26-årige Julia Ring Olsen, opvokset i Auning, kunne efter en uventet drejning op til finalen i Masterchef Jul tl sidst hæve trofæet som bevis på sine store evner i et julekøkken. Foto: TV3/ Lars E. Andreasen

26-årige Julia Ring Olsen, opvokset i Auning, kunne efter en uventet drejning op til finalen i Masterchef Jul tl sidst hæve trofæet som bevis på sine store evner i et julekøkken. Foto: TV3/ Lars E. Andreasen

Julia tog revanche og blev julemadens mesterkok

Vinderen af juleudgaven af tv-programmet Masterchef fandt sin interesse for mad i hjemkundskabslokalerne på Auning Skole

Af
Simon Carlson

Auning Der var ikke rigtig noget at tage fejl af i ansigtsudtrykket. Efter 26-årige Julia Ring Olsen på ganske overbevisende manér havde vundet den næstsidste konkurrence i årets juleudgave af TV3-programmet 'Masterchef' over sine to tilbageværende konkurrenter, regnede hun stærkt med, at der nu kun skulle være en kombattant tilbage, som skulle overvindes i finalen, for at hun kunne hæve trofæet som vinder. Da dommerne besluttede, at alle tre tilbageværende deltagere fik lov at komme i den endelige finale panorerede kameraet over på Julia Ring Olsen, der ikke just lignede en, der havde set den udvikling komme. Eller var helt tilfreds med den for den sags skyld.

"Der er faktisk blevet klippet en sætning ud af programmet. Jeg fortalte dem, at jeg stod med en temmelig ambivalent følelse, for det betød jo, at jeg mistede min sikre andenplads, fordi pludselig var tre i finalen. Mit mål var at gøre det bedre end sidst, hvor jeg fik en tredjeplads, så et eller andet sted ville jeg være tilfreds med at blive nummer to. Den glæde forsvandt lige et øjeblik," fortæller Julia Ring Olsen smågrinende i telefonen, inden hun færdiggør fortællingen.

Julia Ring Olsen sammen med sine modstandere i finalen Danni Rask og Jason Valentin Christensen. Ifølge den nykårede vinder er det lige så meget samværet med de øvrige deltagere som den samlede sejr, der gjorde det fedt at deltage i tv-programmet. Foto: TV3/ Lars E. Andreasen

Julia Ring Olsen sammen med sine modstandere i finalen Danni Rask og Jason Valentin Christensen. Ifølge den nykårede vinder er det lige så meget samværet med de øvrige deltagere som den samlede sejr, der gjorde det fedt at deltage i tv-programmet. Foto: TV3/ Lars E. Andreasen

"Den udvikling gjorde altså lidt ondt. På den anden side tænkte jeg også, at det ville være fedt at slå drengene i finalen."

Hjemkundskab i Auning

Som sagt så gjort. Julia Ring Olsen er årets vinder af Masterchef Jul. Mange i det vestlige Djursland vil sikkert genkende den smilende, lyshårede mad-entusiast, for det er i Auning, hun igennem det meste af livet har samlet passionen og nysgerrigheden for mad til sig. Her er hun opvokset, og Julia Ring Olsen boede i Auning indtil for godt fem år siden, da hun rykkede til hovedstaden for at studere.

Det var gode gammeldags retter, som for eksempel frikadellen, der gjorde Julia Ring Olsen nysgerrig på madens verden i hjemkundskabslokalerne på Auning Skole. Foto: TV3/ Lars E. Andreasen

Det var gode gammeldags retter, som for eksempel frikadellen, der gjorde Julia Ring Olsen nysgerrig på madens verden i hjemkundskabslokalerne på Auning Skole. Foto: TV3/ Lars E. Andreasen

"Men det startede med hjemkundskab på Auning Skole. Det var sjovt. Selv om det altid var en masse retter fra 80'erne, vi skulle lave, så fandt jeg ud af, at man sagtens kunne være kreativ med det. Jeg startede vist også min første mad-blog som 14-15-årig," noterer Julia Ring Olsen.

Det gjorde naller

Tidligere på året blev Julia Ring Olsen også kendt i en lidt bredere offentlighed, da hun kom med i Masterchef 2019. Det var her hun første gang viste det madglade tv-publikum sine evner, der endte med den føromtalte tredjeplads, som hun senere fik chancen for at revanchere i juleudgaven af programmet.

