerform - om så arveskatten er 15, 5 - eller 0 for den sags skyld.

For et er sikkert. Den familieejede virksomhed i Grenaa, der lagde grunden til flyproduktion for et halvt århundrede siden, ville ikke have haft en chance for at rejse den kapital, som har været nødvendigt for at gøre Terma til det, der på få år vil mere end fordoble medarbejderstyrken i Grenaa.

"Det er helt rigtigt. Vi har brug for et erhvervsliv, hvor mange forskellige ejerformer findes. Og hvor det er vigtigt hele tiden at være markedsledende," sagde Morten Bødskov, inden den sorte Audi rullede mod Randers og et møde hos Skat.

Inden besøget hos Terma, var det Gældsstyrelsen, der fik et ministerbesøg på Bredstrupvej i Grenaa i de lokaler, som også har set en udvidelse af medarbejderstaben de seneste år.

Publiceret 02 December 2019 16:02