Det trækker ud med at beslutte, om der skal igangsættes en ny lokalplan i Hollandsbjerg Enge, efter Økonomiudvalget sendte sagen om kæmpevindmøller tilbage i systemet til fornyet behandling. Arkivfoto

Det trækker ud med at beslutte, om der skal igangsættes en ny lokalplan i Hollandsbjerg Enge, efter Økonomiudvalget sendte sagen om kæmpevindmøller tilbage i systemet til fornyet behandling. Arkivfoto

Politikere sender kæmpevindmøller til hjørne

Den videre behandling af 12 nye kæmpevindmøller i Hollandsbjerg trækker ud. Politikerne har brug for flere oplysninger

Af
Simon Carlson

Hollandsbjerg For 14 dage siden sagde flertallet af politikerne i Miljø- og Teknikudvalget ja til at igangsætte en ny lokalplan, der kan give plads til 12 kæmpevindmøller i Hollandsbjerg Enge, men da sagen i tirsdags landede i Økonomiudvalget til næste skridt i behandlingen tog den lidt af en politisk kovending.

Et flertal af medlemmerne i Økonomiudvalget besluttede at sende sagen tilbage i systemet til fornyet behandling. Socialdemokratiet, Venstre, Liberal Alliance og SF står for flertallet, mens Dansk Folkeparti og Konservative stemte for helt at droppe det videre arbejde med den nye lokalplan.

Ønsker bedre oplysning

Helt konkret ønsker politikerne i flertallet at blive klogere på, om der er en mulighed for at ændre på højden af vindmøllerne. Energivirksomheden Vattenfall, som vil opstille vindmøllerne, har ansøgt om at opstille møller på op til 180 meter.

Venstres Kasper Bjerregaard er en af de politikere, der stemte for at sende behandlingen af sagen tilbage. Han forklarer beslutningen med, at der i så omfattende en sag er behov for, at der ikke er uklarheder i projektet.

"Der er blevet stillet et spørgsmål, om det er muligt at vindmøllerne kan have en lavere højde. Det ligger der ikke et endeligt svar på, og derfor blev der i Økonomiudvalget udtrykt ønske om, at det hele blev klart belyst. Så grundlæggende gør vi det her for at kvalitetssikre behandlingen af sagen, så der ikke er uklarheder, når vi skal tage så stor en beslutning," siger Kasper Bjerregaard.

Han afviser således, at beslutningen om at sende sagen tilbage er et forsøg på at købe sig tid til at veje den lokale folkelige modstand, der er opstået i og omkring Hollandsbjerg.

"Det er ikke, fordi vi er bange for at tage en beslutning og bare udskyder. Vi hører selvfølgelig efter, hvad der foregår i området, men vi vil også gerne være ordentlige over for både tilhængere og modstandere af projektet. Derfor skal materialet bag beslutningen være i orden," lyder det fra Kasper Bjerregaard.

Rundt om den varme grød

Dansk Folkepartis Steen Jensen behøver ikke yderligere oplysninger for at træffe sin beslutning i vindmøllesagen. Både i Miljø- og Teknikudvalget og nu i Økonomiudvalget har han stemt for, at Norddjurs Kommune ikke skal bruge mere tid på kæmpevindmøller på land. Derfor mener han, at beslutningen om at sende sagen tilbage til fornyet behandling er spild af både kommunens og borgernes tid og ressourcer.

"Jeg synes, de (S, V, LA, SF) bliver ved med at rende rundt om den varme grød i stedet for at tage en beslutning. Der er nogle vægelsindee partier, som prøver at købe noget tid og se, om de kan få et andet koncept på vindmølleprojektet, som de håber lokalbefolkningen bedre kan sluge. Så skal vi bruge tid på det, og det giver en masse ekstra arbejde for forvaltningen," siger Steen Jensen.

Igangsætningen af udarbejdelsen af en ny lokalplan skulle efter planen have været behandlet på kommunalbestyrelsemødet på tirsdag 19. november.

Publiceret 14 November 2019 18:06