"Der er jo 100.000 kroner til vinderen af Masterchef, så det gjorde lidt naller at blive nummer tre. Derfor kunne jeg heller ikke sige nej, da de spurgte, om jeg havde lyst til at være med igen," konstaterer Julia Ring Olsen med et grin.

Mad på levevejen

Der fulgte dog ingen monetære gevinster med sejren og trofæet i Masterchef Jul. Ikke endnu i hvert fald.

Den madblog, Julia Ring Olsen startede som 14-15-årig, blev nemlig ikke hendes sidste, og i takt med den stadig stigende interesse i madlavning, har hun fyldt mere og mere indhold og hjemmeudviklede opskrifter på sin nuværende madblog Onekitchenblog.com.

Passionen for madlavning har således overtaget pladsen på levevejen fra det studie i ægyptologi, som hun rejste til København for. Hun kan dog skrive bachelor i ægyptologi på cv'et, men hun lever i dag af at være madblogger. Derfor håber hun også, at sejren i Masterchef Jul kan være med til at skabe endnu mere opmærksomhed om hendes blog og ikke mindst hendes evner i at udvikle og formidle sin mad-passion.

Julia Ring Olsen i gang med den dessert, der i finalen var med at give hende den samlede sejr. Desserter - og særligt is - er blandt den 26-årige Masterchefs kernekompetencer. Foto: TV3/ Lars E. Andreasen

Julia Ring Olsen i gang med den dessert, der i finalen var med at give hende den samlede sejr. Desserter - og særligt is - er blandt den 26-årige Masterchefs kernekompetencer. Foto: TV3/ Lars E. Andreasen

"Jeg drømmer om at leve af at lave mad. Ikke i køkkenet 12-14 timer om dagen. Det kan min ryg ikke holde til. Men drømmen er at leve af bloggen og udgive kogebøger, og der håber jeg da på, at deltagelsen i Masterchef kan være med til at åbne nogle døre," siger Julia Ring Olsen, som håber på, at hun allerede kan udkomme med en kogebog af en art til næste år.

"Jeg tror på det. Jeg troede jo for eksempel aldrig, jeg ville kunne lave nogle af de rette fra Masterchef på 45 minutter, men det kan altså lade sig gøre, hvis man skal," griner den nykårede Masterchef.

Publiceret 02 December 2019 08:37

Replik: Tre politikere har reageret

NORDDJURS Avisen har givet samtlige 27 medlemmer af kommunalbestyrelsen i Norddjurs mulighed for at kommentere på henvendelsen fra Henrik Holmsted Pedersen og den kritik, der rejses af sagsforløbet. Tre af de lokale politikere har reageret - formanden for Voksen- og Plejeudvalget, Lars Møller, (S), SF's Mads Nikolajsen og den konservative Benny Hammer.

Lars Møller indleder sit svar med at nævne, at det er koordineret med borgmester Jan Petersen, (S).

"Forvaltningen i Norddjurs Kommune modtog afgørelsen fra ministeriet 31. oktober 2019. Dagen efter den 1. november blev der skrevet ud til voksen- og plejeudvalget og borgmesteren og orienteret om afgørelsen. Samtidig blev både udvalget og borgmesteren orienteret om, at afgørelsen ville blive drøftet med Randers Kommune samt at afgørelsen ville blive drøftet med advokatfirmaet Bech-Bruun, da der jævnførende ministeriets skrivelse er flere forskellige muligheder for at tilpasse de formelle rammer for samarbejdet, så det får en form, der er lovlig. Desuden blev voksen- og plejeudvalget og borgmesteren oplyst om, at så snart, der er sket en afklaring og udarbejdet en beskrivelse af de forskellige løsningsmuligheder, så vil sagen blive forelagt til politisk behandling. Tilsvarende oplysninger afgav borgmesteren til hele kommunalbestyrelsen i forbindelse med kommunalbestyrelsens møde i november 2020," fortæller Lars Møller.

Ikke udenom eller bagom

Han mener, at der således ikke er tale om, at forvaltningen er gået hverken udenom eller bagom politikerne i arbejdet med at finde en alternativ samarbejdsform med Randers.

