Kristian Stougaard fra Ældre Sagen håbede, at arrangementet med Simon Winther og Tim Johansen fra Østjyllands Politi klædte deltagerne bedre på til at undgå at blive snydt på nettet.

Kristian Stougaard fra Ældre Sagen håbede, at arrangementet med Simon Winther og Tim Johansen fra Østjyllands Politi klædte deltagerne bedre på til at undgå at blive snydt på nettet. Foto: Søren Andersen

Hvis et tilbud lyder for godt til at være sandt - så er det det nok også"

Ældre Sagen og Østjyllands Politi i samarbejde om at reducere risikoen for at blive udsat for IT-kriminalitet

Af
Søren Andersen

GRENAA Interessen var overvældende og salen fyldt, da Ældre Sagen i Grenaa i samarbejde med Østjyllands Politi inviterede til en eftermiddagsseance i Kulturhuset Pavillonen om sikkerhed på nettet - og leverede en stribe gode råd til, hvordan man bedst sikrer sig mod at blive snydt på det internet, der åbenbart er kommet for at blive.

Fra Østjyllands Politi var mødt politiassistent Tim Johansen, der arbejder med kriminalpræventive foranstaltninger, og IT-ingeniør Simon Winther med baggrund fra det nationale Cyber Crime Center hos Rigspolitiet.

Det blev en eftermiddag med brugbare tips om falske hjemmesider, identitetstyveri, hacking, nethandel og sikre kodeord. Indlægget var delt op af en stribe spørgsmål, som salen blev bedt om at svare på - selvfølgelig digitalt.

Og interessen blev vakt, da mange allerede faldt i på første spørgsmål, der gik på, hvem der er i størst risiko for at blive udsat for IT-kriminalitet - og nej, det er ikke - som måske nok frygtet blandt tilhørerne - de ældre, men i stort tal unge mennesker.

"Måske fordi mange af de kriminelle kører så hårdt på folk med et fastnetnummer - og det er der altså ikke mange unge, der har i dag," sagde Simon Winther.

10.000 mails i timen

Det førte til, hvordan man vælger et sikkert password - og fra salen berettede en tilhører, at hans hustrus computer var blevet hacket - så hun fik mere end 10.000 mails - i timen.

Og en anden fortalte om klassikeren med at få en mail fra en god ven - og hvor der i mailen stod, at vennen var strandet i en lufthavn i udlandet, men kunne reddes hvis der hurtigt blev overført 3500 kroner til en konto. Og endnu mere klassisk er at blive ringet af en fra Microsoft, som har fundet en fejl på computeren - og som kan hjælpe, hvis man udleverer lidt oplysninger.

"Smid røret på" lød rådet - selv om det vist ikke længere er mange, som bruger denne metode til at afslutte et telefonopkald.

Fiskeri på pc

Et særligt afsnit var helliget, hvad man i branchen kalder phishing. Det vil sige brug af falske mails med gode tilbud fra Skat og andre virksomheder, hvor der lokkes med penge og gode tilbud, hvis man bare lige klikker på et link.

"Værd opmærksom på, at hvis der henvises til et kreditkort og der indledes med numrene 4571 - så skyldes det, at sådan starter alle numre på Visa og Dankort i Danmark," sagde Tim Johansen.

Her var rådet også i hvert eneste tilfælde, at skrive en mail til de forskellige virksomheder og spørge, om det gode tilbud, man var stillet i udsigt, nu også var reelt.

"Hus på, at Skat, banker, Nets og mange andre i forvejen har de oplysninger, de skal bruge om jer. Og at hvis et tilbud viser sig for godt til at være sandt, så er det det nok heller ikke. Brug den sunde fornuft - det er det bedte antivirusprogram, der findes."

Det blev fortalt, at Google, som formidler langt størstedelen af handel på nettet, hver dag fjerner seks millioner falske reklamer.

Hav is i maven

"Det gælder hele tiden om at have is i maven. I har vel hørt om kvinden fra Ebeltoft, der mistede 140.000 kroner, fordi hun troede, at det var en rigtig bankrådgiver, hun blev ringet op af," spurgte Tim Johansen ud i forsamlingen. Og jo, den havde de fleste hørt og læst om.

"Sig tak for opkaldet - og ring selv tilbage til banken i stedet for at udlvere de oplysninger, som der spørges til."

Tim Johansen fortalte også om en lokal sag, hvor en kvinde fra Djursland solgte den samme barnevogn på nettet så mange gange, at hun fik flere hundrede tusinde kroner ud af det. Politiet fandt hende, men hun var jo nærmest ligeglad - og pengene var væk," sagde Tim Johansen.

Publiceret 18 November 2019 11:30