25 års jubilæet for det danske EM-guld blev naturligvis markeret - her med Peter Schmeichel og John Faxe Jensen tilbage på Københavns Rådhus med EM-pokalen.

25 års jubilæet for det danske EM-guld blev naturligvis markeret - her med Peter Schmeichel og John Faxe Jensen tilbage på Københavns Rådhus med EM-pokalen. Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

Forfatter med Grenaa-rødder fortæller EM-historien

Jesper Harborg er aktuel med ny bog, der ser på EM i fodbold gennem storpolitiske briller

Af
Søren Andersen

GRENAA Forfatter Jesper Harborg, der kommer fra Grenaa, er aktuel med bogen ”EM med mere”, der opruller historien om fodbold-EM og den turbulente Europa-historie i de 60 år, turneringen har eksisteret. Forfatteren præsenterer bogen i Bog & Idé, Grenaa, torsdag 5. december.

Når EM i fodbold til sommer ruller over stadioner i hele Europa, blandt andet med tre kampe til det danske landshold i Parken i København, er det 60 år siden, den første slutrunde om europamesterskabet blev afviklet.

I den anledning har Jesper Harborg, forfatter fra Grenaa med nuværende base i Horsens, skrevet bogen ”EM med mere”, der ruller hele turneringens historie ud og samtidig sætter fodbolden i et geopolitisk perspektiv, idet bogen redegør for de historiske begivenheder, der har formet Europa i de seks årtier.

"Der er jo sket meget, siden den første slutrunde i 1960. Dengang var der kun fire landshold med i slutrunden, nemlig Frankrig, Sovjetunionen, Tjekkoslovakiet og Jugoslavien, og det er da meget sigende, at tre af de fire lande ikke eksisterer mere," siger Jesper Harborg, der præsenterede bogen på BogForum i Bella Center søndag 17. november og gæster fødebyens Bog & Idé torsdag 5. december.

Her vil han fortælle om bogen, og gæsterne til denne forfatteraften vil kunne stille spørgsmål samt få forfrisket smagsløgene med et stykke kage og en kop kaffe.

Dansk guld

Et andet eksempel på, hvordan verdenshistoriens gang reflekteres på fodboldbanen, er EM 1992. Som de fleste ved, stak Danmark af med guldet ved den lejlighed, men triumfen kom i hus på en tragisk baggrund, nemlig borgerkrigen i Jugoslavien.

Danmark var egentlig slet ikke kvalificeret til slutrunden i Sverige, idet landsholdet var sluttet efter Jugoslavien i kvalifikationsturneringen, men som følge af krigen indførte FN sanktioner mod Balkan-landet, hvis bedste fodboldspillere derfor blev udelukket fra EM. Danmark blev inviteret med i stedet, og resten er velkendt.

"Ved samme turnering optrådte Tyskland, som Danmark jo slog i finalen, for første gang som en samlet nation efter Murens fald, og samtidig deltog SNG, der var et statsligt samarbejde mellem tidligere sovjet-republikker, på vegne af Sovjetunionen, som siden kvalifikationen var gået i opløsning. Så EM 1992 markerede på mange måder de nye tider i Europa, og fra og med den næste slutrunde i England i 1996 blev EM udvidet som direkte følge af, at der var opstået mange nye, selvstændige lande i Europa efter Østblokkens sammenbrud," forklarer Jesper Harborg.

”EM med mere” byder også på indbyggede portrætter af nogle af de største spillere, der har optrådt ved de 15 EM-slutrunder, der hidtil har været spillet. Blandt andre Johan Cruyff, Michel Platini, Preben Elkjær, Michael Laudrup og Peter Schmeichel. Bogen udkom 15. november på Historia Forlag.

Jesper Harborg er født i 1971 i Grenaa og er uddannet journalist og har tilbragt størstedelen af sin karriere på sportsarenaernes pressepladser, blandt meget andet som skribent for fodboldmagasinet ”Clasico” og magasinet ”Alka Superliga”.

Han har tidligere skrevet bøgerne ”Guld og grønne skove” (sammen med Henrik Wolff og Ronald Nielsen), udgivet af Viborg HK i 2012, ”Indspark udefra” (sammen med Svend Bertil Frandsen), udgivet af Turbine i 2013, ”I troed' vi var døde og borte” i 2016, ”Danske stjernestunder i mesterligaen” i 2017 og ”Fodbold, storpolitik og røverhistorier” i 2018.

Publiceret 01 December 2019 00:00