Karina Juul (forrest) havde ikke meget tilovers for havearbejdet, da hun startede på Haveholdet. Nu kan hun ikke undvære den friske luft og samarbejdet med blandt andre Anni Winther i baggrunden.

Karina Juul (forrest) havde ikke meget tilovers for havearbejdet, da hun startede på Haveholdet. Nu kan hun ikke undvære den friske luft og samarbejdet med blandt andre Anni Winther i baggrunden.

"Vi var jo ikke vant til at at gå og samle pinde i frostvejr"

Haveholdet på Det Grønne Museum får medarbejderne til at lægge nej-hatten fra sig

Af
Simon Carlson

Auning På en af gangstierne i i Landbrugsbotanisk Have på Det Grønne Museum er 45-årige Karina Juul i gang med at trawle bedet langs stien igennem for ukrudt. Det mørke spor som den ophakkede jord har kastet af sig, vidner om en ganske flittig formiddag i efterårskulden, og Karina Juul står da også med et stort smil i ansigtet, mens ukrudtet må lade livet. Sådan har det nu ikke altid været i de tre år, hvor hun har været en del af Haveholdet.

"Da jeg startede herude, sagde jeg hele tiden 'nej, nej, nej' til alting. Jeg gad ikke," fortæller Karina Juul.

Ja-hatten på

Haveholdet er en beskyttet arbejdsplads, hvor medarbejderne har særlige behov. Karina Juul har eksempelvis fleksjob, og grunden til, at hun i starten bare kunne sige nej til en opgave er, at Haveholdet er et frivilligt socialpædagogisk tilbud til borgerne, hvor de kan opretholde en tilknytning til arbejdsmarkedet og samtidig få muligheden for at bygge nye netværk og fællesskaber. Det var også grunden til, at Karina Juul startede på holdet, men derfor kan man jo godt starte med at forholde sig lidt kritisk til arbejdet.

"Jeg plejede jo at arbejde indendørs før. Jeg var jo ikke vant til at gå og samle pinde i frostvejr," siger Karina Juul.

"Men på et tidspunkt kunne jeg godt se, at jeg måske skulle prøve at sige ja i stedet og lige havde jeg været her i et år," konstaterer hun med et grin.

Mennesker der gror

Det er det høje indtag af frisk luft, der en af hovedårsagerne til, at Karina Juul i dag elsker at gå på arbejde. Det udsagn falder ret godt i tråd med Anni Winthers fortælling om Haveholdet. Anni Winther er uddannet væksthusgartner og har i de seneste 13 år arbejdet som en af de daglige ledere af Haveholdet, hvor hun igennem forskellige kurser har bygget den pædagogiske del af jobbet på. Hun er således ikke i tvivl om, hvilken gavn det gør for Haveholdets medarbejdere, at de hver dag kommer ud og roder, rydder og plejer i havens planter.

"Vi er en normal arbejdsplads, og det er vi så alligevel ikke. Vi er meget rummelige, så vi finder stort set altid frem til noget arbejde, der passer til den enkelte, fordi vi fokuserer rigtig meget på, hvad man kan, i stedet for det man ikke kan. Det betyder, at man udvikler sig, og det er en af de ting, vi har meget fokus på. Det går ikke altid lige stærkt med udviklingen, men det er egentlig ligemeget, for vi har tid nok," forklarer Anni Winther.

Ifølge Anni Winther er det langt fra enestående at se, hvordan medarbejdere som for eksempel Karina Juul mentalt vender på en tallerken og begynder at se positivt på tingene. Sygefraværet på Haveholdet er da også minimalt, og det skyldes flere ting, mener Anni Winther.

"Det er det bedste psykiske arbejdsmiljø, jeg har være i. Vi går hele tiden herude i den friske luft, og medarbejderne kan altid se, at de bidrager med meningsfyldt arbejde. Det betyder altså rigtig meget for mennesker. Vi kan se, at de bliver mere udadvendte og får mere selvtillid. Nu bliver det måske lidt poetisk, men man kan altså ikke få det bedre end at arbejde med både planter og mennesker, der gror," fastslår Anni Winther.

"Jeg gør det godt"

Karina Juul er så småt begyndt at at pakke rive, skuffejern og hakke sammen i trillebøren efter dagens færdiggjorte dont. Det giver en tilfredsstillelse at kigge ud over haven og konstatere, at dagens arbejde har været med til at museets gæster bliver æstetisk fodret med information om havens planter og museets ansatte kan bruge haven i formidlingen om blandt andet landbrugets og madens historie.

"Jeg elsker at komme på arbejde, og vi kan se, at det betyder noget, for der er altid et klap på skulderen for de ting, vi i fællesskab har fået lavet. Det var en stor forandring for mig at være ude i stedet for inde hele tiden, men det betyder også, at jeg altid kommer hjem og dejligt træt. Det er skønt at mærke, at man laver noget, hvor man efter arbejde kommer hjem og tænker: 'jeg gør det godt'," funderer Karina Juul.

Fakta

Haveholdet

Haveholdet er et socialpædagogisk tilbud i samarbejde med Norddjurs kommune og Norddjurs kommunes jobcenter.

Al ansættelse går igennem sagsbehandler ved kommunen eller jobcentret.

Oplæring sker gennem praktisk, pædagogisk arbejde. Arbejdsopgaverne foregår i Landbrugsbotanisk have, væksthus samt på øvrige grønne arealer og plantager på Det Grønne Museum” og Herregårdsmuseet.

Omkring 100.000 gæster besøger haven og de grønne arealer hvert år.

Kilde: Norddjurs Kommune

Publiceret 05 November 2019 11:30