"Af afgørelsen fra Social- og Indenrigsministeriet fremgår det, at der er flere måder at lovliggøre samarbejdet på via alternative organiseringsmåder. Når Randers Kommune og Norddjurs Kommune i samarbejde med advokatfirmaet Bech-Bruun har afklaret, hvordan de formelle rammer omkring samarbejdet kan tilpasses, så vil der blive fremsendt en sag til politisk behandling i både voksen- og plejeudvalget, økonomiudvalget og kommunalbestyrelsen. Det er forventningen, at det finder sted i løbet af perioden februar – april 2020," oplyser Lars Møller.

Begrænset aktindsigt

"27. november 2019 modtog Norddjurs Kommune en anmodning om aktindsigt fra advokatfirmaet Horten. Efterfølgende har velfærdssekretariatet i løbet af december 2019 været i dialog med Horten om på vis vegne, de søger aktindsigt, og hvilket materiale de konkret ønsker aktindsigt i. Generelt skal aktindsigter afgrænses, så forvaltningen kan finde materialet indenfor et rimeligt tidsforbrug på 25 timer – jævnførende offentlighedsloven. For at få en endelig afklaring af ovenstående forhold - herunder også om aktindsigten vedrører oplysninger om et konkurrerende advokatfirma - har velfærdsforvaltningen efter aftale med Randers Kommune anmodet vores advokatfirma Bech-Bruun om i starten af januar 2020 at tage kontakt til Horten på vegne af Norddjurs Kommune. Det kan oplyses, at Bech-Bruun også på vegne af Randers Kommune har fremsendt en lignende skrivelse til Horten. I det øjeblik, at afklaringen af aktindsigtens omfang foreligger, så fremsender Norddjurs Kommune hurtigst muligt materialet til Horten," fregår det af svaret fra Lars Møller.

Godkendt leverandør

Han runder af med at oplyse, at Det Danske Madhus er godkendt leverandør af madservice i Norddjurs Kommune og dermed har kommunens ældre hjemmeboende borgere mulighed for at få mad fra Det Danske Madhus, hvis de ønsker det. Det Danske Madhus har været godkendt leverandør i flere år – også da maden blev produceret i samarbejde med Syddjurs Kommune i regi af Djurs Mad.

Helt ok

Mads Nikolajsen fra SF er kritisk over for Henrik Holmsted Pedersens ageren i sagen.

"SF fandt madsamarbejdet med Randers Kommune helt ok. Jeg forstår ikke Henrik Holmsted Pedersen og Enhedslistens korstog imod, at kommuner samarbejder og kan levere til hinanden efter godkendte aftaler. Da samarbejdet med Syddjurs Kommune i det kommunale madhus blev opgivet, var samarbejde med Randers Kommune helt ok, også i følge tilsynsmyndigheden. Vi så også gerne samarbejde med Randers Sygehus og deres berømte økologiske køkken om madleverance, men det var ikke aktuelt," siger Mads Nikolajsen.

Han fortæller, at man bruger advokat i Norddjurs kamp for at få anerkendt kommunens løsning.

Vil vinde - ikke tabe

"Det er ok at kommunens advokat arbejder uden at modparten - et privat madhus - skal havde indsigt i alle sin modparts overvejelser. Vi kæmper for at vinde vores sag, ikke for at tabe. Jeg ser gerne at vi mere bruger lokal advokat - og alle mulige andre ydelser - men vi skal også have en advokat, der kender det helt specielle område. Det er meget usædvanligt, at en minister underkender sit eget tilsyn - som her," siger Mads Nikolajsen.

Helt uenig

Den konservative Benny Hammer er helt uenig.

"Det her er en irriterende sag, som har været træls at have med at gøre lige fra dag et. Jeg forstår ikke, hvorfor der ikke har været valgt en højere grad af åbenhed - og at sagen allerede nu havde været i Voksen og Plejeudvalget - og senere i kommunalbestyrelsen. Hvorfor dog pakke tingene væk i stedet for at få dem på bordet i al offentlighed," spørger han.

Han mener, at det eneste rigtige er at sende madopgaven i udbud i en åben proces.

"Jeg kan godt se, at det ender med endnu en advokatregning af de store fra Bech-Bruun, og jeg forstår til fulde vreden fra Det Danske Madhus. Det skal da ikke være Bech-Bruun, der skal afgøre, hvordan vi som kommune giver aktindsigt, for så er vi ude på et skråplan. Jeg håber ikke, at det hele er begrundet i, at nogle mener, at det kun er i det offentlige, der kan laves ordentlig ældremad. Den opgave kan lige så godt klares af en privat leverandør," mener Benny Hammer.